26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialLiderii romani, despre concluziile summitului de vara al Consiliului European

Liderii romani, despre concluziile summitului de vara al Consiliului European

"Principala concluzie a Consiliului European de vara este ca Tratatul de la Lisabona trebuie ratificat pana la alegerile europarlamentare din iunie 2009", a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu, la finalul reuniunii de la Bruxelles.

 

"Toate statele membre UE trebuie sa ratifice Tratatului de la Lisabona inainte de alegerile pentru Parlamentul European. In lunile februarie – martie, anul viitor, trebuie sa se incheie procesul de ratificare. S-a lua decizia ca procesul sa continue in toate celelalte state, unde nu a fost ratificat. Este necesar ca alegerile din iunie 2009 pentru PE sa se desfasoare cu Tratatul ratificat si in vigoare. S-a facut si o analiza a stadiului in care se afla procesul de ratificare si nu se intrevad probleme", a declarat sefului statului, citat de Realitatea TV.

Traian Basescu a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste implicatiile neratificarii Tratatului de la Lisabona. "Tratatul modifica si numarul de europarlamentari pentru fiecare stat, e greu sa-ti inchipui alegerile fara acest tratat. Conform Tratatului, Parlamentul European devine un copartener al Comisiei Europene, toate actele comisiei necesitand aprobarea Parlamentului. UE nu mai poate functiona pe Tratatul de la Nisa", a precizat presedintele roman.

"Singurul semn de intrebare este legat de Cehia, care are Tratatul la Curtea Constitutionala, in rest, nu exista probleme", a adaugat Traian Basescu. Cat priveste interesele Romaniei in cadrul acestui Consiliu, seful statului a anuntat ca s-a declansat parteneriatul de mobilitate a UE cu Moldova. El a mentionat ca s-a usurat accesul cetatenilor moldoveni pe piata muncii europene.

 

Alte subiecte la care a facut referire presedintele Basescu au fost consolidarea perspectivei europene a Balcanilor de Vest, tarile din aceasta zona semnand un Acord de Asociere si Stabilitate cu UE. Seful statului s-a referit si la accesul sarbilor in UE a fost deschis in urma acordului cu forul comunitar.

Prezent si el la reuniunea de la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca "cresterile spectaculoase ale preturilor la combustibili nu sunt neaparat determinate atat de mult de dezechilibrul dintre cerere si oferta, cat de temerile de majorare a consumului si scadere a resurselor.

 

Seful executivului de la Bucuresti s-a referit si la cresterea preturilor la alimente, care a fost determinata de lipsa resurselor. "Cresterile de preturi reprezinta un element important din politica de schimbare a politicii agricole. UE a luat deja o serie de masuri in ceea ce priveste cresterea preturilor la alimente. Romania a semnat o scrisoare prin care se cere asigurarea accesului al tuturor fermierilor europeni la subventiile UE" – a spus Tariceanu. El a spus ca in cadrul reuniunii s-a evidentiat importanta sectorului de cercetare.

 

Totodata, s-a cazut de acord sa finalizam acordul in domeniul energetic si de transporturi. "Dorim sa dam Romaniei posibilitatea sa-si asigure securitatea energetica dar si sa participe la marile proiecte de energie. Ttrebuie sa punem accent pe transportul public si pe asa-numitele surse alternative" – a mai spus premierul roman.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă