20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialLiderii globali s-au reunit la Forumul Economic de la Astana

Liderii globali s-au reunit la Forumul Economic de la Astana

Forumul Economic de la Astana reuneşte, anual, cei mai importanţi economişti, oameni de afaceri şi politicieni pentru a oferi soluţii la problemele economice globale.

În perioada 22-24 mai 2013, în capitala Kazahstanului, a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Forumului Economic de la Astana şi prima Conferinţa Mondială Anti-Criză, evenimente care s-au desfăşurat sub patronajul preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev. La lucrările Forumului au fost prezenţi delegaţi din peste 100 de ţări, şefi de guvern, miniştri, parlamentari, laureaţi ai Premiului Nobel în economie, şefi de organizaţii internaţionale şi reprezentanţi ai unor prestigioase companii din întreaga lume.

Temele de dezbatere

Forumul Economic din 2013 a propus mai multe teme de dezbatere interesante, printre care provocările şi oportunităţile pentru o dezvoltare durabilă în regiunea Asia-Pacific, influenţa mass-media asupra dezvoltării economice globale, tendinţele actuale la nivel mondial de guvernanţă corporativă şi practicile de operare, noul peisaj energetic şi factorii-cheie ai viitorului energetic, strategia de viitor pentru energie durabilă a Kazahstanului.

Una dintre cele mai interesante teme de dezbatere a fost intitulată “Pot Rusia şi Kazahstan salva Uniunea Europeană din actuala criză şi recesiune?”. Un grup de oameni de ştiinţă, finanţatori, politicieni şi manageri din întreaga lume au creat o nouă platformă inteligentă de integrare a datelor din zona Trans-Eurasia numită „Razvitie”. Obiectivul proiectului “Razvitie” este de a formula propuneri pentru depăşirea crizei mondiale civilizaţiei financiare şi o nouă dezvoltare civilizată de Asia de Est.

Delegaţia română de la Astana

Din partea României, la ediţia din 2013 a Forumului Economic de la Astana, a participat o delegaţie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Cu această ocazie, Valeriu Zgonea a expus obiectivele şi proiectele susţinute de România pentru asigurarea securităţii energetice regionale, precum şi angajamentele asumate de statul român în cadrul acestor proiecte.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor a pus accent pe importanţa cooperării parlamentare şi pe utilizarea potenţialului diplomaţiei parlamentare în dezvoltarea dialogului între state, în asigurarea stabilităţii politice internaţionale şi a dezvoltării economice.

Delegaţia română a fost primită de preşedintele Camerei Deputaţilor, Nurlan Nigmatulin, şi de preşedintele Senatului Republicii Kazahstan, Mami Kairat. Valeriu Zgonea a avut întrevederi cu prim-ministrul Republicii Kazahstan, Serik Akhmetov, şi cu secretarul de stat al Republicii Kazahstan, Marat Tahzin.

Pregătiri pentru anul 2014

Până la începutul lunii noiembrie, centrele de cercetare ştiinţifică, comunitatea globală de experţi, agenţiile guvernamentale, organizaţiile non-guvernamentale şi internaţionale, comunitatea de afaceri şi alte persoane interesate au avut posibilitatea de a face recomandări şi propuneri de program şi speakeri pentru ediţia a VII-a a Forumului Economic de la Astana şi a pentru a II-a Conferinţă Mondială Anti –Criză.

Organizatorii au prezentat pe site-ul evenimentului un draft al programului. Printre speakerii din 2014 se numără Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare; Elvira Nabiullina, preşedinte al Băncii Centrale a Federaţiei Ruse; Enrico Giovannini, ministrul Muncii din guvernul italian; Oleg Yegorov, doctor în economie; Klaus Schwab, fondatorul şi preşedintele executiv al Forumului Economic Mondial.

Cele mai citite

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă