» Dupa Orange Romania, si filiala locala a Vodafone Group PLC a consemnat cresterea substantiala a profitului operational.
» Actiunile Vodafone, listate la Londra, au urcat cu 3,3% dupa afisarea noilor rezultate financiare ale grupului.
» La Bucuresti, entuziasmul s-a diminuat din cauza acuzatiilor de duopol lansate de ANRCTI la adresa liderilor pietei.
Vodafone Romania a afisat ieri o majorare a profitului operational cu 21,4% in primele sase luni ale anului financiar, datorata unei cresteri a veniturilor din servicii si a numarului de abonati. In prima jumatate a anului fiscal, numarul de clienti ai companiei a urcat cu 625.514, din care 355.932 de clienti in ultimul trimestru, ajungand la un total de 8,579 milioane de clienti. Comparativ cu 30 septembrie 2006, numarul de clienti a crescut cu 19,9%. Divizia romaneasca a celui mai mare operator de telefonie mobila din lume din perspectiva veniturilor, Vodafone Group PLC, a anuntat ca veniturile totale au urcat, in semestrul fiscal care se incheie la 30 septembrie, cu 24% comparativ cu aceeasi perioada din anul fiscal 2006-2007, pana la 812,57 milioane lei (596,75 milioane euro). La cresterea substantiala a profitului intregului grup Vodafone a contribuit avansul puternic al filialelor din pietele emergente, printre care se numara si Vodafone Romania. "Suntem foarte multumiti de performanta puternica pe care am realizat-o in privinta principalilor indicatori financiari, in ultimele sase luni. Romania ramane una dintre diviziile cu cea mai buna performanta in cadrul grupului Vodafone si motorul de crestere al grupului in Europa Centrala si de Est", a spus Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania. Dupa afisarea acestor rezultate financiare, actiunile Vodafone, listate la Londra, au urcat cu 3,3%.
Rezultatele financiare ale Vodafone Romania completeaza tabloul pietei comunicatiilor mobile, in care filiala locala a Orange a consemnat venituri in crestere cu 24,2% in primele noua luni din 2007 (pana la 904 milioane de euro), precum si un avans consistent al portofoliului de clienti, de la 7,49 milioane in septembrie 2006 la 9,31 milioane.
Investigatie pe piata
Entuziasmul cu privire la rezultatele liderilor pietei de comunicatii mobile s-a diluat din cauza acuzatiilor de duopol lansate chiar de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). "Indiciile care sustin o posibila pozitie de dominanta colectiva a celor doi mari operatori pe segmentul comunicatiilor electronice sunt nivelul ridicat de concentrare a pietei, stabilirea cotelor de piata, nivelul ridicat al barierelor la intrare, similaritatile de comportament si omogenitatea ofertelor, si nivelurile semnificativ mai mari de profitabilitate in raport cu competitorii lor de pe acelasi segment, si chiar cu subsidiarele din alte state ale acelorasi grupuri", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI. Aceste indicii sugereaza ca este oportuna investigarea posibilei dominante a celor doi mari operatori pe piata, a mai aratat Georgescu.
Acuzatii respinse
Reprezentantii Orange si ai Vodafone au contracarat acuzatiile. "Pozitiile celor doi operatori sunt efectul sumelor investite in dezvoltarea infrastructurii, proces care a sustinut, intr-un fel sau altul, cresterea economica a Romaniei", a afirmat directorul general al diviziei Europa Centrala si de Est din cadrul grupului Vodafone, Ian Gray, citat de Mediafax. Oficialii Vodafone Romania mai arata ca ofertele de preturi ale operatorilor acuzati de duopol sunt departe de a fi omogene. "Declaratiile domnului Georgescu se bazeaza pe un studiu al unei firme de consultanta angajata de ANRCTI, care a analizat date de anul trecut. Intre timp piata a evoluat spectaculos, iar cresterea Cosmote demonstreaza tocmai contrariul – caracterul competitiv al pietei de telefonie mobila din Romania.
In conditiile in care un operator reuseste sa detina 15% din piata in mai putin de doi ani, este clar ca nu putem vorbi despre pozitii de dominanta colectiva", a declarat Dorin Odiatiu, reprezentantul Orange in domeniul reglementarii.