Părinţii care nu-şi vaccinează copiii riscă amenzi uriaşe, de până la 10.000 de lei. Deşi este în continuare contestată inclusiv de unii medici, Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată de plenul Senatului, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.
Termenul de intrare în vigoare este încă incert, chiar dacă legea trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie 2018. Proiectul legislativ prevede că va deveni obligatorie imunizarea copiilor prin vaccinurile prevăzute în calendarul naţional de vaccinare, precum şi cu cele administrate în cazul unei epidemii.
Părinţii, reprezentanţii legali sau, după caz, persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil au obligaţia să asigure prezentarea acestuia la medicul de familie pentru vaccinare. În cazul vaccinării obligatorii, acordul se prezumă ca fiind dat, iar refuzul se va face în scris. La înscrierea în colectivitate, instituţia de învăţământ are obligaţia de a solicita adeverinţa emisă de medicul de familie, care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.
Totodată, proiectul de lege prevede că "părinţii sau alţi reprezentanţi legali, care nu prezintă copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora, vor fi convocaţi, în vederea consilierii, la Comisiile judeţene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucureşti. Convocarea se face în baza sesizării furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivităţilor de învăţământ, respectiv sesizări din sistemul de protecţie a drepturilor copilului".
Comisiile de vaccinare iau în evidenţă copilul nevaccinat, consiliază cel puţin o dată la 3 luni părinţii sau ceilalţi reprezentanţi legali ai minorilor care trebuie vaccinaţi, până la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate în conformitate cu vârsta şi monitorizează cazul până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei.
Tabere pro şi contra
Contestatarii Legii vaccinării continua protestele în mediul virtual şi în stradă. Peste 100 de timişoreni au demonstrat duminică în centrul oraşului, afişând pancarte cu mesaje precum ”Libertatea este un drept, vaccinarea este o alegere”, “Vaccinarea obligatorie este ilegală, abuzivă, neconstituţională”, “Unde există risc, trebuie să existe alegere”, “Copiii sunt protejaţi de părinţi, nu de politicieni corupţi”, “Sănătatea nu vine din seringă” sau “Vaccinare obligatorie = dictatură! Om, nu vită în ferma voastră”.
Asociaţiile de pacienţi susţin că este necesar ca statul să îşi asume responsabilitatea în cazul reacţiilor adverse. „Reacţiile apar pentru că nu avem instrumentele necesare pentru consultarea pacientului înainte de vaccinare. Nu avem tehnologiile necesare pentru depistarea precoce a anumitor boli, chiar şi la nou-născuţi, și atunci, statul e bine să îşi asume. Medicul neonatolog sau medicul de familie este bine să oprească vaccinarea pe moment pentru că pacientul are, de exemplu, o infecţie. Legea trebuie făcută astfel încât să existe norme şi protocoale pentru ca medicul să fie acoperit de malpraxis. În ceea ce priveşte sancţionarea părinţilor, sancţiunile trebuie să vină pe nişte etape. Legea trebuie să permită să se facă educaţie şi informare corect. Nu suntem de acord ca părintele să decidă în totalitate dacă copilul trebuie vaccinat sau nu“, susţine Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Senatoarea PSD Cristina Stocheci a declarat că legea a apărut ca o necesitate în lupta cu cea mai mare epidemie din ultimele decenii din România, epidemia de rujeolă, care până acum a ucis 35 de persoane şi a provocat aproape 1.000 de cazuri de îmbolnăvire. La rândul său, decanul de vârstă al liberalilor, Leon Dănăilă a explicat în plenul Senatului că vaccinarea este intervenţia medicală cu cel mai înalt grad de eficienţă din istoria omenirii: „Vaccinarea a fost introdusă pentru prima dată în 1896 împotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectivă peste 30 de milioane de suflete. În 1977, în urma introducerii acestui vaccin, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În anul 1971 a fost introdusă vaccinarea împotriva rujeolei. În anul 2000, în America s-a declarat rujeola eradicată. Astfel încât, cu aceste două exemple, cred că e suficient să vă demonstrez importanţa acestui vaccin care, spre surprinderea mea, unii medici am văzut că îl contestă. Eu, dacă aş fi mai mare, aş lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare, care a adus omenirii cele mai mari beneficii'.
Dr. Adrian Streinu Cercel: Nu se fac campanii doar de dragul de a se face
Unul dintre cei mai reputaţi medici specialişti în boli infecţioase, profesorul Adrian Streinu Cercel, atrage atenţia că, ori de câte ori o campanie de vaccinare scade sub 80%, există riscul unei epidemii, iar sub 60% e ca şi declanșată: „O cauză este campania anti-vaccinare, care a luat proporții incomensurabile. Cât timp există o politică de sănătate publică, mesajul este unul singur: campania de vaccinare este obligatorie. Nu poți să-i iei dreptul la viață unui copil nou-născut pentru că părintele este neinformat. Nu se fac campanii de dragul de a se face, ci împotriva acelor boli care au potențial letal“.
Amenzi de până la 10.000 de lei
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă emisă de către medicul de familie, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi.