10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialLegea salarizării, dedicație pentru amantele și copiii geniali ai politicienilor | OPINIE

Legea salarizării, dedicație pentru amantele și copiii geniali ai politicienilor | OPINIE

Pentru ce ar merita neamurile unui parlamentar un salariu de la o mie de euro în sus la stat dacă ăsta e primul lor job pentru că altcineva nu s-a găsit să-i angajeze? De geniali ce sunt?

Pentru o mie de euro trebuie să muncești serios în orice firmă privată. Nu ajungi la suma asta de la început. Trebuie să stăpânești bine domeniul de care te ocupi, să muncești des peste zece ore pe zi și chiar în weekend. Pe lângă asta, trebuie să mai ai și noroc. Și nu norocul de a fi băiatul lui tata sau fetița-secretară a vreunui potentat politic.

Dacă ar fi să ne luăm după ultima declarație a lui Eugen Nicolicea, toate neamurile angajate până acum prin Parlament sunt geniale și au câte un Nobel în poșetă. Altfel nu s-ar justifica o modificare a legii conflictului de interese care să-i apere cu atâta ardoare. Cred că oamenii ăștia care fac legea au uitat cu desăvârșire că pentru orice post la stat se dă un concurs. Și nu unul de împrejurări, cum își imaginează ei. Acolo s-ar vedea clar sclipirea de geniu sau prostia profundă.

Până acum, salariile de la stat erau jignitoare pentru neamurile și cunoștințele de partid. De bază era furtul, dar pentru asta le trebuiau funcțiile de conducere, iar acestea au devenit cam puține.

La miile de euro pe care le vehiculează ministrul Muncii, e foarte probabil ca toate locurile de la stat să fie arestate de politicieni și lăsate moștenire din generație în generație. Va fi plin de geniali și geniale care se vor lupta pentru bunăstarea noastră, a tuturor. Așa se vor întoarce și românii plecați din țară. Mă refer, desigur, la copiii foștilor prim-miniștri, miniștri și șefi de partide care sunt acum la studii pe-afară de bine ce-au condus țara părinții lor. Acum se vor întoarce cu siguranță, pentru că n-am auzit ca vreunul dintre ei să fie angajat la vreo importantă instituție internațională de sclipitor ce e. Aici, în țară, vor putea moșteni o funcție, vor lua niște mii de euro pentru țigări și vor trăi liniștiți din milioanele agonisite de muncitorii lor părinți.

Este evident că salariile din Sănătate, Educație și Administrația Publică sunt mizere pentru cei care într-adevăr fac ceva. Acești oameni au fost mințiți prea mult timp că li se vor da lefuri decente. Pentru ei trebuie neapărat făcute majorări.

Doar că, după cum arată legea salarizării, grilele par făcute pentru șmecheri, nu pentru profesori, medici, asistente sau alte categorii care au fost mereu defavorizate. La câte categorii de angajați amenință deja cu protestele, e clar că e ceva în neregulă.

O majorare haotică, de dragul acumulării de capital politic, înseamnă bani aruncați și acolo unde nu este neapărat necesar. Iar acest lucru ar putea însemna ca, la un moment dat, să nu mai fie bani pentru întreg aparatul bugetar.

Deocamdată, creșterea din pix a veniturilor pentru bugetari, combinată cu eliminarea conflictului de interese, pare un semnal pentru politicienii care vor să-și asigure pe viață rubedeniile și alte cunoștințe foarte apropiate, cu orice risc.

Cele mai citite
00:00:33

VIDEO. Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia

Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc vineri (1 decembrie) în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia, au anunțat autoritățile. Persoana, pe care...

Erdogan nu ia în seamă apelurile administraţiei americane să rupă legăturile cu Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea palestiniană Hamas, transmite AFP, preluat...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă