Preşedintele portughez, Anibal Cavaco Silva, a promulgat luni o lege care autorizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex, aceasta fiind ultima etapă înaintea intrării în vigoare în următoarele zile, relatează AFP monitorizată de Mediafax.
„Am decis să promulg azi (luni) legea care autorizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex”, a precizat Cavaco Silva într-o alocuţiune televizată.
Acest text, adoptat în februarie de majoritatea de stânga din Parlament, modifică definiţia căsătoriei din codul civil eliminând referirea la „sex diferit”. Legea exclude însă explicit dreptul la adopţie al cuplurilor homosexuale căsătorite.
Această decizie intervine după vizita efectuată săptămâna trecută de Papa Benedict al XVI-lea, potrivit căruia căsătoriile homosexuale sunt între „cele mai insidioase şi periculoase sfidări” din prezent.
Cavaco Silva, catolic practicant şi membru al principalului partid de opoziţie de centru-dreapta, a amintit că a promulgat această lege în pofida convingerilor sale personale.
„Cunoscând poziţiile diferitelor părţi expuse în dezbaterile din Parlament, totul arată că forţele politice care au votat-o ar face acest lucru din nou”, a precizat el.
„Consider că nu trebuie să prelungesc inutil această dezbatere care ar avea ca efect accentuarea diviziunilor dintre portughezi şi ar distrage atenţia decidenţilor politici de la problemele” ţării, precum şomajul, situaţia economică sau sărăcia, a adăugat el.
Şeful statului a transmis deja textul Curţii Constituţionale, afirmând că are „dubii” privind constituţionalitatea sa, dar aceasta a decis că Legea fundamentală nu interzice „evoluţia instituţiei” căsătoriei.
Preşedintele a afirmat că regretă lipsa unui „consens politic” în acest sens.
„Cred că n-ar fi fost dificil să se ajungă la un compromis în Parlament dacă ar fi fost făcut un efort în acest sens”, inspirat din exemplele uniunilor în vigoare în ţări precum Franţa, Germania sau Marea Britanie, ţări „care nu pot fi calificate drept retrograde”, a subliniat el.
„În lume nu există decât şapte ţări unde uniunea între persoane de acelaşi sex este denumită căsătorie. Între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, sunt doar patru”, a comentat el.