22.8 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022
AcasăSpecialLegea antifumat, schimbată radical. Se va putea fuma aproape oriunde

Legea antifumat, schimbată radical. Se va putea fuma aproape oriunde

Legea antifumat a fost modificată marţi de senatori, prin redefinirea spaţiului public închis – acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate.

"Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă", potrivit unui amendament propus de Comisia juridică, adoptat în plen cu 76 de voturi "pentru, două "împotrivă" şi patru abţineri.

Coordonatorul Programului naţional STOP FUMAT, dr Magda Ciobanu, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că "acest vot este o ruşine, în condiţiile în care Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti a votat astăzi în unanimitate pentru ca legea să rămână la fel, profesori de medicină din Senat votează împotriva acestei legi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne premiază, Parlamentul European, Comisia Europeană felicită România pentru ceea ce a realizat, oamenii sunt mulţumiţi, legea se respectă fără ca să trebuiască să dai nişte amenzi extraordinare. Deci în condiţiile acestea senatorii ce fac? Propun ca să se fumeze practic oriunde, pentru că acele amendamente nu sunt nici pe departe pentru crearea unor cuşti în care fumătorii să fumeze. Practic, se permite fumatul în orice încăpere pe a cărei uşă proprietarul/chiriaşul spune că este spaţiu pentru fumat! Este ceva de neimaginat!"       

Dr Magda Ciobanu ne-a mai declarat că senatorii nu au ştiut ce votează: "Când am văzut că au votat majoritatea pentru aberaţiile acelea de amendamente, m-am gândit că undeva este o greşeală. Or fi înţeles altceva… Este o lege, într-adevăr, un pic mai complicată, este transpusă Directiva CE, s-au făcut tot felul de amendamente. Sper să se fi înţeles greşit, iar deputaţii vor fi mai atenţi la ce votează".

Coordonatorul Programului STOP FUMAT a mai spus pentru România Liberă că, după acest vot, "Coaliţia România Respiră, dar şi reprezentanţii asociaţiilor de tineret şi ai părinţilor deja au luat atitudine. Din păcate nu mai poţi să dai voturile înapoi, însă senatorii s-au făcut de ruşine şi să vedem cum îşi vor spăla această ruşine. În orice caz, să fie convinşi că mai multe organizaţii vor avea grijă să informeze cetăţenii despre ceea ce au votat astăzi. Adică au votat ca oamenii să se îmbolnăvească, în condiţiile în care românii respectă legea. Este mai rău decât înainte".   

Totodată, noile modificări legislative vor permite şi fumatul în spaţii special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie. "Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop", prevede un alt amendament, propus de Comisia de sănătate. Modificările legislative vor trebui să primească şi votul din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul de lege al Guvernului stabileşte condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, în scopul preluării în legislaţia naţională a reglementărilor europene şi internaţionale promovate pentru reducerea consumului de tutun. Legea 15/2016 care interzice fumatul în spaţii închise a intrat în vigoare în 17 martie. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă