27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialLefuri mai mari pentru angajatii din domeniile "prioritare"

Lefuri mai mari pentru angajatii din domeniile "prioritare”

Marimea lefurilor diverselor categorii de angajati ai statului va fi stabilita printr-o decizie politica. Astfel, intr-o prima instanta Guvernul va judeca importanta fiecarui domeniu bugetar si va contura anumite domenii ca "prioritare” printr-un proiect de lege. Ulterior, daca Parlamentul va aproba proiectul guvernamental, salariatii din aceste domenii "prioritare” vor avea cele mai bune lefuri, comparativ cu ceilalti bugetari.
Comisia pentru elaborarea unei ierarhizari privind salarizarea personalului contractual din sectorul bugetar s-a reunit intr-o prima sedinta de lucru, sub conducerea vicepremierului Gheorghe Pogea si a aprobat un proiect de metodologie a reasezarilor de salarii. La intalnire au participat ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, si reprezentanti ai altor angajatori publici.
"Comisia a hotarat ca fiecare minister participant sa pregateasca o baza de date privind situatia personalului bugetar angajat, asa cum este ierarhizata in prezent, care va fi folosita pentru luarea unei decizii de reasezare a categoriilor de salariati bugetari in functie de prioritatea nationala a domeniului de activitate respectiv. Ierarhizarea in interiorul fiecarui domeniu va fi facuta de ministerul responsabil”, a declarat Ciprian Florescu, consilierul vicepremierului Pogea.
Consilierul Florescu a subliniat ca "in functie de decizia politica privind stabilirea ordinii de prioritati a activitatilor publice, categoriile de salariati dintr-un domeniu considerat prioritar, care au un nivel de salarizare inferior unor salariati dintr-un domeniu cu un nivel de prioritate mai mic, vor trebui sa beneficieze, intr-un orizont de timp stabilit, de cresteri salariale mai mari, relativ la cei din urma”. Cu alte cuvinte, nici unui angajat nu-i va fi micsorat salariul (un drept deja castigat), chiar daca respectivul lucreaza intr-un domeniu mai putin apreciat de clasa politica. Insa leafa sa nu va fi majorata tot atat de consistent precum leafa unui coleg care lucreaza intr-un domeniu "prioritar”.
Propunerea finala de reconfigurare a salarizarii personalului bugetar va trebui sa se incadreze din punct de vedere bugetar in limita anuala de 5,5% din Produsul Intern Brut, a conchis Florescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă