36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialLecţia Snagov: primarul ar fi fost lovit pentru că ar fi cerut...

Lecţia Snagov: primarul ar fi fost lovit pentru că ar fi cerut prea mulţi bani în campania electorală

O ştire aparent de fapt divers demonstrează cum se face, în realitate, politică în România. După regula „eu te-am făcut (primar), eu te omor”, finanţatorul campaniei primarului de Snagov l-ar fi luat la bătaie pe edil când a văzut că acesta nu-i întoarce serviciul după ce s-a instalat în funcţie

În România nu există alegeri – locale, parlamentare sau prezidenţiale – în care să nu se vorbească despre voturi cumpărate cu tot felul de produse, de la îmbrăcăminte până la alimente sau chiar plicuri cu bani. Sumele totale cheltuite în campanii atât pentru mita şi pentru celelalte mijloace de promovare electorală depăşesc frecvent milioane de euro, chiar şi în cazul unor localităţi mici sau comune. Spre exemplu, la alegerile locale din iunie au apărut informaţii că unii candidaţi la primărie ar fi plătit între 300 şi 500 de lei pentru un vot. În aceste condiţii, se naşte întrebarea legitimă: de unde au avut la dispoziţie potenţialii primari atâţia bani pentru campaniile lor? Răspunsurile trebuie căutate, de cele mai multe ori, la oamenii de afaceri – unii extrem de dubioşi – care roiesc în jurul candidaţilor şi care sunt de acord să finanţeze la negru campaniile electorale în schimbul obţinerii unor avantaje mari după ce favoriţii lor ajung să gestioneze bugetele localităţilor unde au candidat. Dar ce se întâmplă însă când cel care a investit mulţi bani într-o campanie electorală nu este mulţumit de avantajele primite?

200.000 de euro pentru a ajunge primar

De circa o lună, cea mai faimoasă comună din apropierea Bucureştiului este răscolită de o ştire care ar trebui să dea de gândit politicienilor locali. Noul primar din Snagov (localitate a oamenilor bogaţi din judeţul Ilfov) ar fi fost bătut de un afacerist local care i-a finanţat campania locală, pentru că edilul nu şi-ar fi respectat promisiunea de a-l ajuta pe acesta să primească un teren ce aparţinea primăriei.

De la simpli cetăţeni până la cei implicaţi direct în lupta politică ne-au confirmat că primarul PSD Marian Oancea, cunoscut în Snagov după porecla „Coteţ”, ar fi fost lovit de Grigore Gheorghe, zis „Gicanu”, în incinta Hanului Vlăsiei, pe care afaceristul îl administrează. Miza confruntării ne-a fost explicată chiar de un politician din acelaşi partid. „Gicanu i-a dat 200.000 de euro în campania electorală din iunie. A primit la schimb promisiunea că va căpăta terenul de sub han, pământ cu o valoare foarte mare care acum aparţine Primăriei Snagov. Cu banii primiţi de Gicanu, PSD a oferit în ziua scrutinului chiar şi trei sute de lei pentru un vot. Şi banii au contat, având în vedere că Marian Oancea a câştigat la o diferenţă de numai câteva voturi”, ne-a declarat sursa noastră. Tot atunci ar fi fost lovit şi consilierul judeţean USL Constantin Niţă, care se afla la aceeaşi masă. 

Informaţia despre bătaie ne-a fost confirmată şi din alte surse. „Am auzit şi noi că l-a bătut Gicanu, vorbeşte tot Snagovul. Ăla i-a dat bani în campanie şi acum primarul nu poate să-şi onoreze promisiunile. Terenuri nu mai sunt, e greu să mai faci afaceri la primărie. Şi uite, fostul primar e la puşcărie”, a menţio-nat un localnic.

Lovit în Hanul Vlăsiei

Hanul Vlăsiei este o construcţie impunătoare, albă, cu trei etaje, amplasată  pe malul Lacului Snagov, într-o zonă împădurită, cu potenţial turistic. Locul a fost reconstruit şi redeschis de curând de către Grigore Gheorghe şi este compus dintr-un minihotel cu restaurant şi terasă. Singura nemulţumire a patronului este că terenul de sub unitatea sa ar aparţine în continuare Primăriei Snagov. De aici şi interesul lui Gicanu de a susţine financiar pe unul dintre candidaţi, afirmă sursele noastre.  Politicienii locali ne-au explicat că Marian Oancea ar fi fost cel care a acceptat înţele-gerea şi i-ar fi promis lui Grigore Gheorghe că îl va ajuta să-şi îndeplinească dorinţa imobiliară. Primarul ar fi mizat pe ajutorul consilierului judeţean Constantin Niţă, care spera ca după alegerile locale să ajungă prefect al judeţului Ilfov. „Numai că după 10 iunie primarul şi consilierul judeţean au început să-l ducă cu vorba pe Gicanu. Ba că Niţă nu a mai ajuns prefect şi nu poate face nimic, ba să aştepte până după alegerile generale. Atunci, Grigore s-a enervat şi l-a lovit pe primar chiar la el în han. Şi pe consilierul judeţean tot acolo l-a pocnit”, ne-au explicat şi persoane din celelalte partide politice.

Primarul nu comentează

Am vrut să obţinem o reacţie faţă de acest subiect atât de dezbătut la Snagov şi de la cei implicaţi. Primarul Marian Oancea a acceptat iniţial să se întâlnească cu noi pentru că i-am spus că dorim să facem un reportaj în comună. După ce a aflat adevăratul scop al discuţiei, a invocat că nu mai are timp pentru că este ocupat la Consiliul Judeţean Ilfov.

Grigore Gheorghe a negat că ar fi avut un conflict cu primarul şi consilierul judeţean. „Nu ştiu despre ce e vorba. Eu am fost plecat din ţară, eu abia acum am venit. Nu ştiu nimic, dacă ştii dumneata asta e altceva”, a fost singurul comentariu al acestuia.  

continuare în pagina 2

Gicanu, samsar din 2004

Numele lui Grigore Gheorghe nu apare pentru prima dată în presa centrală. „Adevărul” scria încă din 2004, când a început febra imobiliară ce a ţinut până în 2008, că „mafia terenurilor de la Snagov a descoperit o nouă tehnică prin care să pună mâna pe proprietăţi de lux de zeci de mii de metri pătraţi. Ingineria funciară se bazează pe un act semnat pe blat de viceprimarul comunei, în urma căruia terenurile de «grad zero» au intrat în posesia samsarilor. Cel care este acuzat că a permis scoaterea hectarelor din fondurile primăriei nu este altcineva decât cumătrul lui Bebe Ivanovici – preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, anchetat în prezent de procurorii anticorupţie pe motiv că ar fi atribuit în mod preferenţial terenuri tot la Snagov”.

Cu 50.000 de euro cumperi doar 500 de voturi

Un sfert din români recunosc că au primit bani sau cadouri pentru a vota cu o anumită formaţiune politică, arăta un sondaj realizat la alegerile locale din 2008 de către institutul Atipique Communications. O treime din cei intervievaţi declară că ştiu şi alte persoane cărora li s-au făcut propuneri financiare în schimbul votului. Cel mai mult se cumpără voturi în Moldova, unde 39% din repondenţi au recunoscut că au primit cadouri pentru a pune ştampila pe candidaţii potriviţi. Pe locurile următoare se situează Dobrogea, cu 30%, şi Oltenia, cu 24% din alegători care au acceptat să-şi vândă votul, potrivit studiului menţionat. 50.000 de euro costă, în medie, 500 de voturi cumpărate pentru a obţine un mandat de primar într-o comună, conform unui calcul realizat de Moise Guran. „Nu-i scump, nu este nici greu, important este să ştii pentru ce candidezi. Ca primar, 50.000 de euro îi scoţi uşor. Fie concesionezi islazul comunal, fie tragi de unul sau de altul pentru o aprobare de construcţie, fie dai o aprobare de tranzit cu maşini de tonaj pe strada principală, ideea este că investiţia în şpaga electorală ţi-o scoţi rapid din şpăgile consacrate”, afirmă analistul pe blogul său, Biziday.ro. La un oraş de 100.000 de locuitori îţi trebuie cam un milion de euro ca să-ţi asiguri un scor electoral de 20% numai din voturile cumpărate, susţine Moise Guran.

Comună celebră cu primari la puşcărie

 

Snagov este comuna unde locuiesc unii dintre cei mai importanţi oameni din România, precum fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, fostul ministru al Economiei şi primar al Bucureştiului Adriean Videanu, fostul lider PSL Radu Berceanu, ori foşti patroni de ziare precum Sorin Roşca Stănescu. Cu toate acestea, localitatea a fost racordată la gaz metan abia în 2005. În schimb, toţi primarii care au condus localitatea din 1990 până în prezent au fost implicaţi în scandaluri. Totul a culminat cu arestarea preventivă, anul trecut, a fostului edil Apostol Muşat. Fost ospătar la o crâşmă din zonă până în 1989, acesta din urmă este acuzat că, împreună cu alţi demnitari din Ilfov, au cerut şpagă de la un om de afaceri, care a făcut denunţ la DNA, 1.6 milioane euro la care s-ar mai fi putut adăuga 1,4 milioane euro. Edilul care a condus comuna între 2000 şi 2004 (dar şi între 1992 şi 1996) a fost Teodor Biriş, fost profesor de muzică şi cântăreţ la clarinet. În mandatele acestuia au apărut cele mai multe scandaluri legate de retrocedările de teren din Snagov, în special în zona lacului. De altfel, presa a scris că Teodor Biriş s-a retras din viaţa publică cu o avere de câteva milioane de euro, care acum a devenit ţinta unor scandaluri între el şi fiul său, cunoscutul actor Silviu Biriş. Primul primar al Snagovului de după 1989, Marian Marinescu, a fost cunoscut mai mult pentru pasiunea sa pentru poeziile lui Eminescu, pe care le recita ori de câte ori avea ocazia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă