12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLe Monde a declarat-o pe Laura Codruța Kovesi parte din generația în...

Le Monde a declarat-o pe Laura Codruța Kovesi parte din generația în ascensiune a Europei. Procurorul șef al DNA a fost inclus alături de premierul scoţian Nicola Sturgeon și de liderul grupului PPE Manfred Weber

Jurnaliştii publicației Le Monde au alcătuit o listă a acelor europeni care fac parte din ”generaţia în ascensiune” a UE, iar pe această listă figurează și șefa Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi.

Alte personalități incluse în această categorie sunt Jesse Klaver – liderul partidului Verzilor din Olanda, Nicola Sturgeon – premierul Scoției – şi Manfred Weber – liderul liderul grupului parlametar PPE.

Le Monde precizează că cele patru personalităţi care reprezintă ”generaţia în ascensiune” şi-au demonstrat poziţia pro-europeană în România, Olanda, Germania şi Scoţia. Laura Codruţa Kovesi este catalogată drept o eroină a protestelor antiguvernamentale masive, din anul 2017, care au angrenat societatea civilă în mai multe oraşe din România.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a fost desemnată câștigătoarea premiului Europeanul Anului 2016, oferit de Reader's Digest, distincție care recunoaște "lupta curajoasă și susținută împotriva corupției la nivel înalt".

De asemenea, jurnaliştii francezi amintesc că într-o ţară unde lupta anticorupţie a reprezentat o reuşită a aderării la Uniunea Europeană, Kovesi s-a remarcat întotdeauna drept o adeptă a principilor şi instituţiilor europene atunci când i-a atacat pe cei mai puternici politicieni din România.

Acum o săptămână, procurorul șef al DNA fusese prezent la conferința de la Strasbourg a GRECO – organismul anticorupție al Consiliului Europei. În acel cadru, Laura Codruța Kovesi a declarat că, în România, sunt necesare revizuirea legislației privind imunitatea, sporirea transparenței în achizițiile publice și revizuirea procedurilor pentru achiziții publice.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a primit oficial, joi, titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară, conferit de regele Suediei. Potrivit unui comunicat al Ambasadei Suediei la Bucureşti, ceremonia a avut loc începând cu ora 10,00, la sediul misiunii diplomatice.
Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă