12.7 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Le Monde a declarat-o pe Laura Codruța Kovesi parte din generația în ascensiune a Europei. Procurorul șef al DNA a fost inclus alături de premierul scoţian Nicola Sturgeon și de liderul grupului PPE Manfred Weber

Jurnaliştii publicației Le Monde au alcătuit o listă a acelor europeni care fac parte din ”generaţia în ascensiune” a UE, iar pe această listă figurează și șefa Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi.

Alte personalități incluse în această categorie sunt Jesse Klaver – liderul partidului Verzilor din Olanda, Nicola Sturgeon – premierul Scoției – şi Manfred Weber – liderul liderul grupului parlametar PPE.

Le Monde precizează că cele patru personalităţi care reprezintă ”generaţia în ascensiune” şi-au demonstrat poziţia pro-europeană în România, Olanda, Germania şi Scoţia. Laura Codruţa Kovesi este catalogată drept o eroină a protestelor antiguvernamentale masive, din anul 2017, care au angrenat societatea civilă în mai multe oraşe din România.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a fost desemnată câștigătoarea premiului Europeanul Anului 2016, oferit de Reader's Digest, distincție care recunoaște "lupta curajoasă și susținută împotriva corupției la nivel înalt".

De asemenea, jurnaliştii francezi amintesc că într-o ţară unde lupta anticorupţie a reprezentat o reuşită a aderării la Uniunea Europeană, Kovesi s-a remarcat întotdeauna drept o adeptă a principilor şi instituţiilor europene atunci când i-a atacat pe cei mai puternici politicieni din România.

Acum o săptămână, procurorul șef al DNA fusese prezent la conferința de la Strasbourg a GRECO – organismul anticorupție al Consiliului Europei. În acel cadru, Laura Codruța Kovesi a declarat că, în România, sunt necesare revizuirea legislației privind imunitatea, sporirea transparenței în achizițiile publice și revizuirea procedurilor pentru achiziții publice.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a primit oficial, joi, titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară, conferit de regele Suediei. Potrivit unui comunicat al Ambasadei Suediei la Bucureşti, ceremonia a avut loc începând cu ora 10,00, la sediul misiunii diplomatice.
Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă