Publicatia Le Monde aduce un omagiu cinematografiei romanesti, reprezentata la Cannes (13 – 24 mai) de filmele "Amintiri din Epoca de Aur", "Politist, adjectiv" si "Cea mai fericita fata din lume", in articolul "Avangarda romaneasca rezuma 30 de ani de tragedie nationala in trei filme amuzante".
"Festivalul de la Cannes are un rol important in ceea ce priveste descoperirea si recunoasterea cinematografiei romane tinere, una dintre industriile de film emergente cele mai savuroase ale momentului", scrie Le Monde.
"A curs deja destula cerneala pentru a mai fi nevoie sa redefinim spiritul acestei cinematografii. Cocteilul care a facut posibila o asemenea cinematografie este acesta: un mare fond de Ionescu, deasupra caruia este ras Cioran, cu putin Tzara presarat deasupra. Si un astfel de cocteil are gustul pronuntat al absurdului metafizic, al umorului negru si al iredentismului politic, un spirit care farmeca prin amestecul de istorie si insolenta, atitudine cultivata de cinematografia ceheasca in anii '60", adauga prestigiosul cotidian francez.
"Intoarcerea pe Croazeta a acestor filosofi ai bizarului aduce un suflu nou, o fantezie insolita peste torentul otravit de angoasa si hemoglobina care se revarsa pe ecranele de la Cannes", mai scrie Le Monde.
Mungiu, care a realizat, potrivit Le Monde, cel mai grav film al generatiei sale ("4 luni, 3 saptamani si 2 zile", recompensat cu Palme d'Or, n.r.), s-a intors pe Croazeta impreuna cu cativa prieteni pentru "Amintiri din Epoca de Aur", pe care l-a descris astfel: "Acest film este realizat in stilul filmelor italiene din anii '60-'70, populare, directe si amuzante. Incerc sa regasesc sufletul popular al cinematografiei".
Potrivit Le Monde, "Amintiri din Epoca de Aur" a facut publicul strain sa inteleaga mai bine rolul umorului "care a ajutat un popor imbibat de suprarealismul totalitar sa supravietuiasca".
"Oare aceasta tentatie a disparut din Romania, odata cu eliberarea de sub dictatura? Ar trebui sa ne indoim de acest lucru, privind cel de-al doilea lungmetraj al lui "Corneliu Porumboiu, ŤPolitist, adjectivť. Pelicula prezinta un politist care afla de reteaua unor tineri care ar putea fuma marijuana. Ancheta, derizorie de altfel, mobilizeaza toate resursele unei birocratii depasite si inepte, care pare ca a conservat intacte reflexele din perioada comunismului. Sub semnul absurdului, ŤPolitist, adjectivť face o savuroasa analiza semantica a limbii de lemn din textele de lege. Intr-un final extraordinar, politistul onest si superiorul sau ierarhic se contrazic asupra a ceea ce inseamna Ťconstiinta moralať", mai scrie Le Monde.
"Daca personajele din acest film par a fi, cum a subliniat si autorul, Ťin tranzitie intre vechea si noua societate romaneascať, noua societate romaneasca este prezentata in filmul lui Radu Jude, ŤCea mai fericita fata din lumeť", potrivit cotidianului francez.
Daca filmele lui Mungiu si Porumboiu ruleaza la Cannes in sectiunea Un Certain Regard, pelicula "Cea mai fericita fata din lume" a fost inclusa intr-o sectiune paralela a festivalului, Association du Cinéma Indépendant pour sa Diffusion (ACID). "Cea mai fericita fata din lume" este prezentat de Le Monde ca fiind o productie remarcabila. "Filmarea clipului promotional, care devine un infern, si sordida disputa intre tanara (Delia, n.r.) si parintii sai, care vor sa vanda masina castigata de ea la o promotie, ocupa tot filmul, o gluma picanta despre publicitate", apreciaza Le Monde.
"Treizeci de ani de istorie romaneasca atroce au defilat la Cannes in trei filme care au delicioasa politete de a ne invita sa radem", incheie Le Monde.