22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialLaura Oprean, delegată în funcţia de procuror şef al DNA

Laura Oprean, delegată în funcţia de procuror şef al DNA

Laura Oprean a fost delegată, marţi, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin ordin al prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar, potrivit Mediafax.

Prin ordin al domnului Daniel Marius Morar, prim adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus delegarea, începând de astăzi, 02.10.2012, pentru o perioadă de şase luni, a doamnei Laura Oprean (procuror şef adjunct direcţie) în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Laura Oprean a fost adjunct al lui Daniel Morar, mandatul ei în această funcţie, care a expirat în 29 iunie, fiind prelungit atunci prin delegare.

Conform articolului 57, alineatele 7 şi 8 din Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, „în interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni”.

„Delegarea procurorilor poate fi prelungită, cu acordul scris al acestora, cel mult încă 6 luni”, mai prevede legea.

Citeşte şi:

Kovesi: Nu exclud o candidatură pentru DNA şi nicio altă funcţie ce presupune activităţi privind MCV

KOVESI l-a delegat pe DANIEL MORAR interimar la CONDUCEREA PARCHETULUI GENERAL

Marţi dimineaţă, Codruţa Kovesi i-a predat prerogativele lui Daniel Morar, cel care a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României.

Întrebată de jurnalişti ce va face, Kovesi a spus că pleacă în concediu, întrucât mai are 115 zile de vacanţă restante.

În 17 septembrie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat declanşarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în locul Codruţei Kovesi, respectiv Daniel Morar, având în vedere că mandatele lor au expirat.

Potrivit unei comunicări ulteriorare, din 20 septembrie, postate pe site-ul Ministerului Justiţie, termenul pentru depunerea cererilor de înscriere pentru una sau pentru ambele funcţii de conducere s-a prelungit până la data de 3 octombrie 2012.

Termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este 15 octombrie.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie, cu menţionarea celor care au optat pentru ambele funcţii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea înscrisurilor, neîndeplinirea condiţiei de vechime, etc.), precum şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de internet a instituţiei, la data de 5 octombrie.

Interviul care va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie va avea loc în perioada 23-25 octombrie. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina internet a acestuia în 1 noiembrie.

În susţinerea interviului, ministrul Justiţiei este sprijinit de: un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie; un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii; un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii.

Procurorii din comisie sunt selectaţi de ministrul Justiţiei dintr-o listă de câte cinci propuneri formulate, la cererea acestuia, de către procurorul general al României, respectiv de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar care trebuie să aibă şi calitatea de formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.

Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fişele individuale de evaluare, se realizează de către ministrul Justiţiei, punctajele astfel obţinute de către procurorii participanţi fiind utilizate ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcţie, pe care ministrul Justiţiei le va înainta Preşedintelui României, ministrul având un drept exclusiv şi suveran în actul decizional.

Ministrul Justiţiei formulează propunere motivată de numire pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, pe baza aprecierilor proprii, în urma evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţia pentru funcţia respectivă şi a îndeplinirii de către fiecare procuror participant la selecţie a standardelor de evaluare a interviului.

 


Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă