3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialLansarea navetei Endeavour, amanata pentru a patra oara

Lansarea navetei Endeavour, amanata pentru a patra oara

NASA a decis, duminica seara, sa amane lansarea navetei Endeavour catre Statia Spatiala Internationala (ISS) cu inca cel putin 24 de ore, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din zona Cape Canaveral, Florida, unde se afla rampa de lansare, informeaza AFP.
Pete Nickolenko, directorul misiunii de lansare, a anuntat ca lansarea va fi amanata cu mai putin de zece minute inainte de ora prevazuta pentru decolare, 23.13 GMT, la Centrul spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral (Florida).
"Amanam lansarea cu 24 de ore", i-a anuntat Pete Nickolenko pe astronauti, dupa ce a fost informat ca nu era prevazuta nicio imbunatatire a conditiilor meteorologice inainte de lansarea navetei Endeavour.
Aceasta este cea de-a doua amanare a lansarii navetei Endeavour in 24 de ore si, totodata, cea de-a patra in ultima luna. "Recordul" de tentative de lansare a unei navete spatiale americane, sase, dateaza din 1986.
Meteorologii americani sustin, insa, ca exista doar 40% sanse ca vremea sa fie, luni, favorabila unei lansari, prevazuta de NASA la ora locala 18.51 (22.51 GMT).
NASA a fost nevoita, sambata, sa amane lansarea navetei Endeavour cu 24 de ore, pentru a verifica sistemele electronice ale navetei, dupa ce 11 trasnete au lovit zona din jurul rampei de lansare, pe o raza de circa 600 de metri.
Primele doua tentative de lansare a navetei Endeavour, pe 13 si pe 17 iunie, s-au soldat cu esec din cauza unor scurgeri detectate la mecanismul de inchidere al rezervorului extern.
NASA poate incerca sa lanseze naveta pana pe 14 iulie, dupa aceasta data existand un conflict de calendar cu lansarea modulului rusesc Progress, care aprovizioneaza Statia Spatiala Internationala.
Insa, duminica, Mike Moses, responsabilul acestei misiuni NASA, a declarat ca este totusi posibila o negociere cu specialistii rusi, in vederea prelungirii acestei ferestre de lansare pentru Endeavour. In caz contrar, NASA va trebui sa astepte pana pe 27 iulie inainte de a incerca sa lanseze naveta Endeavour, iar aceasta amanare va afecta intregul calendar al lansarilor navetelor americane.
Misiunea navetei Endeavour este programata sa dureze 16 zile si are ca obiectiv instalarea ultimelor echipamente tehnice in laboratorul japonez Kibo, ale carui doua module presurizate au fost amplasate in 2008, la bordul ISS, alaturi de laboratorul european Columbus.
Astronautii vor instala o platforma permanenta de 1,9 tone in interiorul laboratorului Kibo, pe care vor fi efectuate viitoarele experimente in vid. O paleta in care vor fi instalate diverse cutii care participa la experimentele in vid va fi atasata laboratorului Kibo si detasata la sfarsitul misiunii, pentru a fi readusa pe Terra, la bordul navetei Endeavour.
In afara acestor sarcini, astronautii vor executa si alte operatiuni, precum schimbarea a sase baterii amplasate pe unul dintre elementele (P6) Statiei. Misiunea prevede cinci iesiri in spatiu cu o durata totala de 32,5 ore, ce vor fi indeplinite de echipe alcatuite din cate doi astronauti.
In afara de misiunea de asamblare si de intretinere tehnica, naveta Endeavour are ca scop si aducerea unui nou astronaut la bordul ISS, americanul Tim Kopra urmand sa il inlocuiasca pe japonezul Koichi Wakata, care va trebui sa astepte inca o luna inainte de revenirea pe Pamant.
Dupa misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispozitie doar sapte zboruri, inainte de retragerea din circulatie a flotei sale spatiale, prevazuta pentru septembrie 2010.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea caruia au participat 16 tari.

Cele mai citite

ASF secretizează ilegal informații despre piața asigurărilor

Transportatorii din România, reprezentați de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați (COTAR), au depus o solicitare către Guvern pentru a obliga Autoritatea de Supraveghere...

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...

Crăciunul acesta fii în tendințe: cele mai căutate seturi de parfum pentru sărbători

Crăciunul 2023 se apropie! Magazinele online au pregătit deja surprize excelente pentru luna decembrie – seturi cadou de parfumuri și calendare de Advent. Acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă