37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialLanga Catedrala "Sf. Iosif" se ridica un building cu 19 etaje

Langa Catedrala „Sf. Iosif” se ridica un building cu 19 etaje

Biserica Romano-Catolica din Bucuresti a intrat in Saptamana Patimilor cu o citare la Judecatoria Sectorului 1, de catre o firma care vrea sa construiasca un building cu subsoluri pe 4 niveluri, parter si 19 etaje, cu inaltimea totala de 75 m, in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif, Palatului Episcopal, Facultatii de Teologie si a celorlalte cladiri din incinta Arhiepiscopiei. Pentru a impiedica aceasta eventualitate amenintatoare, monseniorul dr. Ioan Robu, arhiepiscopul-mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din Romania, si monseniorul Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucuresti, au adresat scrisori deschise presedintelui Romaniei, tuturor grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor si Senat, cat si comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei, premierului si altor ministri ai Guvernului, primarului si prefectului Capitalei, altor inspectori de stat si oficialitati, considerand ca „prin autorizarea acestei constructii se da o grea lovitura Bisericii Catolice”.

Mitropolitul Robu se adreseaza presedintelui Traian Basescu

Desi initial Arhiepiscopia a fost de acord cu constructia, semnand un acord de principiu, dupa tragedia care s-a intamplat cu complexul eclesial al Comunitatii Armenilor din Bucuresti, dupa ridicarea in preajma a unei constructii cu doar 2 subsoluri, parter si 4 etaje, IPS Ioan Robu si-a retras cu fermitate acordul, mentinandu-se din anul 2002 pe pozitia de a se opune constructiei din vecinatatea catedralei Sf. Iosif: „In toata aceasta perioada, de peste 4 ani, am sperat si am crezut ca, datorita dramaticului accident suferit de fratii nostri armeni, accident soldat cu daune materiale uriase si morale imposibil de apreciat in timp, nu se va mai permite de catre autoritatile competente repetarea unui astfel de "experiment" langa Catedrala "Sfantul Iosif" si Palatul Episcopal, ambele monumente de mare valoare istorica si arhitecturala, pentru oras si tara, precum si de o deosebita importanta pentru comunitatea catolica locala si internationala”.
Cu toata opozitia Arhiepiscopiei romano-catolice, Primaria sectorului 1 Bucuresti a acordat, in 24 februarie 2004, autorizatie de construire pentru imobilul cu 4 subsoluri, parter si 19 niveluri, de 75 m inaltime, in imediata vecinatate a Catedralei Sf. Iosif, iar firma de constructii a demarat in graba lucrarile de sapaturi ale santierului. Exact la fel s-a intamplat si in cazul imobilului de langa Biserica Armeneasca, careia i s-au dat, de asemenea, asigurari similare ca nu va exista nici un pericol: „Este deja al doilea caz in care, cu mult prea multa usurinta, se autorizeaza astfel de constructii, in imediata vecinatate a unor biserici de mare valoare spirituala, monumente istorice si de arhitectura si – mai ales – dupa marea drama prin care au fost nevoiti sa treaca, fara dorinta lor, fratii nostri armeni, drama din care – din pacate – nu s-a invatat nimic”.

Grave erori in procesul de avizare

Mitropolitul Ioan Robu aduce acuzatii grave Primariei sectorului 1, sustinand ca „s-au strecurat grave erori si greseli in procesul indelungat de avizare si, apoi, autorizare a acestui proiect”. Dupa trei ani de demersuri catre institutiile de resort ale statului, care nu au dat pana in prezent nici un raspuns, IPS Ioan Robu s-a adresat presedintelui Traian Basescu, Parlamentului si altor oficialitati, din tara si din strainatate, solicitand de urgenta oprirea lucrarilor pe santierul de langa Catedrala Sf. Iosif, anchetarea modului in care autoritatile statului au avizat si autorizat o astfel de lucrare, anularea acestei autorizatii obtinute „pe cai obscure, cu mare rabdare, viclenie umana si rea-credinta”. Mitropolitul Ioan Robu a pus la dispozitia autoritatilor dovezile de rigoare si apeleaza acum la presedintele Romaniei, la Parlament si Guvern, la alte institutii ale statului, „fiind ultimul moment in care se mai poate evita o mare greseala, prin care s-a dat o grea lovitura Bisericii Catolice, greseala ce nu va mai putea fi apoi reparata niciodata”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă