21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialLampile cu clema FEMTON, pericol de supraincalzire

Lampile cu clema FEMTON, pericol de supraincalzire

IKEA invita clientii care au cumparat lampi cu clema FEMTON sa le returneze la magazin, unde vor primi inapoi suma integrala platita pe produs.
Consiliul national suedez pentru siguranta in domeniul electricitatii, SNESB (Swedish National Electricity Safety Board), a testat lampa FEMTON si a ajuns la concluzia ca modul in care este construita lasa loc riscului de supraincalzire. Desi lampa este comercializata din 2004, nici un magazin IKEA nu a primit vreo sesizare din partea clientilor cu privire la producerea unor incidente cauzate de supraincalzirea corpului de iluminat FEMTON. Lampa are trunchiul flexibil pentru a permite orientarea luminii in directia dorita. Testele efectuate de SNESB, asa-numitele teste in caz de "utilizare anormala", au analizat folosirea lampii in situatii extreme, cum ar fi fixarea foarte aproape de o suprafata care se poate supraincalzi. Testele au aratat ca rigiditatea trunchiului flexibil poate varia usor de la o lampa la alta, ceea ce inseamna ca unele lampi FEMTON ar putea fi fixate cu becul foarte aproape de suprafata pe care se prinde clema. Masurand temperatura acestor suprafete dupa o expunere indelungata, s-a ajuns la concluzia ca acestea se pot supraincalzi, prezentand riscul unui incendiu.

Lampa cu clema FEMTON este produsa in China si a fost vanduta incepand din 2004 in Europa, Asia si Australia. Fiecare produs este marcat cu un cod format din patru cifre, dintre care primele doua reprezinta anul, iar ultimele doua luna fabricatiei, un cod al producatorului, format din 5 cifre (17796), logoul IKEA si numele tarii in care a fost fabricat. O alta versiune a lampii FEMTON se vinde in America de Nord; aceasta versiune nu va fi retrasa de pe piata. Magazinul
IKEA din Bucuresti a vandut 564 de lampi cu clema FEMTON, incepand de la data deschiderii si pana in luna mai 2008.

Valentina Grigore
Valentina Grigorehttp://valentina-grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă