19.5 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialLadislau Csendes a demisionat din functia de presedinte al CNSAS

Ladislau Csendes a demisionat din functia de presedinte al CNSAS

Presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a demisionat luni din functia de presedinte, dar isi va pastra in continuare calitatea de membru al Colegiului, informeaza Newsin.

Csendes a precizat pentru NewsIn ca si-a depus demisia la registratura si si-a anuntat colegii in cursul acestei zile. El si-a motivat gestul prin faptul ca asupra CNSAS se fac din  nou presiuni, inclusiv prin presa, dar a invocat si motive personale.

Csendes a fost ales presedinte al CNSAS pe 3 iulie 2007. El este reprezentantul UDMR in Colegiul CNAS si a facut parte din acesta inca de la infiintarea CNSAS.

CNSAS este condus de un Colegiu compus din 11 membri numiti de Parlamentul Romaniei pentru un mandat de 6 ani. Membrii Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sunt numiti de Parlament, dupa cum urmeaza: un membru, reprezentant al societatii civile, propus de Presedintele Romaniei, pe baza consultarii cu organizatii neguvernamentale; un membru, reprezentant al societatii civile, propus de primul-ministru, pe baza consultarii cu organizatii neguvernamentale; 9 membri, la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit configuratiei politice a celor doua Camere.

Legea de functionare a CNSAS prevede ca odata cu constituirea unui nou Colegiu au loc alegeri pentru functia de presedinte, vicepresedinte si secretar al Colegiului. Din cauza neintelegerilor intre membrii Colegiului care nu au ajuns la un consens, dupa 2006, in legatura cu persoana care sa fie presedinte,  s-a acceptat de comun acord cutuma ca ocupantul functiei de presedinte sa fie schimbat odata la 6 luni, prin intermediul alegerilor interne.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă