Laboratorul european de cercetari Columbus a fost fixat pe Statia Spatiala Internationala (SSI), fiind plasat pe modului Harmony cu ajutorul unui brat robotic manevrat de la bordul statiei.
Lansare in spatiu ar fi trebuit sa aiba loc in urma cu patru ani, fiind insa amanata din diverse motive, printre care si distrugerea navei Columbia, in 2003 – tragedie care a tinut la sol flota americana de navete spatiale timp de doi ani si jumatate.
Constructia laboratorului spatial european, care cantareste zece tone, are un diametru de 5 metri si o lungime de peste 7 metri, a costat 1,9 miliarde de dolari, a durat doua decenii.
Japonezii mai au de asteptat pana cand NASA va lansa contributia nipona la Statia Spatiala Internationala – un laborator cu trei compartimente numit Kibo. Primul modul al lui Kibo ar putea fi atasat statiei internationale luna viitoare.
Agentia spatiala a Statelor Unite are de executat, pana in 2010, inca 11 misiuni de naveta pentru instalarea de module ale SSI si de aprovizionare, pana cand constructia statiei internationale va fi incheiata, iar flota navetelor va fi "scoasa la pensie".
Pretul de cost final a SSI este estimat la 100 de miliarde de dolari.