Cel mai mare laborator de cercetare medicala cu sistem de maxima securitate din aceasta zona europeana ar putea fi gata in doi ani, daca reprezentantii Institutului "Matei Bals" obtin finantarea. Cu ajutorul echipamentelor disponibile, medicii din cadrul Institutului vor putea analiza celulele pana la nivel de atom sau vor putea identifica agenti patologici necunoscuti.
Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala a aplicat pentru obtinerea a peste 16 milioane de euro, fonduri structurale, pentru realizarea celui mai mare laborator de cercetare medicala cu sistem de maxima securitate din aceasta zona a Europei. "Am vrea sa construim in Institutul «Matei Bals» un laborator dupa modelul celui de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) Atlanta.
Nu putem ramane mereu la coada Europei, vaitandu-ne ca nu putem sa facem anumite teste sau ca ne-au prins bolile nepregatiti", a declarat managerul Institutului, profesor doctor Adrian Streinu-Cercel. Acesta a mai spus ca noul laborator va fi gata in doi ani, iar valoarea fondurilor structurale pentru realizarea lui este de 16,8 milioane de euro. Laboratorul va fi construit pe structura unui pavilion deja existent, va avea cinci etaje, patru pentru cercetare si unul pentru izolarea bolnavilor care nu au diagnostic, intrucat simptomatologia este diferita de cea cunoscuta pana la momentul investigatiei. "Sunt cam 20% din pacienti in toata lumea la care medicii nu gasesc cauza bolii. Laboratorul va folosi un echipament care, prin spectoscopie de masa, va putea analiza celulele pana la nivel de atom.
Avem ca model laboratorul de la CDC. Unitatea este foarte bine izolata, circuitele sunt organizate impecabil. Unitati mobile specializate vin si iau reziduurile pe care le trateaza si apoi le distrug pana devin apa plata. Trebuie sa ne pregatim, intrucat continuu apar zeci de agenti etiologici necunoscuti. Lumea medicala a pierdut trei luni pana sa identifice SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), acea pneumonie atipica nemaiintalnita pana atunci", a adaugat Streinu-Cercel, care a explicat cum a aparut SARS. In noiembrie 2002, intr-un orasel industrial din provincia Guangdong, situata in sudul Chinei, un om de afaceri s-a imbolnavit de o forma de pneumonie neintalnita pana atunci. Ceea ce parea un caz izolat s-a transformat in cea mai mediatizata epidemie a secolului. In mai putin de patru luni, cinci mii de oameni din intreaga lume s-au imbolnavit de Sindromul Respirator Acut Sever, potrivit datelor din 2002-2003.
In Europa exista doua laboratoare de acest fel, in Franta si in Gemania-Freiburg, in ultimul caz fiind vorba despre "cele mai tari centre de cercetare din Europa", a mai spus Streinu-Cercel. Acesta a mai precizat ca Romania poate accesa fonduri europene pentru cercetare, depinde numai de "noi", de cat suntem de interesati.