Handbaliştii de la Steaua MFA Bucureşti au reuşit ieri o victorie foarte importantă în turul semifinalelor Cupei Cupelor la handbal masculin, 32-28 cu spaniolii de la Fraikin BM Granollers.
Steaua MFA Bucureşti nu era cotată cu prima şansă în semifinalele Cupei Cupelor la handbal masculin, cu spaniolii de la Fraikin BM Granollers, numai că ieri jucătorii antrenaţi de Bozo Rudici şi‑au depăşit cu mult condiţia şi au obţinut un succes cu adevărat mare, 32-28 (14-10) care le permite să privească cu optimism returul şi, implicit, să îşi facă deja planuri pentru marea finală.
Ar fi o performanţă senzaţională pentru handbalul masculin românesc, care nu a mai atins o asemenea fază a unei mari competiţii europene după 1989. E adevărat, Steaua şi UCM Reşiţa au câştigat, în anii precedenţi, Challenge Cup, numai că la această a patra competiţie (ca valoare) a Europei nu participă primele 6 naţiuni din handbalul continental. Pe când Cupa Cupelor beneficiază de prezenţa tuturor numelor mari ale bătrânului continent.
Peste 5.000 de spectatori au fost prezenţi aseară în tribunele „Polivalentei” şi au creat o atmosferă incendiară, aşa cum de multă vreme nu am mai văzut, în Capitală, la un meci de handbal. A fost, ca să spunem aşa, o „repetiţie” de calitate pentru finala Ligii Campionilor la handbal feminin, Oltchim-Viborg, care va avea loc tot aici, pe 15 mai.
Steaua a condus pe întreaga durată a partidei, cea mai mare diferenţă în favoarea bucureştenilor fiind de cinci goluri. Până la urmă, militarii au învins cu „numai” patru goluri diferenţă, însă rezultatul este foarte bun dat fiind nivelul la care se joacă. Iar Steaua a demonstrat până acum că ştie să joace la rezultat în deplasare, cea mai bună dovadă fiind dubla din sferturile competiţiei, când bucureştenii i-au eliminat pe sârbii de la HC Kolubara după 31-26 acasă şi 20-24 în deplasare.
Au condus în permanenţă
Steaua a dominat ieri jocul fizic şi psihic reuşind să ţină la distanţă o echipă deloc comodă. Într-o formaţie în care, de la portarul Ivezici la antrenorul-jucător Rudici toată lumea şi-a făcut treaba, cei care au ieşit pregnant în evidenţă a fost Marius Stavrositu (7 goluri), secondat cu brio de Ionuţ Georgescu şi Marius Novanc, ambii cu câte 6 goluri. Alături de ei au mai punctat Răpciugă (5 goluri), Cian şi Vujadinovici (câte 2 goluri), Savenco, Stamate, Dinescu şi Rudici (câte 1).
Returul va avea loc pe 2 mai, la Palatul Sporturilor din Granollers, de la ora locală 12.30. Spaniolii reprezintă o trupă puternică pe propriul teren, unde în acest sezon al cupelor europene au obţinut numai victorii: 28-25 cu bosniacii de la Sloga Doboj (16-imi), 35-31 cu slovenii de la Cimos Koper (optimi) şi 28-21 cu francezii de la Tremblay (sferturi). Echipa spaniolă este dublă câştigătoare a Cupei EHF, în sezoanele 1994/1995 şi 1995/1996.
Echilibru şi la Gummersbach
Nici în cealaltă semifinală a Cupei Cupelor nu se poate spune că avem o favorită pentru finală. În manşa tur, germanii de la VfL Gummersbach i-au învins cu 30-26 (14-12) pe spaniolii de la Reyo de Navarra (fosta Portland) San Antonio, manşa a doua anunţându-se fulminantă.
Potrivit palmaresului prezentat de site-ul oficial al Federaţiei Europene de Handbal, echipa spaniolă, la care antrenează în continuare Alexandru Buligan, este cea mai titrată dintre cele patru semifinaliste deţinând trofeul Ligii Campionilor în 2001.
Totuşi, e de reţinut că Steaua are la activ două Cupe ale Campionilor Europeni, obţinute în 1968 şi 1977, când competiţia avea un alt format, diferit de actuala Ligă a Campionilor. De asemenea, Gummersbach deţine 5 trofee ale Cupei Campionilor, obţinute în 1967, 1970, 1971, 1974 şi 1983!
27 de ani au trecut de când o echipă românească (Dinamo) a jucat într-o finală a Cupei Cupelor la handbal masculin, pierzând trofeul în faţa sovieticilor de la SKA Minsk după 26-24 la Bucureşti şi 34-22 la Minsk.