-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialLa Timisoara justitia gireaza retrocedari in baza unor acte false

La Timisoara justitia gireaza retrocedari in baza unor acte false

Un contract de vanzare-cumparare inexistent si un testament ce contine bunuri care nu se mai aflau la data intocmirii in proprietatea defunctului sunt pe cale sa arunce in strada mai multe familii din Timisoara. Desi pare incredibil, cele doua documente fara nici o valoare juridica au constituit in instanta probe zbrobitoare valabile (!) intr-o afacere imobiliara cu miza deloc de neglijat. Aceasta in conditiile in care unii dintre judecatorii timisoreni chemati sa descalceasca itele ciudatei povesti au luat de bune actele amintite, ignorand complet falsul dovedit de procurori.

Proprietara in baza unei hartii de mana fara valoare

Pe strada Iancu Vacarescu nr. 28, situata intr-o zona centrala a Timisoarei, se afla un imobil cu doua niveluri, cu o suprafata de peste 2.300 metri patrati. Cele 21 de apartamente sunt locuite de circa 40 de chiriasi. Nationalizata conform Decretului 92/'50, casa de pe Vacarescu 28 a fost luata de comunisti din mainile a trei femei: Macau Sabina (nascuta Cuzma), Bodendorfer Magdalena si Paisz Lidia, prima fiind proprietara pe 1/4 din imobil. Anii au trecut, iar Revolutia din 1989 a gasit-o in viata doar pe Macau Cuzma Sabina. Desi in varsta de aproape 80 de ani, femeia nu a dorit sa inchida ochii pana ce nu-si recupereaza fosta proprietate, sau mai bine zis partea din ea pe care i-au luat-o comunistii. Toate bune, insa in momentul in care a deschis actiunea in instanta fosta proprietara a mai revendicat inca un sfert din casa. Ca „argument”, reclamanta a prezentat instantei o hartie de mana, fara nici o valoare juridica, potrivit careia in 1950 aceasta ar fi cumparat sfertul respectiv de la Bodendorfer Magdalena (proprietara in cota parte). Procesul a fost deschis in 1992 si s-a indreptat impotriva statului roman, precum si a… defunctei Bodendorfer. Cum decedata nu mai putea vorbi, instanta a luat de buna varianta reclamantei. Fara sa se mai oboseasca sa verifice autenticitatea inscrisului, judecatorii i-au dat Sabinei Cuzma castig de cauza, astfel ca, in baza unui petic de hartie fara nici o valoare, aceasta s-a trezit proprietara pe jumatate din casa. Cealalta jumatate a ramas in proprietatea statului roman, nefiind revendicata de nimeni.

Desi falsul este dovedit, nu se schimba nimic!

La putin timp dupa ce si-a intabulat dreptul de proprietate asupra cotei de 1/2 din imobil in Cartea Funciara, Sabina Cuzma decide sa-si vanda proprietatea. Noul proprietar, Gabor Lajos, trece la actiune. El solicita iesirea din indiviziune si primeste castig de cauza. In 1993 noul proprietar deschide un nou proces, de data aceasta impotriva statului roman. Castiga din nou batalia in instanta si devine astfel proprietar pe intregul inventar mobil, urmand, culmea, sa rascumpere si partea statului. Pe chiriasi nimeni nu-i intreaba nimic… Asociatia de locatari afla despre planul ce se tese, iar ca urmare se adreseaza Parchetului General al Romaniei. In sesizarea inaintata procurorii sunt atentionati in legatura cu falsul in baza caruia imobilul este gata sa incapa pe mana mafiei imobiliare tiganesti. Procurorii reactioneaza, iar ca prima consecinta se reuseste blocarea iesirii din indiviziune. Mai mult, prin Ordonanta nr. 2028 din 27 ianuarie 1994, Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara decide ca hartia de mana prezentata drept contract de vanzare-cumparare incheiat, chipurile, in 1995 intre Bodendorfer Magdalena (in calitate de asa-zis vanzator al cotei de 1/4 din imobil) si Macau Cuzma Sabina (in calitate de asa-zis cumparator) este complet fals. Procurorii stabilesc ca actul a fost intocmit in fals chiar de Cuzma Sabina, in realitate neavand loc nici o conventie de vanzare-cumparare intre cele doua. Ca urmare, data fiind varsta inaintata a „invinuitei”, procurorii iau masura amendarii administrative a acesteia cu suma de 10.000 lei pentru infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Cu toate acestea, Lajos Gabor si statul roman raman inscrisi in CF ca proprietari de „drept” pana in 1997!

Marioneta in mainile avocatilor versati?

Abia in februarie 1997, rastimp in care chiriasii sunt supusi unor presiuni incredibile, pana la amenintari directe, este radiat din CF dreptul de proprietate al lui Gabor Lajos. Intrucat falsul este dovedit, contractul de vanzare-cumparare incheiat intre Cuzma Sabina si Gabor este anulat, iar statul redevine unic proprietar asupra imobilului. Lucrurile nu se opresc insa aici. Sfatuita de avocati abili si versati in afacerile imobiliare la limita legalitatii, Cuzma Sabina redeschide „atacul” pe alt front. Astfel, ea solicita atat Primariei Timisoara si Consiliului Local, cat si ulterior Consiliului Judetean Timis despagubiri reparatorii pentru partea sa de casa. Cererea ii este respinsa pe motiv ca isi primise deja inapoi partea de casa, pe care insa a ales sa o vanda „gaborului”. Noul esec nu-i descurajeaza insa pe sfatuitorii din umbra ai octogenarei, care practic a fost prinsa – dupa cum sustin unii dintre fostii vecini ai acesteia – intr-un „joc” de interese a carei miza aproape ca nu avea nici o legatura cu fosta proprietara.

Testament cu surprize…

In 1998, statul roman si chiriasii din strada Vacarescu 28 sunt citati intr-un nou proces deschis de Sabina Cuzma. Surpriza, insa! In locul femeii, care decedeaza la scurt timp dupa intentarea procesului, in fata instantei se prezinta un anume Ioan Korbuly. Spre stupoarea tuturor, acesta solicita instantei continuarea procesului, declinandu-si calitatea de mostenitor al defunctei Cuzma Sabina. Cum nimeni nu stia nimic despre existenta vreunui testament, s-au solicitat lamuriri. Dezlegarea „misterului” nu a avut insa darul de a face lumina in paienjenisul de acte si interese, ci dimpotriva. Enigma s-a adancit si mai mult. Ca prin minune, a aparut si un testament prin care Cuzma ii lasa mostenire lui Korbuly intreaga sa avere, adica jumatatea de casa. Numai ca, dupa cum arata testamentul, ultima dorinta a defunctei a fost pusa pe hartie in 1995. Adica la doi ani dupa ce proprietatea fusese vanduta lui Gabor Lajos si cu doi ani inainte ca justitia romana sa anuleze vanzarea! Si intr-un caz, si in celalalt autoarea testamentului nu mai avea calitatea de proprietar al respectivului imobil, drept pentru care Sabina Cuzma putea lasa la fel de bine mostenire si… Palatul de Justitie timisorean. Mai mult, din toate actele depuse in instanta nu reiese de niciunde ca defuncta Cuzma ar fi avut vreun urmas.

Tavalugul proceselor

Moartea Sabinei Cuzma nu a insemnat si stingerea procesului. Instanta a asimilat statutul de „mostenitor testamentar” cu cel de „fiu al reclamantei”, confirmand chiar in motivarea sentintei din decembrie 1999 ca Ioan Korbuly este fiul Sabinei Cuzma. Cu toate acestea, actiunea a fost respinsa, cauza fiind trimisa spre rejudecare la sapte ani distanta de momentul inceperii procesului. In prima instanta, Judecatoria Timisoara a dat castig de cauza statului roman. La instanta de apel, Tribunalul Timis a considerat ca, dimpotriva, Ioan Korbuly are dreptate. Intr-un final, in 2001 Curtea de Apel Timisoara, prin decizia civila 1669, definitiva si irevocabila, decide in favoarea statului roman si a chiriasilor. Desi a pierdut procesul, Ioan Korbuly gaseste alta maniera de abordare: el se prevaleaza de dispozitiile Legii 10 si cere municipalitatii nici mai mult, nici mai putin decat retrocedarea cotei de 1/4 din imobilul de pe Vacarescu. Solicitarea este respinsa pe motiv ca solicitantul nu intruneste conditiile legale. Este tot ce-i trebuie lui Korbuly pentru a contesta decizia primariei in instanta. La Tribunalul Timis acesta castiga. Sunt promovate apeluri, iar cauza ajunge (din nou) la Curtea de Apel. Aici, stupoare: aceeasi Curte de Apel Timisoara, care se pronuntase deja in 2001 impotriva lui Korbuly in cazul imobilului de pe Vacarescu 28, ii da de aceasta data dreptate. Decizia civila nr. 515A/3 martie 2005, a completului prezidat de Trandafir Purcarita, respinge ca nefondate apelurile declarate de primarie si chiriasi. Singura cale de atac la indemana Consiliului Local Timisoara si a chiriasilor a ramas recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie de la care se asteapta solutionarea definitiva a procesului inceput acum 13 ani. Totusi sunt sanse mari ca nici instanta suprema sa nu fie punctul final al disputei. Desi locuiesc 40 de oameni in cladirea in litigiu, nici acum nu s-a realizat dezmembrarea pe apartamente, sustin chiriasii. In aceste conditii, in cazul in care fiul certificat de instantele timisorene va avea castig de cauza, este greu de anticipat cum va fi stabilita partea de proprietate care ar urma sa fie evacuata. Altfel spus, care dintre chiriasi vor ajunge in strada, dupa ce si-au macinat vreme de 13 ani nervii in justitie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă