16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialLa Sibiu, "Cocosul decapitat" canta in germana

La Sibiu, „Cocosul decapitat” canta in germana

„Ce film ii?” – se opreste si intreaba un batranel care trece cu bicicleta pe strada Ocnei din Sibiu. I se raspunde, zice „multumesc” si pleaca mai departe. Sibienii sunt oameni potoliti si politicosi. Si norocosi. Orasul lor se afla in miezul unei schimbari ravasitoare pentru evenimentul de anul viitor; ei sunt deja centrul universului. Radu Gabrea ecranizeaza romanul lui Eginald Schlattner, „Cocosul decapitat”, dar nu filmeaza la Fagaras, unde se petrece actiunea, ci la Sibiu, Talmaciu, Medias si Agnita. Adica in judetul Sibiu. La cat de european e romanul, la fel de european e si filmul. Premiera lui va avea loc in cadrul programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”.

Pe strada Ocnei, in locul unei blanarii

Sa iei parte la o filmare e intotdeauna palpitant, dar cand filmul e unul de epoca, amestecul timpurilor devine si mai ademenitor. Pe strada Ocnei, in locul unei blanarii a fost amenajat magazinul lui Iulius Goldschmidt, tatal eroului, „Feronerie – Obiecte metalice”. La cat de „cosmopolite” au devenit firmele din Sibiu, aceasta n-ar suna strident, pentru ca tocmai am trecut pe langa o firma pe care „Micul meserias” e scris si in germana, si in ungureste, si nu e din film. O caleasca pe care am vazut-o in urma cu cinci minute pe strada 9 Mai ma avertizeaza ca locul de filmare nu e departe. „Cred ca acesta e unul dintre filmele cele mai complexe care se turneaza in ziua de azi, prin multitudinea de locuri de filmare si prin structura distributiei, care e atat din Romania, cat si din Austria, Germania si Ungaria”, imi spune producatorul executiv al filmului, Florin Paraschiv. „Avem trei locatii principale in Sibiu, dar si scene de ansamblu, cu multa figuratie, cu trasuri si masini de epoca. Toate masinile vin din Ungaria, iar caii i-am gasit la o herghelie de langa Sibiu. Pentru ca Cibinul va fi Oltul din carte, a trebuit sa facem o „toaleta” a malurilor pentru a putea amenaja strandul din carte. Asta se intampla la Talmaciu. Filmarile merg bine, dar ne cam haituieste ploaia si trebuie sa schimbam programul in fiecare dimineata. Centrul regional de meteorologie ne trimite zilnic prognoza si in functie de ea ne tot organizam. Pana acum n-am ratat decat o zi, cand o ploaie torentiala ne-a impiedicat sa filmam la Talmaciu, dar o sa recuperam.”
Doua fete care seamana de parca sunt in oglinda stau tintuite locului, in mijlocul trotuarului, si se tin de brat. Sunt gemene si nu se afla la primul film. Au figuri retro, parul lung le e impletit si strans coc sub palarie – dar sarcina lor nu e grea. Trebuie sa mearga vreo 5 metri pana la colt. Dupa vreo trei repetitii, cat s-a oprit circulatia, se asaza in colt un felinar si secventa se filmeaza, timp in care nimeni nu vorbeste, tuseste sau stranuta. Probabil inclusiv calatorii din autobuzul 12, care asteapta ardeleneste sa li se dea liber. Si calul de la trasura din colt se vede ca e de la Sibiu, caci sta cuminte locului, fara ca vreun cascador (de la Bucuresti) sa adaste pe langa el.

Ovidiu Schumacher revine in Romania dupa o absenta de 25 de ani

Radu Gabrea a iesit acum din atelier in strada. Se instaleaza la video-assist si se pregateste de repetitii, pentru a filma o scurta secventa de interior. Angajatii blanariei, cu halatele pe ei ca sa mai ajute la treaba, stau in spate si chibiteaza. La duble isi dau cu parerea. „Fain o iesit acuma”, zice unul, cu aer de mare cunoscator. „Pentru mine, romanul are o mare semnificatie”, imi spune Radu Gabrea intr-o scurta pauza. „El se afla in linia temelor mele cu oameni care sunt in afara, care au probleme de adaptare. Aici e vorba de o comunitate inchisa, care, prin anumite greseli istorice, ca sa zic asa, s-a prabusit, iar eroul e la final condamnat sa fie in afara societatii, fiindca are de optat intre religie (Biserica Evanghelica) si nazism, intr-un moment in care, in Transilvania, ele sunt total opuse. Cred ca filmul va fi foarte bine perceput in Romania. E vorba de o comunitate care a trait aici 800 de ani si care a avut relatii foarte bune cu romanii, dovada ca in 1918 sasii au fost primii care au acceptat unirea Transilvaniei cu Romania. Mie romanul mi-a placut foarte mult, e superb scris, si dincolo de considerentele politice este povestea a patru tineri, cu toate problemele varstei lor. Sunt niste destine in mic, confruntate cu o cotitura istorica. Am norocul unor actori foarte buni, foarte serios vorbesc. Cu romanii Ioana Iacob si Axel Moustache (care s-a decis acum cateva zile sa-si schimbe numele din Mustata) o sa aveti mari surprize. David Zimmerscheid e un actor tanar din Germania, care a avut cateva succese pe scena la Zurich, iar tanara Alicja Bachelda-Curus, o mare speranta, a venit direct de la Hollywood, unde a filmat cu Kevin Kline.” Distributia ii mai numara pe actorii romani Dorel Visan, Monica Ghiuta, Victoria Cocias, dar si pe Ovidiu Schumacher, care s-a stabilit acum 25 de ani la Munchen, unde preda actoria.
Radu Gabrea e mandru si de europenitatea productiei. Proiectul e printre putinele initiate in Romania si care a obtinut ulterior finantare internationala. Sa pui un asemenea proiect pe picioare dureaza cu atat mai mult cu cat sunt mai multi finantatori. „Cocosul decapitat” a obtinut finantare de la CNC in urma cu doi ani si jumatate, dar se filmeaza de-abia acum. „Termenele din legea precedenta a cinematografiei erau aberante. E foarte bine ca s-a inteles acum ca in 6 luni nu se poate pune pe picioare o productie decat daca e facuta de la stat”, afirma Radu Gabrea.
Din partea romana au fost de mare ajutor CNC si TVR, dar participarea internationala e esentiala. De aceea, premiera de la anul a filmului va fi una concomitenta, pe axa Sibiu-Munchen-Viena-Budapesta. Producatorul, Arno Ortmair, e din Munchen, iar televiziunea bavareza a fost cea care „a aprins fitilul finantarii”. Pe urma au sarit ARTE, ungurii, austriecii.

Sprachen Sie Deutsch?

Sibienii nu stiu aceste amanunte si nici nu le pasa de ele. „Ba, ce-o facut aici!”, exclama un copil care trece cu skate-ul pe langa vitrina pe care sunt lipite reclame de epoca. Axel Moustache trece pe langa mine cu manusile in maini si ciorapi de lana netoarsa peste ghete. In film e iarna, afara e o toamna timpurie. Ii spun ca are un fizic de anii '40 si imi raspunde ca de fapt nu arata asa, ca a trebuit sa-si tunda pletele si sa-si netezeasca parul. Are 25 de ani si a terminat UNATC-ul la clasa lui Adrian Pintea. Acum e angajat la Sectia germana a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. Am spus-o oare? „Cocosul decapitat” e vorbit in germana. Acesta este, cred, primul film care urmeaza noua precizare din Legea cinematografiei referitoare la filmele in limbile minoritatilor etnice. Va trebui sa invatam germana? Nu-i musai, dar nici nu strica. La Sibiu, clasele primare in limba germana functioneaza bine-mersi, dar la ele sunt inscrisi doar copii romani.

Cele mai citite

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...
Ultima oră
Pe aceeași temă