17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialLa opt ani de la privatizare AVAS isi face griji pentru soarta...

La opt ani de la privatizare AVAS isi face griji pentru soarta fostului Sidex

» Dupa ce praful a acoperit contractul de privatizare a Sidex, Guvernul s-a gandit sa-i impuna cumparatorului noi conditii.
» Printr-un act aditional, statul vrea "sa asigure stabilitatea sociala" pe platforma siderurgica.
» In cei opt ani de la privatizare, unul din trei angajati a fost disponibilizat sau a iesit la pensie.

Dupa ce, in cei opt ani "post privatizare", a asistat fara nici un fel de reactie la inchiderea unor capacitati de productie si la valurile de "autodisponibilizari", care au redus la o treime numarul salariatilor fostului Sidex, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a trezit brusc din somnolenta si ameninta administratia ArcelorMittal Galati cu impunerea unui act aditional la privatizarea Sidex, prin care sa oblige compania multinationala la respectarea unor clauze referitoare la productie si stabilitatea locurilor de munca. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a participat la Comisia de Dialog Social de pe platforma siderurgica, iar la final a anuntat intentiile autoritatii pe care o conduce: "Participantii au agreat urgentarea incheierii actului aditional la contractul pentru privatizarea S.C. Sidex S.A. Galati, act ce vizeaza, in principal, atat lamurirea situatiei Uzinei Cocso-Chimice, cat si asigurarea stabilitatii sociale pe platforma siderurgica", se spune in comunicatul AVAS.

 

Liderii sindicali au cerut ca in actul aditional sa fie prevazuta mentinerea unui nivel de productie pe flux integrat, care sa asigure mentinerea a cel putin 9.000 de salariati. Aceasta ar insemna ca la ArcelorMittal sa fie realizata o productie echivalenta cu cea din 2008, iar compania sa investeasca in construirea unei noi uzine cocso-chimice, dupa ce in luna iunie a inchis Uzina Cocso-Chimica de pe platforma de la Galati si a decis importarea cocsului de la combinatul ZKZ din Polonia. "Am cerut mentinerea unei productii de trei-patru milioane de tone de otel, care sa asigure rentabilitatea ArcelorMittal Galati, iar daca administratia decide sa mai faca disponibilizari voluntare, sa mentina un numar de cel putin 9.000 de angajati", a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. La momentul inchiderii Uzinei Cocso-Chimice, administratia combinatului a promis ca peste doi ani va construi o alta uzina.

 

E greu de spus care va fi soarta acestei promisiuni, pentru ca trebuie luat in calcul si un element important al strategiei ArcelorMittal, care intentioneaza renuntarea la fluxul integrat si transformarea combinatului de la Galati in centru de excelenta pentru tabla groasa, ceea ce va insemna o productie de 1,5 milioane tone, care va determina si o reducere a numarului de salariati. Productia-record a combinatului de la Galati a fost inregistrata in 1989, cand au fost produse 7.663.000 tone de otel. Acum opt ani, in momentul privatizarii, la Sidex lucrau 28.000 de persoane, in timp ce in prezent combinatul are aproximativ 9.500 de salariati.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă