– Poetul Lucian Vasiliu s-a nascut pe 8 ianuarie 1954, la Puiesti-Barlad, judetul Vaslui – Este, de multi ani, director al Muzeului Literaturii „Casa Pogor” din Iasi – A publicat cartile: „Mona-Monada” (1981), „Despre felul cum inaintez” (1983), „Sa alergam impreuna”, „Fiul Omului” (1986), „Verile dupa Conachi” (1990), „Mierla de la Casa Pogor” (1994), „Dincolo de disperare” (1995), „Tanz der Monaden/Dansul monadelor” (1996), „Lucianograme” (1999), „Poeme/Poemes (1999), „Cambei in China”, „Grenade si ingeri – proze cenzurate”.
Demnitatea si demnitarii
Raspund in ziua comemorarii taierii capului Sfantului Ioan… Consider, in absolut vorbind, ca deconspirarile apartin fiecarui om in parte, crestineste vorbind. Pe de alta parte, cred ca e tarzie si relativ irelevanta deconspirarea aceasta (specifica Estului european, de la Berlin si pana la Budapesta), atat timp cat la noi nu a fost implinit Punctul 8 de la Timisoara.
In ordine strict juridic-pamanteana, sunt pentru respectarea legislatiei in aceasta chestiune, respectiv ordinea enuntata legal, pe litere si intr-o anumita structura piramidala a responsabilitatilor, de la marii demnitari si pana la cei locali, aici aflandu-si locul si randul si oamenii de cultura, care detin functii semnificative. Conform legii, asadar! Demnitatea si demnitarii…
Cred in armonia divina si lucrez in favoarea armoniei pamantene. In ordinea receptarii operelor, nu m-au afectat nici „cazul” Mihail Sadoveanu si nici „cazul” Alexandru Paleologu.
Gresalele sunt omenesti, iar valoarea artistica depaseste conjuncturalul, accidentul biografic, discutabilul pact cu Diavolul, indiferent ce nume poarta, printre contemporanii de ieri, de astazi, de maine. Sunt pentru toleranta nuantata, transparenta lucida.
Intrebari pentru oamenii de cultura
1. Care e punctul dvs. de vedere despre deconspirarea Securitatii?
2. Considerati ca e oportun sa fie deconspirati si oamenii de cultura care au colaborat cu Securitatea?
3. Cum le veti mai recepta opera dupa aflarea adevarului?
Pagina noastra ramane deschisa tuturor punctelor de vedere. Au raspuns pana acum scriitorii Gheorghe Grigurcu, Vasile Andru, Radu Paraschivescu, Tudorel Urian, Radu Aldulescu, Ion Bogdan Lefter, Cassian Maria Spiridon. Interventiile nu trebuie sa depaseasca o fila si jumatate de text (la doua randuri) si vor fi publicate in ordinea sosirii lor.