2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialLa Muzeul National de Istorie a Romaniei

La Muzeul National de Istorie a Romaniei

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) organizeaza in acest an, in premiera, pentru elevii din scolile Capitalei un curs practic de arheologie. Sectia de educatie muzeala, relatii publice si marketing a muzeului a pregatit, de asemenea, mai multe programe educative de interes pentru public, mai ales pentru tineri, a declarat seful sectiei, dr. Doina Punga.
In viziunea MNIR, lansarea unei noi oferte pedagogice pentru scolile din Capitala a fost prioritara, temele propuse fiind de real interes: “Familia regala a Romaniei. Stilul de viata al altetelor regale”, “Femei celebre in istoria, cultura si civilizatia romaneasca”, “Filmul istoric”, “Cronica civilizatiilor”, “Columna lui Traian – o istorie in piatra”, “Tezaurul istoric. Comorile romanilor”, “Sfarsitul dictaturii”, “Stiluri si curente artistice”. Atelierele in care se vor prezenta aceste teme sunt preconizate mai ales pentru elevii de gimnaziu si cei din ultimul an de liceu.
De asemenea, MNIR va continua sa participe la proiectul european “Primavara muzeelor” – unde prezenta institutiei este deja traditionala, muzeul bucurandu-se de includerea sa pe site-ul Directiei Muzeelor din Franta prin proiectele pe care le-a inaintat.
In 2006, muzeul va derula, in continuare, in colaborare cu Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti si cu Liceul “Iulia Hasdeu”, un alt program educativ de succes, “Memoria strazilor”, urmand sa fie publicat cel de-al treilea volum al seriei de brosuri din care au aparut, pana in prezent, cele despre Calea Victoriei si Soseaua Stefan cel Mare. Brosurile din 2006 vor fi dedicate bulevardelor Eroii Sanitari, Mihail Kogalniceanu, Regina Elisabeta si Regele Carol I.
Unul dintre importantele proiecte culturale ale MNIR – “Lumina prin cultura” – participa, in prezent, la un concurs in Statele Unite ale Americii si va fi evaluat de catre o comisie a Asociatiei Muzeelor din SUA. Proictul vizeaza obtinerea unei burse de specialitate in domeniul educatiei, oferite de Asociatia americana a muzeelor, a precizat dr. Doina Punga.
Un program mai complex al MNIR se intituleaza “Tinerii sarbatoresc Anul Francofoniei in Romania” si include organizarea unui concurs, in colaborare cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, la care vor participa elevi din invatamantul gimnazial si liceal (faze pe sector si municipiu), a unui simpozion inchinat personalitatii lui Leopold Sedar Senghor si realizarea unui CD intitulat “O calatorie prin tarile francofone”, in colaborare cu Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti. De asemenea, MNIR va organiza un ciclu lunar de conferinte, “Sa cunoastem tarile francofone”.
Specialistii muzeului vor participa in luna iunie, la Sinaia, la Congresul International al Francofoniei.

Cele mai citite

Româncele cu vârsta între 19 și 45 de ani vor avea reducere 50% la vaccinul HPV

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, toate româncele cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul...

Pe ce cheltuie CE Oltenia 1 milion de euro

Complexul Energetic Oltenia a alocat un buget de peste un milion de euro pentru închirierea de utilaje și echipamente de construcții și de lucrări...

Percheziţii în Baia Mare în dosarul privind fuga din ţară a lui Cătălin Cherecheş

Mai multe percheziţii au fost efectuate, joi, în municipiul Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş. "În cadrul cercetărilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă