1.2 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialLa Interne se poarta baronii

La Interne se poarta baronii

Cine mai indrazneste astazi sa spuna ca Marian Vanghelie este doar un baiat de mingi in curtea PSD? Care politician se mai indoieste de "personalitatea" primarului de sector cand acesta poate sa decida in numele partidului inlocuirea unui ministru din functie si, implicit, sa-l determine pe Mircea Geoana sa schimbe rapid conducerea organizatiei judetene PSD Ilfov? Daca Vanghelie a ajuns sa hotarasca cine merita sa conduca un minister ca MAI, reusind sa-si impuna omul, respectiv pe Liviu Dragnea, si interesele de casa ale baronilor in fata liderilor din tabara adversa, inseamna ca Vasile Dancu nu a gresit cu nimic cand afirma ca "lumea politica a fost populata cu personaje bizare si acestea incep sa ia controlul".

 

Este clar ca partenerul de coalitie al PDL nu reuseste sa se schimbe. Intr-o forma sau alta, prezinta aceleasi simptome de boala netratata din cauza ca noua conducere a imbracat haina imbacsita a compromisului, lucru ce a facut ca actualul presedinte PSD sa treaca in viteza pe sub reforma, cu riscul de a baga definitiv partidul intr-o fundatura morala. Toata aceasta fierbere pentru gasirea unui politician in locul lasat liber prin demisie de Gabriel Oprea, la care am fost martori mai bine de o saptamana, arata ca social-democratii nu au suferit nici o transformare in anii traiti in opozitie. Baronii locali fac legea in continuare in partid, promovandu-si politica de control national prin decizii in numele unei constiinte de interese care urmareste doar dominatia de facto.

 

Votul dat luni lui Dragnea nu constituie neaparat o recunoastere a profesionalismului pe care l-ar avea presedintele Consiliului Judetean Teleorman in gestionarea unui minister ca Internele. Nu vreau sa spun mai mult, dar acest politician, in jurul caruia graviteaza unele acuzatii vizavi de derularea unor afaceri in judet, nu beneficiaza de o credibilitate iesita din comun in randul unor colegi de partid aflati mai departe de Bucuresti. Au fost voci care si-au permis sa-i recomande lui Dragnea sa ramana la conducerea organizatiei judetene, pentru ca acolo se pricepe sa lucreze mai bine. Instanta extraordinara din PSD a hotarat insa sa-l propulseze in functia de ministru de Interne pentru ca asa au dorit Vanghelie si ceilalti baroni locali.

 

In felul acesta, s-a considerat ca, daca "omul nostru" este sef la MAI, fara generalul Ardelean la carma serviciului special "doi si-un sfert", demisionat si el intre timp, vor exista toate conditiile pentru protejarea unor interese privind derularea unor afaceri cu bani publici. Credeti ca de florile marului a fost ales Ministerul de Interne atunci cand s-a negociat protocolul cu PDL? Poate sa spuna vreun pesedist cu mana pe inima ca eliminarea generalului Oprea nu a fost facuta pentru ca erau in pericol in primul rand interesele sustinatorilor lui Liviu Dragnea? Luati in calcul zbuciumul intern din PSD, amanarile repetate referitoare la anuntarea candidatului pentru sefia Internelor sau secretomania discutiilor din Comitetul politic executiv, si veti afla de ce a fost nominalizat fostul pedist Dragnea pentru sefia MAI.

 

Cumva pentru ca este primul reprezentant al ordinii de drept in PSD? Nu cred. Mai degraba sunt convins ca prin aducerea acestui baron la timona Internelor se rezolva si problema atitudinii unor lideri social-democrati incomozi, care isi permit sa contreze conducerea centrala referitor la declaratiile de fidelitate fata de politicienii cu dosare la DNA. Faptul ca se lucreaza cu doua unitati de masura nu le convine celor care doreau o reforma reala in partid. Ca atare, este posibil ca succesorul "Vulpii", care va avea si acceptul lui Vanghelie, pentru a se evita episodul trecut cu numirea secretarilor de stat, sa fie numai ochi si urechi atunci cand vine vorba de Grupul de la Cluj sau de alti oameni politici neagreati de unii ca Iliescu, Hrebenciuc sau Nastase. Poate sa spuna cineva ca activitatea serviciului de informatii aflat in subordinea ministrului nu va trece granita MAI? Nu cred.

 

Prin urmare, in PSD apele se tulbura si mai rau. Iar greul pentru Mircea Geoana abia acum incepe. Baronii ii vor face noptile albe pentru ca oamenii lor din sistem le asigura spatele. Traditia comunista va fi dusa mai departe, indiferent de cat de mari vor fi ciocnirile interne sau cu adversarul de la Cotroceni. Impartirea cascavalului nu s-a terminat. Chiar in domeniul administratiei publice, unde Liviu Dragnea urmeaza sa fie jupan, sunt interese mari, urmarite atent de oameni politici care asteapta sa fie recompensati de partid intr-un fel sau altul. Cu voia lui Vanghelie, iata cum "civilul" Dragnea devine un personaj vital in ecuatia relatiilor din interiorul actualului partid de guvernamant. si nu numai.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Curtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul al României invocând motive de procedură

Curtea de Apel din Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul al României, autointitulat prinț, pe motive de procedură, respectiv că unul dintre judecători...

Echipele Norvegiei și Spaniei au început cu victorii categorice Campionatul Mondial de handbal feminin

Selecţionatele Norvegiei, marea favorită, şi Spaniei au debutat cu victorii categorice, miercuri, la Campionatul Mondial de handbal feminin, care are loc în Danemarca, Norvegia...

Consulul general al României la Cernăuți a acordat diplome de excelență jurnaliștilor români de război

Consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, le-a acordat, miercuri, în cadrul unei ceremonii cu prilejul Zilei Naţionale a României, diplome de excelenţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă