18.4 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

La Gataia, conflicte privind reevaluarea caselor distruse

Scandal de amploare in lGataia, prima localitate timiseana afectata de inundatiile devastatoare din lunile aprilie si mai. Echipa inspectorilor evaluatori, trimisa special de ministrul secretar de stat Ioan Andreica, din cadrul Ministerului Transporturilor si Constructiilor, pentru a verifica unele contestatii privind starea unor imobile care ar urma sa intre in reparatii, a avut surpriza sa constate ca una dintre casele propuse pentru reconditionare, distrusa in proportie de 20 de suta (conform evaluarii initiale), in realitate nu mai exista.
Pe locul fostei cladiri mai este doar o gramada de moloz. Atat. Iritati, membrii comisiei i-au luat la intrebari pe proprietarii care se chinuiau sa care cu o caruta molozul imprastiat. Senini, oamenii au aratat spre edilul localitatii: „Domnul primar ne-a dat voie!”. A fost doar scanteia care a dat sa aprinda fitilul scandalului. Doar la auzul numelui ministrului Andreica lumea s-a mai calmat. Dupa ce oficialul MTCT a batut acum doua zile cu piciorul, pe o ploaie marunta si deasa, zona calamitata Gataia-Birda, brusc soarta unor gospodari banateni s-a schimbat. Localnicii, in frunte cu primarul, i-au aratat demnitarului case pe care comisia de evaluare le apreciase initial ca fiind bune de locuit, necesitand doar reparatii, dar care in realitate erau doar la un pas sa se prabuseasca. „Jos cu ele!”, a fost decizia ministrului, dupa care echipele de evaluatori au fost retrimise in teren pentru a reanaliza situatia.
In aceste conditii, e greu de crezut ca situatia intocmita de autoritatile judetene si de Guvern privind costurile reconstructiei are la baza date exacte sau reale. La Birda si Gataia, echipele de constructori sunt asteptate zilele viitoare, avand in vedere ca ministrii i-au asigurat pe banateni ca reconstructia ar putea incepe cu doua zile inainte de termenul-limita stabilit, adica in 18 iunie, in loc de 20.
In satul Sculea reconstructia a inceput joi, prima casa „adoptata” prin intermediul programului lansat de Consiliul Judetean Timis (situata la numarul 28), urmand sa fie ridicata in maxim trei luni. La Gataia, nu doar felul in care s-a realizat evaluarea imobilelor avariate de inundatii creeaza stres si nervi, dar si asa-zisele „case-fantoma”. 15 astfel de constructii luate de ape fie nu apar deloc in actele oficiale ale primariei, fie sunt trecute ca pasune.

Ultima oră
Pe aceeași temă