13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialLa Dolce Vita nu mai este asa de dulce

La Dolce Vita nu mai este asa de dulce

Saptamana trecuta a facut ceva valva stirea ca Silvio Berlusconi a platit unui paparazzo 20.000 de euro pentru ca acesta sa nu publice pretinse fotografii compromitatoare cu fiica sa Barbara. Ca Berlusconi a cazut victima nu e mare lucru. Mare lucru e ca scandalul este cu mult mai extins si include fotbalisti, oameni politici si vedete din showbiz.
Miercurea trecuta, carabinierii l-au arestat pe un anume Fabrizio Corona, un tip care conducea o agentie fotografica, sub acuzatia ca a santajat mai multe persoane publice cu fotografii compromitatoare.
Printre victime se numarau capitanul lui AS Roma, Francesco Totti, David Trezeguet de la Juventus si Barbara Berlusconi.
Dar alarma generala a fost data cand pe lista celor santajati au aparut primii politicieni: purtatorul de cuvant al primului ministru Romano Prodi, Silvio Sircana, si Roberto Maroni, lider al Ligii Nordului si fost ministru al protectiei sociale, dar si de interne (!) in guvernele Berlusconi.
Presa a publicat transcrierile unor convorbiri telefonice interceptate in timpul unei investigatii conduse de Henry John Woodcock, un procuror anticoruptie de origine anglo-italiana, aminteste cotidianul The Times. Magistratii italieni au interogat cateva starlete de televiziune care ar fi fost si ele santajate, printre ele numarandu-se Michelle Hunziker, fosta sotie a lui Eros Ramazotti. Francesco Totti, care este casatorit, a platit 50.000 de euro pentru ca fotografiile in care el si Vento faceau ceva sa fie distruse.

Transsexual topless
Apoi, Il Giornale, a facut publica alta caseta in care un paparazzo, Massimiliano (Max) Scarfone, ii spunea lui Corona ca are o fotografie in care Sircana face conversatie degajat cu "un transsexual topless". Dupa ce a citit, Sircana a fost transportat de urgenta la spital "acuzand dureri abdominale". Sircana si Maroni neaga faptul ca ar fi dat vreun ban. Maroni pretinde ca era numai o cina de lucru cu una dintre asistentele sale. Barbara Berlusconi a spus ca nu era nici beata, nici lasciva si ca tipul din fotografia facuta intr-un club de noapte din Milano nu era altul decat logodnicul ei. De ce a platit cele 20.000? Nu o avantaja lumina.
Acum, deputatii vor sa adopte o lege care sa prevada sanctiuni severe ziarelor care vor mai indrazni sa publice stenogramele interogatoriilor si convorbirilor telefonice interceptate.
Exista, asadar, o serioasa problema de etica pentru jurnalistii care recurg la santaj. Dar, pe de alta parte, cum Dumnezeu ajunge aceasta fauna politico-fotbalistico-VIP-ista in situatii compromitatoare cu sex, droguri, adulter?

 Inventia lui Fellini

Termenul paparazzo a fost inventat de Federico Fellini si este supranumele pe care il primeste un fotograf din filmul sau La Dolce Vita, film cult al anilor ’60. Astazi, unul din veteranii meseriei, Rino Barillari, poreclit "Regele paparazzilor", declara ca "pe vremea noastra nici nu ne trecea prin cap sa nu le publicam", iar cotidianul La Reppublica scrie intr-un editorial: "Nostalgia pentru dolce vita ar putea fi un mit, dar numai in sensul ca vremurile acelea erau mult mai inocente".

Cele mai citite

Școlile din 22 de localități vor fi închise luni, dacă situația o impune

Ministrul Educației a transmis că activitatea didactică va fi suspendată acolo unde situația o cere Ministrul Ligia Deca a transmis într-o postare pe o rețea...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Compania care a primit premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“

Compania românească „Plafar“ a câștigat premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“ la Gala Excelență în Business. „Companii Românești cu tradiție. Plafar a câștigat premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă