Desi in ultimul an s-a inregistrat o scadere a numarului de imbolnaviri, TBC-ul ramane o problema la nivelul judetului Constanta. Afectiunea nu tine cont de nivelul de trai al bonavului, de statutul sau in societate, de profesie, ci de modul in care orice persoana intelege sa se ingrijeasca.
Tocmai in vederea prevenirii aparitiei de cazuri noi, DSP impreuna cu Ambulatoriul de Pneumoftiziologie Constanta au reorganizat caravanele mobile.
La nivelul oraselor Constanta, Eforie, Navodari, Techirghiol, Basarabi si Ovidiu, in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2005 au fost depistate 554 de cazuri noi de tuberculoza. In aceeasi perioada a anului trecut au mai fost inregistrate alte 182 de noi cazuri de imbolnavire in mediul rural. Potrivit medicului coordonator al programului national de tuberculoza pe Constanta, dr. Emanoil Vasiliu, in judet se inregistreaza o scadere importanta a cazurilor de imbolnavire. Astfel, per total, in 2005 s-au inregistrat cu 116 cazuri mai putin comparativ cu anul 2004. Cu toate acestea, la nivelul municipiului cazurile noi de TBC sunt in crestere. “Orasul Constanta a avut in 2005 cu 11 bolnavi mai mult fata de 2004”, a precizat medicul primar pneumolog Emanoil Vasiliu. Incidenta cazurilor de imbolnavire in randul copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani se pastreaza oarecum la nivelul celei din 2004. Astfel, in 2005 erau luati in evidenta 68 de copii, iar in anul precedent 67. Orasul Constanta inregistreaza insa o crestere a cazurilor in randul copiilor de pana la 14 ani. In 2005 figurau in evidente 50 de copii, iar in 2004, in jur de 40 de pacienti.
Medici si arhitecti s-au imbolnavit la locul de munca
Problema este ca afectiunea a inceput sa se extinda si la alte categorii sociale. Desi cel mai des afectate sunt persoanele fara ocupatie, fara domiciliu stabil, somerii si pensionarii, se imbolnavesc de TBC si arhitectii, profesorii, chiar si cadrele medicale. Astfel, pe parcursul anului 2005 peste 27% din pacienti nu aveau ocupatie, 17% erau pensionari iar 9% erau elevi. 20 de persoane, reprezentand 4,7% din bolnavi, erau muncitori iar 5% (21 de persoane) erau studenti. “Tot anul trecut, doua cadre medicale s-au imbolnavit de tuberculoza. Una dintre ele era medic rezident la Spitalul de Urgenta Constanta”, a mai precizat dr. Emanoil Vasiliu. In cazul medicilor, tuberculoza este considerata boala profesionala, iar potrivit unui nou proiect de lege va intra in categoria accidentelor de munca. De asemenea, trei cadre didactice s-au imbolnavit de TBC, fiind nevoite sa paraseasca munca la catedra pentru o perioada de sase luni, cat a durat tratamentul.
“Topul” scolilor cu cele mai multe cazuri
Din cauza conditiilor improprii in care invata si traiesc, dar uneori si din cauza nepasarii parintilor, pe parcursul anului 2005 zeci de elevi s-au imbolnavit de TBC. Cele mai multe cazuri au fost descoperite in cadrul Grupului Scolar SNC, Liceului “Ion Banescu” si Liceului Teoretic “Decebal” – cate 4. Un elev si un cadru didactic de la Colegiul National “Mircea cel Batran” s-au imbonalvit anul trecut de tuberculoza. Per total, au fost inregistrate 117 astfel de cazuri, peste 100 dintre ele fiind depistate in unitatile de invatamant din mediul rural. De la inceputul anului, au fost depistate 17 cazuri noi de imbolnavire, din care un pacient fiind cadru didactic, iar restul elevi.
“Sfaturile intelectuale” le pun bete-n roate specialistilor
Desi pare greu de crezut, medicii sunt impiedicati sa-si desfasoare anchetele epidemiologice in situatia aparitiei de noi cazuri chiar de catre cadrele didactice. “Trebuie, in primul rand, sa educam invatatorii, profesorii si educatorii pentru ca am intalnit situatii cand acestia s-au opus anchetelor epidemiologice. De asemenea, nu de putine ori am constatat, cu uimire, ca profesorii sfatuiesc parintii sa faca acelasi lucru atunci cand actionam in focar – in familie”, a declarat coordonatorul programului de TBC. Acesta a mai precizat ca o invatatoare i-a spus unui parinte ca nu trebuie sa-i dea copilului medicamentul prescris de medic. Aceasta sustinea ca tratamentul respectiv ii distrugea ficatul. “Bolnavii trebuie sa stie ca este necesar sa aiba incredere in reteta prescrisa de medic, sa urmeze cu strictete tratamentul pentru ca TBC-ul se vindeca”, a conchis medicul coordonator al programului de tuberculoza, dr. Emanoil Vasiliu.