5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialLa ce proiect spațial lucrează împreună SUA și Rusia

La ce proiect spațial lucrează împreună SUA și Rusia

Tensiunile politico-militare din Europa de Est nu par să afecteze colaborarea ruso-americană în spațiul cosmic. Agențiile spațiale din Rusia și SUA discută în prezent despre construirea unei noi stații spațiale comune, după ce actuala stație (ISS) își va înceta activitatea.

Informații referitoare la viitorul proiect spațial ruso-american au apărut în media internațională după întâlnirea administratorului NASA, Charles Bolden, cu șeful Agenției Spațiale a Federației Ruse, Igor Komarov.

Potrivit NBC News, întâlnirea s-a desfășurat la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cu prilejul trimiterii în misiune a trei noi membri ai echipajului ISS. Cei trei cercetători, doi ruși și un american, au fost lansați spre ISS într-o capsulă spațială rusească Soyuz. Misiunea celor trei va dura un an.

În privința viitoarei stații spațiale ruso-americane, șeful Agenției Spațiale ruse, Igor Komarov, a precizat că aceasta va reprezenta un „proiect deschis”, în care se vor putea implica și alte state în afara celor deja partenere la ISS. Viitoarea stație spațială ar începe să funcționeze în anul 2024.

La rândul ei, NASA a precizat că „salută” interesul Rusiei pentru a prelungi colaborarea spațială bilaterală după anul 2024. În acest context, NASA a reiterat intenția SUA de a trimite un echipaj uman spre planeta Marte, în jurul anului 2030, și a anunțat că așteaptă sprijinul altor țări pentru acest proiect.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cherecheș, prins în Germania. Cum arată primarul de Bia Mare, după ce s-a lovit, încercând să scape

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară,...

Iohannis a semnat decretul privind numirea noului șel al Statului Major al Armatei

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul privind numirea în funcţia de şef al Statului Major al Apărării a general-locotenentului - cu trei stele...

Judecătorii CCR au dispus că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin un mandat complet înainte de intrarea în vigoare a...

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, marți, cu unanimitate de voturi, că anularea pensiilor parlamentarilor nu se aplică celor cu cel puțin...
Ultima oră
Pe aceeași temă