13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialLa ce foloseste guvernul Tariceanu II?

La ce foloseste guvernul Tariceanu II?

Stiti care este menirea noului guvern al Romaniei? Mentinerea cu orice pret la putere a lui Calin Popescu Tariceanu si a oamenilor din jurul sau? Izolarea PD-ului si a lui Basescu? Blocarea reformei Justitiei si administratiei? Garantarea linistii penale pentru oameni ca Patriciu, Voiculescu, Iliescu, Nastase etc.? Asigurarea unui mecanism cat mai previzibil prin care de fondurile europene va beneficia cine trebuie? In mod hotarat, nu! Destinul noului guvern PNL-UDMR sustinut de PSD, PC si o buna parte din PRM este, ati ghicit, integrarea europeana. Ne-a spus-o chiar primul ministru in momentul triumfului sau parlamentar de alaltaieri. Mai mult, a avertizat el, un vot impotriva guvernului este un vot impotriva integrarii. si ce roman onest poate fi impotriva guvernului?
stiu ca in Romania nu se prea da importanta discursurilor rostite de politicieni. De la Ceausescu incoace nimeni nu da cu adevarat doi bani pe ce spun oamenii politici pentru ca se presupune ca oricum mint. Cred ca este o greseala si ca ar trebui sa facem dreptate premierului si sa acordam intreaga atentie discursului sau.
Asadar, integrare. Cum? Prin cresterea nivelului de trai al populatiei cu ajutorul unei absorbtii mai mari a fondurilor europene ca sursa de dezvoltare. Politicile guvernului se vor concentra pe patru domenii vitale: infrastructura, educatie, sanatate si agricultura, carora Tariceanu le-a acordat o bucata consistenta din discurs. Lupta impotriva coruptiei ar ramane "la varful agendei", desigur, dar premierul nu a gasit necesar sa-i rezerve decat un foarte mic paragraf in comparatie cu celelalte domenii. Poate ca e vina mea, dar nu reusesc sa vad in proiectul guvernamental nimic care sa personalizeze acest executiv. Adica, daca e vorba numai de cresterea nivelului de trai si de absorbtie, nu vad nici o diferenta intre actualul guvern Tariceanu si precedentul, sau un guvern PSD sau, la drept vorbind, oricare altul imaginabil. Putem sa importam si guvernul bulgar la Bucuresti, ca obiectivele fundamentale si domeniile strategice ar fi exact aceleasi.
si atunci, prin ce se distinge guvernul politic – ca e totusi politic – PNL-UDMR? Prin agenda. Face domnul Tariceanu urmatoarea distinctie: exista o agenda reala a Romaniei, aia cu cresterea nivelului si cu banii Europei, la care "s-au adaugat", spune dansul – dar noi stim ca e vorba de Basescu si PD –, o agenda reziduala si una parazitara. Cea reziduala ar fi reprezentata de "readucerea in actualitate a unor teme legate de trecut". Prima "tema legata de trecut" care a dominat dezbaterea publica in ultimii ani este problema colaborarii demnitarilor romani cu Securitatea si a doua, condamnarea comunismului. Agenda parazitara ar fi reprezentata, pe de alta parte, de teme ca "alegeri anticipate" sau "biletele". Ambele, spune Tariceanu, au umbrit agenda reala, si guvernul refuza categoric orice altceva decat agenda reala. Domnul Tariceanu vrea progresul si nimic altceva decat progresul, pe cale politica, sociala, economica, administrativa si… si… finantiara.
Lasandu-l pe Caragiale deoparte, ceea ce a facut premierul a fost sa confiste agenda nationala – integrarea europeana – pentru majoritatea parlamentara care sustine actualul guvern si sa denunte ca irelevante orice alte teme politice cum ar fi coruptia sau moralitatea. Din acest punct de vedere, fortele ramase in opozitie – PD, PLD si in curand Traian Basescu – au fost deposedate prin act administrativ de legitimitate politica. Este un gest de forta care nu serveste decat unei agende autoritariste, in nici un caz europene.

Cele mai citite

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă