30.1 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăSpecialLa Braşov s-a inaugurat Centrul de vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului

La Braşov s-a inaugurat Centrul de vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului

Centrul de vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului a fost inaugurat sâmbătă, în prezenţa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer.

"Am dorit să luăm o picătură din oceanul de frumuseţe al Masivului Piatra Craiului şi să-o aducem aici, într-o zonă accesibilă pentru vizitatorii care vin în această minunată zonă. Am încercat să folosim o serie de tehnici moderne pentru că ele sunt agreate de copii şi tineri în special. Este principalul public ţintă căruia se adresează acest Centru de vizitare. Odată învăţată mişcarea la prima diagramă din Centrul de vizitare, este foarte uşor de umblat şi la celelalte. Suntem de părere că este un loc foarte atractiv, interactiv în acelaşi timp şi este o modalitate de a expune lucrurile legate de Masivul Piatra Craiului care pot fi updatate", a declarat directorul Parcului Naţional Piatra Craiului, ing. Mircea Vergheleţ, citat de Agerpres.

Prezentă la inaugurare, Cristiana Paşca Palmer a mărturisit că a vizitat prima dată Masivul Piatra Craiului când avea vârsta de 16 ani şi a precizat că a ţinut foarte mult să fie prezentă la deschiderea Centrului de vizitare pentru că, din anul 2000, a fost foarte mult implicată în acest proiect.

"Am ţinut mult să vin pentru că, în anii 2000 când a început acest proiect al Băncii Mondiale şi al Guvernului României de a stabili un sistem de management al ariilor protejate, eram foarte implicată. Am fost foarte des aici, pe teren, pentru că asiguram partea de consultanţă şi am văzut născându-se ideea Centrului de vizitare. A durat un pic de timp până la finalizare dar, iată, am avut bucuria să revin aici dintr-o altă poziţie şi chiar să-l inaugurez. Sunt ecolog ca pregătire şi cred că acest Centru de vizitare, dar şi Parcul Naţional Piatra Craiului, sunt foarte importante. (…) Parcul Naţional Piatra Craiului, patrimoniul natural al zonei pot să reprezinte un pol de dezvoltare locală", a subliniat ministrul Mediului, afirmând că vede în Centrul de vizitare un loc "dinamic şi activ".

Spaţiul interior al Centrului de vizitare şi informare este gândit ca o combinaţie simultană de traseu în parc şi spaţiu expoziţional bazat pe tehnici interactive. Astfel, turiştii pot afla şi învăţa despre elemente specifice Pietrei Craiului (habitate şi păduri, peştera,Garofiţa Pietrei Craiului, oierit), dar şi despre fenomene fizice generale ca de exemplu, ecoul, avalanşa de pietre sau zăpadă.

Traseul fizic ascendent în spaţiul Centrului este dublat de un traseu conceptual, punctat ca marcaje reprezentate de mascota parcului – capra neagră, care reprezintă şi identitatea vizuală a Pietrei Craiulul. Traseul este dotat cu senzori care creează experienţe inedite pentru vizitatori, punând în prim plan diverse elemente care se găsesc pe traseu – zgomote produse de animale, lumini fulger/tunet. De asemenea, Centrul este dotat cu sală de conferinţe, sală de educaţie pentru copii, 16 camere de cazare din care doar patru sunt finalizate, spaţiu de joacă pentru copii, spaţii pentru birouri.

Valoarea totală eligibilă a proiectului, fără TVA, a fost de 6.092.884 de lei, din care 4,8 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare şi 1,2 milioane de lei de la Guvernul României. Intrarea la Centrul de vizitare este gratuită.

 

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 175: Energoatom denunță un atac cibernetic rus fără precedent

UPDATE, ora 09:56: Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit să "lucreze împreună pentru încetarea conflictului" în Ucraina, a anunţat...

Atenționări meteorologice de instabilitate atmosferică și caniculă. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări Cod galben, una de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în special în nordul şi estul ţării,...
00:00:20

Un fulger luminează într-un mod neobișnuit cerul de deasupra Scoției

Un fulger a ajuns să lumineze într-un mod neobișnuit cerul de deasupra Scoției, dar și mai multe raze au putut fi observate din acesta. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă