3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialKrichbaum: Decizia de mutare a fabricii Nokia la Cluj este corecta

Krichbaum: Decizia de mutare a fabricii Nokia la Cluj este corecta

Raportorul pentru Romania al dreptei (CSU/CDU) din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat pentru Hotnews.ro ca decizia Nokia de relocare in Romania a fabricii din Bochum este una rationala, chiar daca statul german a oferit subventii companiei Nokia, si este expresie a concurentei firesti pentru investitii intre cele doua state ale UE.

Krichbaum, bun cunoscator al Romaniei din perspectiva sa de raportor pentru Romania al grupului parlamentar CDU/CSU in Comisia pentru Afacerile Uniunii Europene a Bundestagului, considera ca subiectul Nokia tebuie analizat din doua perspective: una juridica si o alta morala. "Nokia a primit de la statul german subventii in schimbul garantiei de a asigura locuri de munca cetatenilor germani pe o perioada determinata de timp. Acea perioada a expirat si Nokia a fost libera, din punct de vedere juridic, de a-si muta facilitatile de productie", a declarat Krichbaum pentru HotNews.ro.

Krichbaum a subliniat si componenta morala a relocarii fabricii Nokia subliniind ca reprezentantii companiei finlandeze au o responsabilitate sociala fata de angajatii sai. Politicieni germani atat de stanga, cat si de dreapta, au protestat saptamanile trecute impotriva relocarii fabricii de la Bochum, indemnand la boicotarea produselor Nokia si argumentand ca muncitorii romani nu au calitati profesionale si morale comparabile ci ele ale muncitorilor germani.

"Este de inteles faptul ca politicienii germani sunt preocupati de viitorul muncitorilor germani, dar nu trebuie in niciun fel afirmat ca acestia sunt mai calificati decat cei romani. Cu siguranta Nokia a analizat bine aceasta decizie (n.r. de relocare a fabricii de la Bochum) si este o decizie rationala, in mod sigur au gasit beneficii in relocare", a spus Krichbaum.

Pe de alta parte, politicianul german a atras atentia ca factorii de decizie si muncitorii din Romania trebuie sa fie constienti ca Nokia isi poate reloca fabrica din Romania in alte tari vecine estice sau chiar in tari din Asia. "Aceasta va fi pentru noi, europenii, o dovada in plus ca UE poate face fata globalizarii doar ca o piata unica", a precizat Krichbaum.

Gunther Krichbaum a spus ca nu este nimic nepotrivit in faptul ca Romania si Germania s-au aflat la concurenta in a atrage un investitor. "E ceva normal, in Germania chiar si landurile sunt in competitie unul cu celalalt pentru a atrage investitorii. Nu este nicio problkema ca o astfel de concurenta sa existe si intre doua state membre al UE. Iar faptul ca s-au acordat subventii este din nou un lucru normal. E normal ca statul sa sustina investitorii prin subventii, facilitati fiscale sau construirea de infrastructura", a conchis Krichbaum.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 650: Ucraina, vizată de peste 20 de drone rusești

Ucraina susține că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă.Un număr...

Alertă alimentară. Pui cu salmonella, retras de la vânzare

Un lot de carne de pui congelată a fost retras din magazine din cauza contaminării cu Salmonella, anunţă ANSVSA. Un lot de sferturi posterioare de pui congelate  produse de...

De ce nu găseşti hainele potrivite? 5 greşeli comune la shopping

Ţi s-a întâmplat să mergi la shopping şi să nu găseşti haine care să îţi placă şi să ţi se potrivească? Ei bine, această...
Ultima oră
Pe aceeași temă