20.1 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSpecialKovesi respinge categoric acuzatia de plagiat. Ba chiar afirma ca "persoanele despre...

Kovesi respinge categoric acuzatia de plagiat. Ba chiar afirma ca „persoanele despre care se spune că le-am plagiat m-au citat pe mine în cartea lor”

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat că o mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-ar fi plagiat de la persoane care au scris articolele în 2008-2009 sunt paragrafe pe care ea le-a publicat încă din 2002, persoanele în cauză citând-o pe Kovesi, arata Mediafax.

„Am publicat înainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru că eram necăsătorită. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate-n.r.) şi care apar în teza de doctorat sunt publicate în revista Dreptul, care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se susţine care le-am plagiat de la persoane care le-au scris în 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat încă din anul 2002 . Persoanele despre care se spune că le-am plagiat şi am copiat din cartea lor m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior”, a susţinut procurorul general Kovesi la Digi 24.

Potrivit sursei citate, Consiliul Naţional de Etică verifică acuzaţii de plagiat, pe care Kovesi le consideră „defăimătoare”.
„Am trimis un punct de vedere pe care am considerat că nu este cazul să-l fac public, pentru că nu pot avea o corespondenţă cu membrii Comisiei prin intermediul presei”, a declarat miercuri seara Codruţa Kovesi.
Ea spus că va face public punctul de vedere după ce se va pronunţa Consiliul Naţional de Etică (singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de bună conduită-n.r.)
„Este foarte greu şi pentru mine să fiu acuzată în mod constant de un lucru pe care nu l-am făcut şi să nu pot să-mi spun public punctul de vedere”, a afirmat Kovesi, subliind faptul că punctul de vedere transmis Consiliului ia „paragraf cu paragraf „, fiecare afirmaţie fiind susţinută de probe şi de articolele pe care le-a publicat încă din 2002.
În 18 mai, Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat.
GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi, care şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara. Textele invocate de GIP ar fi fost publicate în 2006, 2007.
Kovesi şi-a început lucrarea de doctorat în 2004, ea fiind numită procuror general al României la sfârşitul lunii septembrie 2006.
Codruţa Kovesi susţine că, înainte de a fi numită procuror general, a publicat articole în revista de specialitate Dreptul pe care, ulterior, le-a consemnat în lucrarea sa de doctorat.
Procurorul general a respins acuzaţiile GIP potrivit cărora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat şi a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i apere reputaţia în acest caz, întrucât teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifice a unui alt autor, ci face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate.
„Teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal» face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate, iar caracterul de noutate şi valoarea ştiinţifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postată pe site-ul instituţiei organizatoare, iar susţinerea lucrării a fost publică”, informa, printr-un comunicat din 18 mai, procurorul general Laura Codruţa Kovesi.
Ca orice teză de doctorat, explica procurorul general Kovesi, lucrarea conţine stadiul cercetărilor în domeniu până în momentul începerii cercetării ştiinţifice propriu-zise şi pe tot timpul cercetării ştiinţifice, iar lucrările studiate sunt citate ca bibliografie, fără o trimitere expresă. Stadiul cercetării în domeniu nu se menţionează în totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definiţiilor ce aparţin în exclusivitate unui anumit autor, notează sursa citată.
Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul acuzator reprezintă aspecte de generalitate, nu de conţinut.
„Volumul de informaţie pe care îl cuprinde teza poate duce la apariţia unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor. Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalităţii organizate la care am fost autor sau coautor şi care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul Codruţei Kovesi publicat de şase ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul”, mai nota comunicatul.

 

Cele mai citite

Încă un jucător o părăsește pe CFR Cluj! Va fi coleg cu un român

Fundașul albanez, Arlind Ajeti, se alătură echipei din Bodrum după un sezon în SuperLiga României. CFR Cluj continuă să facă modificări importante în lotul său....

Tobias Christensen a semnat cu Rapid și a devenit primul norvegian din istoria clubului

Rapid București a oficializat transferul mijlocașului norvegian Tobias Christensen (24 de ani), fiind și primul norvegian din istoria clubului! Tobias Christensen a semnat cu Rapid Christensen, adus...

Nu-i femeie ca bărbatul – Academia Catavencu

Ne vorbește Cristian Terheș, recent ex-AUR, in-Partidul Național Conservator Român, om care a studiat teologia, s-a școlit prin America, a trecut pe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă