4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialKovesi: Dosarele "Flota" si "Casa din Mihăileanu", investigate când Băsescu nu va...

Kovesi: Dosarele „Flota” si „Casa din Mihăileanu”, investigate când Băsescu nu va mai avea imunitate

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Adevărul Live, că procurorii vor ancheta dosarele „Flota” şi „Casa din Mihăileanu” când nu va mai exista imunitatea de care se bucură şeful statului.

Citeşte şi: Prejudiciu zero in dosarul „Flota”

” Până la acel moment nu se poate efectua urmărirea penală pentru că există acea imunitate pentru preşedintele României. În dosarul Flota, faţă de celelalte persoane, în anii anteriori, s-a dat o soluţie. Ea a fost atacată la ÎCCJ, dacă nu mă înşel, sau la instanţa de judecată şi a fost respinsă. Deci practic a rămas soluţia de netrimitere în judecată definitivă. În momentul în care, în aceste dosare, se va putea lucra, datorită faptului că nu mai există acea imunitate prevăzută de lege, sunt convinsă, colegii vor lucra în dosare „, a afirmat Kovesi, întrebată ce se va întâmpla cu cele două dosare în care este anchetat Traian Băsescu.

Citeşte şi: Talpeş: De ce a RENUNŢAT PSD la dosarul FLOTA

Dosarul „Flota”

Fostul Parchet National Anticoruptie (PNA) a trimis in instanta în 10 august 2004 dosarul „Flota”, in care erau inculpate 80 de persoane. Conform rechizitoriului din 2004, fraudarea statului s-ar fi produs prin asocierea CNP Petromin SA Constanta cu grupul Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada 1991-2000.

Cele 80 de persoane trimise in judecata au fost acuzate de abuz in serviciu, uz de fals si delapidare.
Printre inculpati se numarau fostii ministri ai Transporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul ministru Radu Sarbu si alti inalti functionari de stat. Dosarul „Flota” contine 192 de volume, avand 48.000 de file. Partea de dosar care-l priveste pe Traian Basescu a fost separata, deoarece, conform Constitutiei, presedintele are imunitate. De altfel, Basescu a renuntat la imunitatea parlamentara in 1996 si s-a pus la dispozitia procurorilor pentru a fi anchetat in legatura cu dosarul in care era parte.

Dosarul „Casa din Mihăileanu”

În 2003, presedintele si sotia sa au devenit proprietari ai unui apartament de 370 de metri patrati si ai unui garaj de 40 de metri patrati pe strada stefan Mihaileanu, intr-o vila interbelica din Bucuresti.

În acea perioadă, Traian Basescu era primarul Capitalei, iar imobilul respectiv intra sub incidenta legilor privind casele nationalizate si pe fostii lor proprietari. Practic, primarul Basescu a locuit cu chirie in apartamentul din Mihaileanu, repartizat de stat ca locuinta de serviciu. În 2003, a facut o cerere catre primaria pe care o conducea, pentru a dobandi dreptul de a cumpara apartamentul, in baza Legii 112/1995 privind dreptul chiriasilor din casele nationalizate. Desigur, cererea a fost aprobata.

Citeşte şi: Traian Băsescu, bântuit de scandalul Mihăileanu

În 2007, Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu, a depus o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3, in care l-a acuzat pe Basescu de abuz in serviciu contra intereselor publice. Un an mai tarziu, GIP a fost informat ca dosarul este pe rolul Parchetului din sectorul 5 si al Sectiei 17 Politie, care investigau mai multi functionari din Primaria Capitalei si din Administratia Fondului Imobiliar. GIP a acuzat ca dosarul este tergiversat, Traian Basescu neputand fi anchetat pentru ca are imunitate ca presedinte al Romaniei

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă