7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialKosovo independent?

Kosovo independent?

» Locuitorii din Pristina fac ultimele pregatiri pentru a sarbatori evenimentul.
» "The Guardian" atrage atentia asupra unui precedent periculos pentru Europa.

Premierul kosovar, Hashim Thali, a refuzat ieri, la conferinta cu presa nationala si internationala pe care o convocase la Pristina, sa anunte data proclamarii unilaterale a independentei provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza, asteptata duminica si careia i se opun Serbia, Rusia, dar si unele tari din UE.
Dornic sa obtina recunoasterea rapida a noului statut al Kosovo, Thaci a indicat de mai multe ori ca procesul declararii independentei se realizeaza "in coordonare" cu Statele Unite si Uniunea Europeana. SUA si tari mari din UE (Franta, Germania, Italia, Marea Britanie) si-au exprimat deja intentia de a recunoaste rapid independenta Kosovo. In schimb, Belgradul, Moscova si sarbii din aceasta provincie (10 la suta din populatie) au anuntat ca resping independenta, pe care o considera ilegala. Serbia a anulat de joi orice decizie in acest sens a autoritatilor de la Pristina. Dar locuitorii capitalei kosovare se asteptau ieri ca independenta sa fie proclamata duminica, in ajunul unei reuniuni a ministrilor de Externe ai UE. Pe strazi, au aparut postere care cer locuitorilor "sa sarbatoreasca in demnitate".
Pe acest fond, comandantul Misiunii ONU in Kosovo (MINUK), Joackim Ruecker, si-a avertizat personalul sa fie in stare de alerta continua, intrucat situatia ar putea degenera. La randul sau, UE si-a dat ultimul acord pentru misiunea de 1.800 de politisti, procurori si judecatori care asteptau sa fie desfasurati, incepand din noaptea de vineri spre sambata, in Kosovo. Cotidianul belgradean "Blic" arata ca ambasadorii sarbi din Germania, Italia, Franta, Vatican si Belgia urmeaza a fi rechemati pentru consultari in cazul proclamarii independentei Kosovo. Aceasta ar echivala cu intreruperea relatiilor diplomatice, dar ambasadele sarbe din statele care recunosc independenta Kosovo isi vor continua activitatea. Ieri, Parlamentul de la Pristina a aprobat o procedura de adoptare in 24 de ore a legilor prevazute in planul trimisului special al ONU, Martti Ahtisaari, care preconizeaza independenta sub "supraveghere internationala" si o larga autonomie pentru minoritati.

Aceste evolutii pe ultima suta de metri au survenit dupa sedinta din ajun a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, reunit la cererea Serbiei si Rusiei. Reuniunea s-a incheiat fara rezultat. Consiliul permanent al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a anuntat o reuniune extraordinara martea viitoare, la Viena. "Avand in vedere ca declararea anuntata, unilaterala si ilegala, a independentei (…) reprezinta o amenintare serioasa pentru integritatea teritoriala si suveranitatea unui stat-membru OSCE si o violare grava a documentului de baza al acestei organizatii, adica Actul final de la Helsinki", Republica Serbia a cerut convocarea acestei reuniuni, se arata in comunicatul OSCE.

Belgradul si Moscova insista ca independenta violeaza Rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate, din iunie 1999, la incheierea razboiului dintre trupele sarbesti si gherila independentista albaneza kosovara, care stipuleaza doar "autonomie substantiala". Presedintele Vladimir Putin a calificat drept "imoral si ilegal" orice sprijin al independentei unilaterale a Kosovo. De altfel, pe culoarele ONU, un diplomat occidental nuanta ca "recunoasterea internationala vine din partea Statelor Unite, dar nu si din partea ONU".

Recunoasterea Transnistriei ar fi nesabuita si ilegala

Ieri, diplomatia rusa a dezmintit "o schimbare de politica" in privinta teritoriilor separatiste pro-ruse din Osetia de Sud si Abhazia, din Georgia, daca independenta Kosovo e recunoscuta. Iar Putin declarase, la conferinta de presa de joi, ca Rusia nu va lua o decizie nesabuita si ilegala in privinta recunoasterii Transnistriei ca stat independent pe fondul precedentului care s-ar putea crea prin Kosovo.

Cele mai citite

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...
Ultima oră
Pe aceeași temă