21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialKorodi revine: Zoo Baneasa nu se inchide

Korodi revine: Zoo Baneasa nu se inchide

Ministrul Mediului spune ca a fost inteles gresit de presa: gradinile zoologice care nu corespund normelor europene nu vor fi inchise, dar au primit un avertisment serios. Primaria Capitalei, prinsa in litigii, mai are timp pana in 2010 sa rezolve problema Zoo Baneasa si interesele imobiliare care o inconjoara.

Cele 18 gradini zoologice, printre care si Zoo Baneasa, care nu au depus proiecte de finantare la Ministerul Mediului, desi nu indeplinesc normele europene de functionare raman deschise, dar autoritatile locale sunt presate sa gaseasca solutii pentru ele. Ministrul Mediului, Attila Korodi, spune ca a fost inteles gresit de o parte a presei: "Nu am spus ca vom inchide 18 gradini zoologice, ci ca este un risc foarte mare daca nu se vor gasi finantari locale, pentru ca standardele europene vor deveni din ce in ce mai ridicate. Este un avertisment care nu vizeaza doar Bucurestiul, ci toate administratiile locale care nu au investit in zoo". Gradina Zoologica din Bucuresti, ca si celelalte, are probleme de mediu, arata Korodi: este supraaglomerata, cu spatii prea mici pentru animale si cu o infrastructura precara. Situatia a fost recunoscuta si de primarul general, Adriean Videanu.
Zoo Baneasa functioneaza inca in baza unei autorizatii de mediu, emisa in decembrie 2005 si valabila pana in 2010. Aceasta ar fi trebuit sa fie anulata insa la sfarsitul anului 2007, pentru ca gradina nu a facut investitiile prevazute in autorizatia respectiva. A fost salvata de un ordin al Ministerului Mediului din 2007. "Noul ordin a relaxat conditiile de mediu, pentru ca altfel ar fi insemnat sa inchidem toate gradinile zoologice din Romania", ne-a explicat Korodi.

Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, ne-a relatat ca in prezent situatia Zoo este blocata de litigiile imobiliare in care este prinsa Primaria Capitalei, de aceea nici nu s-au putut accesa fondurile oferite de Ministerul Mediului: "O parte a terenului de la Baneasa este revendicata de fostii proprietari. Vrem sa mutam Zoo la Lacul Morii, dar si acolo ne judecam cu Primaria Chiajna, care peste noapte si-a bagat in patrimoniu terenul". Terenul de la Lacul Morii, de 60 de hectare, a fost promis Capitalei de catre Primaria Sectorului 6, dar a fost revendicat de Primaria Chiajna, din Ilfov, "care s-a gandit ca n-ar strica niste vile pe acolo", conform unor surse din administratie.
Nici locatia din Baneasa nu este ferita de interesele imobiliare. Atat viceprimarul Murgeanu, cat si consilierul municipal Octavian Petrovici ne-au confirmat ca exista grupuri interesate ca Zoo sa elibereze terenul, dar au refuzat sa dea detalii. "Veti vedea singuri, in timp", s-a rezervat sa spuna Razvan Murgeanu.

Cele mai citite

Aproape 1,5 milioane de apeluri la 112, abuzive sau eronate în 2024. Un ieșean a sunat de peste 15.000 de ori

În anul 2024, sistemul de urgență 112 din România a recepționat peste 1,5 milioane de apeluri eronate sau abuzive, conform unui raport al Serviciului...

Marcel Ciolacu: Prioritatea noastră este salvarea oamenilor

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Cătălin Predoiu şi Raed Arafat au ajuns și duminică la Slobozia Conachi Mii de gospodării sub ape, în sute de case...

Candidatul Ciucă și Operațiunea „Batista de consolare”. Rareș Bogdan, distribuitor oficial pentru PSD

Rareș Bogdan s-a transformat brusc în „furnizorul național de batiste”, pregătit să îmbunătățească stocurile social-democraților pentru inevitabilele „lacrimi electorale”. Cu un ton de cavaler...
Ultima oră
Pe aceeași temă