15.9 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Klaus Iohannis: ”Consensul înseamnă renunțarea la interese particulare pentru a construi mari proiecte”

Aflat la Iași, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs în care cuvintele de ordine au fost ”solidaritate”, ”unire” și ”consens.” El a făcut apel la clasa politică să renunțe la interese partinice pentru a sluji idealurile națiunii așa cum au făcut și cei care acum 156 de ani înfăptuiau Mica Unire pe care a numit-o ”un act de mare abilitate politică” marcat tocmai de renunțarea la orgolii personale sau de grup.

”Responsabilitate este un cuvânt pe care va trebui să-l redescoperim cu toții, dar mai ales clasa politică, care va trebui să se ridice la înălțimea idealurilor pe care națiunea le nutrește.” ”Pentru o asemena reușită e nevoie de viziune, curaj și acțiune”, a mai spus președintele subliniind faptul că un popor nu poate trăi doar din amintirea momentelor emblematice din istoria sa.

El a comparat Unirea Principatelor, independeța României și Marea Unire de la 1918 cu marile reușite ale României contemporane, integrarea în Uniunea Europeană și aderarea la NATO.

Președintele Iohannis i-a amintit și pe ”frații noștri de peste Prut”, care se bucură în aceeași măsură ca și noi de acest eveniment

”Cea mai importantă lecție a Unirii Moldovei cu Țara Românească o reprezintă solidaritatea,” a accentuat președintele.

Ultima oră
Pe aceeași temă