Un deputat olandez, Geert Wilders, a difuzat ieri pe internet un film de scurtmetraj in care explica pentru ce considera Coranul o carte nociva, a carei ideologie este un soi de kitsch fascist.
Difuzarea filmului era asteptata cu spaima in Europa, crezandu-se ca asta ar putea declansa o criza intre Occident si lumea musulmana mult mai grava decat cea din 2005 dupa publicarea caricaturilor reprezentandu-l pe profetul Mahomed. E drept, Wilders reuseste in scurtul sau film sa puna in lumina un rationament circular al islamului fundamentalist: "Cine spune ca religia noastra este violenta merita sa moara". Cu toate astea, unele dintre acuzatiile aduse de el sunt stranii. Astfel, in trailerul care vreme de saptamani a precedat pe internet difuzarea filmului, Wilders spune ca, pe langa faptul ca este o carte fascista, Coranul mai e si o carte rau scrisa, kitsch, de prost-gust. Acuzatia e interesanta, venind din partea unui om care da dovada unui gust indoielnic atunci cand isi ilustreaza sonor filmul despre Islam cu extrase din Grieg si Ceaikovski. Este ciudat ca politicianul devenit cineast cauta un stil literar in textul fondator al unei religii, text care nu ii este accesibil decat in traducere.
Mesajele religioase produc un efect asupra credinciosilor, nu prin stil, ci prin repetare hipnotica. Textele fondatoare ale crestinismului, pe care toata lumea le citeste in traducere, nu se disting prin mari calitati literare, iar uneori kitsch-ul iconografiei crestine nu e depasit decat de cel al imaginarului religios al hindusilor. Religiile care au incorporat kitsch-ul sunt religii asezate, care si-au pierdut vigoarea expansionista. In realitate, lucrurile stau exact invers: Islamul ar avea nevoie de o buna doza de kitsch pentru a se domoli. Astfel, cineva a spus ca afganii s-au democratizat prin kitsch. Tot kitsch-ul occidental si chinezesc la care au avut brusc acces dupa plecarea talibanilor, fie in muzica, fie in cinema sau imbracaminte, i-a facut pe afgani sa-si indrepte mintile si in alta parte, si nu numai spre religie. Sa ne rugam pentru o religie cat mai kitsch.