1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialKim Jong-un le-a ORDONAT trupelor nord-coreene să intre "în stare de RĂZBOI"

Kim Jong-un le-a ORDONAT trupelor nord-coreene să intre “în stare de RĂZBOI”

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a ordonat, vineri, trupelor sale să intre “în stare de război”, la o zi după un schimb de focuri peste graniţa intercoreeană, informează Mediafax.

Astfel, liderul nord-coreean a cerut, în cadrul unei reuniuni militare de urgenţă, ca trupelenord-coreene să fie pregătite pentru orice operaţiuni militare începând de vineri, de la ora 17.00 (10.30, ora României), relatează agenţia de presă oficială KCNA.

Potrivit sursei citate, “comandanţii militari au fost mobilizaţi de urgenţă pentru operaţiuni de atacare a unităţilor de război psihologic sud-coreene, dacă Sudul nu încetează să le folosească”.

Citește și: Coreea de Nord A BOMBARDAT o bază militară sud-coreeană. Seulul a RIPOSTAT

Seulul a anunţat, joi, că armata nord-coreeană a lansat rachete peste zona demilitarizată, după ameninţări privind atacarea megafoanelor de la frontiera sud-coreeană care, după o pauză de 11 ani, au reînceput să difuzeze mesaje de propagandă împotriva Phenianului.

Coreea de Nord, care neagă că a deschis focul spre sud, a informat ulterior că obuze sud-coreene au aterizat lângă patru posturi militare, fără a provoca răniţi. De asemenea, nicio persoană nu a fost rănită în sud, dar sute de oameni au fost evacuaţi din oraşe de frontieră.

Difuzarea propagandei împotriva Phenianului a reînceput după ce Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că a amplasat mine de teren care au rănit grav doi soldaţi sud-coreeni la începutul lunii.

Regimul autoritar nord-coreean, care şi-a reluat de asemenea difuzarea de mesaje propagandistice, este extrem de sensibil la orice critici la adresa Guvernului condus de Kim Jong-un, a cărui familie se află la putere din 1948, când a înfiinţat Coreea de Nord.

Coreea de Nord a lansat întâi un proiectil, cel mai probabil cu o armă antiaeriană, care a aterizat într-un oraş de frontieră sud-coreean, a precizat Seulul. După aproximativ 20 de minute, alte câteva proiectile au căzut în partea sudică a zonei demilitarizate dintre cele două Corei. Armata sud-coreeană a răspuns lansând zeci de proiectile de artilerie cu calibrul de 155 de milimetri.

Schimbul de focuri s-a oprit, dar armata nord-coreeană a avertizat ulterior că va întreprinde noi acţiuni militare dacă Seulul nu îşi retrage megafoanele în 48 de ore.

Armata sud-coreeană a avertizat vineri că Phenianul trebuie să se abţină de la “acţiuni pripite”, în caz contrar riscă o pedeapsă puternică, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

Coreea de Sud a ridicat nivelul de pregătire a armatei la maximum, iar purtătorul de cuvânt al Şefilor de Stat Major Jeon Ha-kyu a declarat că Seulul este pregătit să respingă orice provocare. Oficiali din domeniul apărării au precizat că Seulul va continua difuzarea mesajelor de propagandă în pofida ameninţărilor.

Schimbul de focuri a avut loc în contextul unui alt eveniment care provoacă tensiuni între cele două Corei. Zeci de mii de soldaţi sud-coreeni şi americani au demarat luni un exerciţiu militar la scară largă, în cursul căruia simulează un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o “declaraţie de război” şi a ameninţat cu o reacţie militară puternică.

Exerciţiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apărării a precizat că va dura până la 28 august, este în mare parte simulat pe computer, dar tot implică participarea a 50.000 de soldaţi sud-coreeni şi a 3.000 de militari americani.

Manevrele simulează o invazie la scară largă din partea Coreei de Nord, iar Seulul şi Washingtonul insistă că sunt pur defensive.

Phenianul consideră însă Ulchi Freedom şi alte exerciţii anuale americano-coreene drept provocatoare şi a ameninţat cu “cea mai puternică reacţie militară”, dacă manevrele de anul acesta nu vor fi anulate.

“Astfel de exerciţii militare la scară largă sunt aproape o declaraţie de război”, a afirmat săptămâna trecută Comitetul pentru Reunificarea paşnică a Coreei.

La Washington, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de atacul lansat de Coreea de Nord asupra Coreei de Sud şi monitorizează atent situaţia.

Cele mai citite

Un baron PSD deszăpezește drumurile din Tulcea până în 2025

Un fost deputat PSD, abonat la banii statului, dar în special la CJ Tulcea, va încasa peste 4 milioane de euro pentru deszăpezirea...

Cele mai frumoase povești de Crăciun

Crăciunul este una dintre  cele mai frumoase sărbători ale umanității. Puțini scriitori au reușit, însă, să creeze povești și mai emoționante despre lume și...

RL a avut dreptate în legătură cu majorările salariale din Educație. Deca, încurcată în procente și legislație

Așa cum a anunțat cotidianul național “România liberă”, angajați din sistemul de învățământ nu pot spera la o majorare salarială, în medie, mai mare...
Ultima oră
Pe aceeași temă