O situatie dificila a fost creata de lipsa expertilor tehnici topografi. In cadrul Biroului de Experti al Tribunalului Constanta exista doar trei persoane autorizate, astfel ca nu pot face fata tuturor situatiilor inregistrate. Comparativ cu 2004, anul trecut s-au inregistrat in plus 334 de dosare, aspect care i-a luat prin surprindere pe magistrati, pe masa carora ajung intr-o singura sedinta chiar si 50 de dosare!
„Activitatea de judecata se deruleaza cu un numar de opt magistrati, volumul mediu de munca al fiecaruia fiind de 588 de cauze. Numarul cauzelor pe sedinta poate ajunge la 50 in cazul proceselor civile si comerciale, respectiv pana la 30 in cazul celor penale. Fata de normele europene, numarul proceselor pe judecator este destul de ridicat, iar acest aspect pare sa se acutizeze de la o luna la alta”, a declarat presedintele Judecatoriei Mangalia, Elena Bratescu.
Tot mai multe procese penale
Un alt aspect ce se face remarcat il constituie numarul foarte mare de procese aflate pe rol care vizeaza dreptul de proprietate, partajele de bunuri comune intre soti, cele succesorale si iesirile din indiviziune. In acelasi timp, a crescut alarmant in ultima perioada numarul proceselor intre furnizorii de utilitati si cetateni care au acumulat debite foarte mari. Magistratii spun ca au de solutionat destule cauze avand ca inculpati presedinti si administratori ai unor asociatii de locatari/proprietari din oras, trimisi in judecata pentru fals si delapidare. Tot in materie penala, a crescut numarul cauzelor avand ca obiect plangeri prealabile pentru infractiuni de insulta, calomnie, vatamare corporala si amenintare care au loc intre rude si vecini. Anul trecut au fost condamnati la inchisoare 41 de inculpati, iar in cazul a sapte minori s-a dispus masura internarii intr-un centru de reeducare.