Protestul grefierilor, grefierilor arhivari, aprozilor si grefierilor dactilografi declansat saptamana trecuta a continuat luni, timp de doua ore. Motivul declansarii acestui protest au fost revendicarile salariale.
Magistratii suceveni au protestat alaturi de grefieri
Judecatorii Curtii de Apel Suceava s-au alaturat, ieri, protestului initiat de grefieri si personalul auxiliar al instantelor. Demersul magistratilor suceveni s-a desfasurat doar pe o durata de 30 de minute si nu a dus la suspendarea activitatii de judecata in cauzele penale. La unele cauze civile activitatea a fost suspendata doua ore, atat timp cat a durat protestul grefierilor si personalului auxiliar al instantelor. Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Suceava, judecatorul Gabriela Rata, a afirmat ca protestul judecatorilor suceveni a fost unul „profesional” si are ca scop determinarea autoritatilor romane de a abroga textele de lege si de a modifica dispozitiile legale care sunt contrare Constitutiei Romaniei si contravin normelor europene. Astfel, in opinia Gabrielei Rata, modificarile Codului de Procedura Penala nu se coreleaza nici cu dreptul intern, nici cu regulamentul de ordine interna ale instantelor.
Infractorii galateni au sansa de a fi liberi
Paralizarea totala a activitatii justitiei galatene, care s-ar putea produce incepand de miercuri ca urmare a incetarii activitatii personalului auxiliar care lucreaza in instantele galatene, ar lasa infractori in libertate. Astfel, deoarece grefierii nu vor mai participa la judecarea proceselor din salile de judecata, numerosi infractori ar putea fi pusi in liberate ca urmare a expirarii mandatelor de arestare. Activitatea Curtii de Apel Galati a fost paralizata ieri-dimineata, intre orele 9 si 11, din cauza actiunii de protest declansate de cei 37 de judecatori de pe langa instanta galateana. Cei 37 de magistrati si-au aratat astfel nemultumirea fata de una dintre modificarile legislative aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit careia acestia pot plati daune pentru prejudiciile aduse in cazul proceselor in care CSM a constatat grave incalcari ale procedurii sau neglijenta din partea magistratilor. In afara de actiunea de protest declansata de cei 37 de judecatori, care a paralizat desfasurarea proceselor aflate pe rolul Curtii de Apel Galati, in acelasi interval de timp a protestat si personalul auxiliar care lucreaza in instantele galatene, respectiv grefierii si arhivarii. Astfel, timp de doua ore, intre orele 9 si 11, activitatea justitiei galatene a fost blocata, personalul auxiliar urmand sa intrerupa total activitatea incepand de miercuri, daca liderii Federatiei Sindicale a Personalului din Justitie nu vor cadea cadea azi la o intelegere cu ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, in privinta cresterilor salariale solicitate de sindicalisti.
Grefierii braileni isi mentin protestul
Ieri-dimineata, la ora 9, grefierii din salile instantelor Tribunalului Braila si a Judecatoriei au anuntat sec: „Va rugam sa parasiti sala pana la ora 11, cand vom relua procesele aflate pe rol!”. Grefierii braileni, sustinuti de colegii lor magistrati, au intrat in cea de-a doua saptamana de greva pentru faptul ca Ministerul Justitiei si Ministerul de Finante nu si-au respectat promisiunea de a le acorda marirea de salariu asa cum li s-a promis. Protestatarii mai reclama faptul ca nu au beneficiat de imbunatatirea conditiilor de munca, lucrand cate trei-patru in birouri insalubre, aglomerate, cu sute de dosare ticsite in jurul lor pe birouri, depasind cu mult programul de lucru normal. Grefierii sunt decisi sa continue greva pana cand reprezentantii Ministerului Justitiei vor raspunde doleantelor.