28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialJustiția americană ar putea începe urmărirea PENALĂ împotriva lui Donald Trump. Ce...

Justiția americană ar putea începe urmărirea PENALĂ împotriva lui Donald Trump. Ce acuzații i se aduc

Justiţia americană a publicat noi documente despre ‘universitatea’ fondată de Donald Trump în 2004, care îi pot atrage în prezent acestuia urmăriri penale pentru ‘înşelătorie’, comentează AFP, citată de Agerpres.

Documentele cele mai incomode provin de la foşti angajaţi ai acestei structuri cu scop lucrativ, care şi-a închis porţile în 2010, şi l-ar putea aduce pe candidatul probabil al republicanilor în faţa unui tribunal. 

‘În timp ce Universitatea Trump pretindea că vrea să-şi ajute clienţii să câştige bani în domeniul imobiliar, în realitate căuta doar să-şi vândă seminariile cât mai costisitor posibil’, potrivit depoziţiei scrise a martorului Ronald Schnackenberg. 

Acest fost director de vânzări al Universităţii Trump îşi explică demisia din 2007 prin practicile ‘înşelătoare, frauduloase şi necinstite’ cu care s-a confruntat acolo, confirmând astfel plângeri colective ale foştilor ‘studenţi’ care susţineau că fuseseră înşelaţi. 

Alt fost angajat, Jason Nicholas, admite că seminariile erau susţinute de persoane ‘necalificate’ care se dădeau drept ‘mâini drepte ale lui Donald Trump’. ‘Era o faţadă, o minciună totală’, scrie el în depoziţie. 

Justiţia a mai publicat manuale detaliind tehnicile de vânzare care urmăreau să determine eventuali clienţi să plătească până la 35.000 de dolari pentru formări destinate să livreze secretele averii lui Donald Trump. 

‘Spuneţi-le că aţi găsit un răspuns la problemele lor şi un mod pentru a-şi schimba viaţa!’, indică unul dintre aceste manuale, care precizează până şi amplasarea scaunelor şi temperatura ideală pentru a momi mai bine un client credul. 

‘Adeziunea începe astfel. Nu uitaţi să îl felicitaţi pe cumpărător, strângeţi-i mâna şi stabiliţi un contact vizual !’, se poate citi în aceste instrucţiuni în care vânzătorii sunt invitaţi să nu considere ‘lipsa de bani drept scuză’ pentru a nu atrage un client la Universitate. 

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a lui Trump a estimat că aceste documente nu ar constitui un motiv ‘meritat’ pentru o urmărire penală, ele indicând dimpotrivă ‘o intenţie puternică de satisfacere’ a studenţilor. 

Magnatul însuşi şi-a apărat întotdeauna ‘universitatea’ defunctă şi l-a acuzat de părtinire pe judecătorul însărcinat cu acest dosar, Gonzalo Curiel. 

‘Foarte nedrept. O alegere a lui Obama. Total părtinitor, îl urăşte pe Trump’, a scris pe Twitter magnatul imobiliar, care a mai asigurat că magistratul îi era defavorabil pentru că era ‘mexican’. De fapt, Curiel este născut în statul american Indiana.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă