26.2 C
București
vineri, 1 iulie 2022
AcasăSpecialJurnalistul Dan Andronic, audiat la DNA. Patronul EVZ: Sunt acte procedurale într-un...

Jurnalistul Dan Andronic, audiat la DNA. Patronul EVZ: Sunt acte procedurale într-un dosar mai vechi

Jurnalistul Dan Andronic este audiat, joi, la sediul DNA, fiind citat în dosarul în dosarul în care este cercetat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Acesta fost pus sub învinuire pe 11 aprilie. Patronul EVZ a precizat că a fost citat şi la Parchetul General în dosarul privind alegerile din 2009, fără preciza când va fi audiat, potrivit Mediafax.

"Sunt acte procedurale într-un dosar mai vechi", a declarat Dan Andronic.

În dosar sunt citate și Ioana Băsescu şi Elena Udrea, cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârşirea unor infracţiuni. În acest dosar, Dan Andronic a fost audiat la data de 22 septembrie 2016.

Procurorii spun că "în depoziţia luată sub jurământ, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate."

"Suspectul Andronic Dan-Cătălin a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la semnificaţia sumelor de bani încasate de către societatea DA Communication Media SRL, la care era asociat, de la societăţile administrate de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, încercând să acrediteze ideea că persoanele inculpate nu au participat la săvârşirea faptelor de care erau acuzate şi că sumele nu au nicio legătură cu consultanţa politică prestată de suspect în cadrul campaniei electorale", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

În acest dosar Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte al României, este cercetată pentru instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani, în legătură cu camoania electorală din anul 2009. Şi Elena Udrea este cercetată în acest dosar. Procurorii o acuză pe Elena Udrea că a fost cea care a realizat legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie.

Jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României, mai adaugă sursa citată. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu. În urma dezvăluirilor, procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal. 

Sursă foto: Mediafax / Alexandru Dobre

Cele mai citite

Percheziții în Capitală și în mai multe județe, într-un dosar privind Start Up Nation

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) efectuează, astăzi, peste 40 de percheziţii în Bucureşti şi în alte şapte...

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de euro

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de dolari, suplimentar față de sumele deja alocate. Decizia britanicilor a fost luată...

Lipsesc măsurile de dezvoltare a economiei. Cu noul Cod Fiscal banii sunt plimbați dintr-o parte în alta

Noul cod fiscal anunțat de Coaliția de guvernare arată clar dorința guvernanților de a aduce mai mulți bai la buget, însă din păcate, nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă