16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialDan Andronic susține că arhiva SIPA ar fi fost copiată, în timp...

Dan Andronic susține că arhiva SIPA ar fi fost copiată, în timp ce era inventariată. Reacția ministrului Justiției, a magistratului Cristi Danileț și a europarlamentarei Monica Macovei. SRI: Nu am avut nicio implicare în gestionarea arhivei

Jurnalistul Dan Andronic susține, într-un articol publicat pe EVZ, că arhiva SIPA ar fi fst copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu, scrie Mediafax. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".


UPDATE 18.34: Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat, luni, pentru Agerpres, că nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA, ci doar a asigurat antiefracție locația cu sisteme clasice.

„Referitor la modalitatea de gestionare a arhivei SIPA, structură aflată în subordinea Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei acestei structuri. Singura legătură a SRI cu această arhivă a fost aceea că RASIROM, regie aflată în coordonarea SRI, a asigurat antiefracție locația în care se afla arhiva SIPA cu sisteme clasice — camere video la intrare și pe hol'', au precizat oficiali ai SRI.

18.20:  Senatorul PNL Iuliana Scântei, care a făcut parte din comisia înfiinţată de Tudor Chiuariu pentru a verifica arhivele SIPA, a declarat luni că în urma analizei au fost constatate nereguli, transmise apoi CSAT, informează Mediafax.

„Comisia a fost desemnată prin ordin de ministru şi doar membrii comisiei, împreună, participau în sesiunile săptămânale pe care le-am stabilit conform calendarului, cu atribuţii specifice. Nu intra nimeni singur, iar codurile de acces, sub formă de chei sau cartele de acces, erau distribuite între mai mulţi membri ai comisiei, astfel încât să nu existe suspiciunea că ar merge cineva în mod individual”, a declarat Iuliana Scântei.

Întrebată dacă după aceleaşi reguli funcţiona şi comisia înfiinţată în timpul mandatului Monicăi Macovei, Iuliana Scântei a răspuns: „Nu.”

„Nu am verificat activitatea altei comisii, ci am preluat comisia precedentă şi în cadrul acestor atribuţii de finalizare a raportului şi demersul pentru predarea arhivei, ca să nu mai existe un subiect permanent de discuţie în media şi posibile semne de întrebare. Dacă au constatat nereguli, le-am consemnat în raport.(…) Noi am făcut o confruntare a opisului de documente lăsat de comisia anterioară, cu situaţia de fapt, existentă în depozitului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru a vedea că între perioada în care s-a inventariat şi în care noi am preluat nu au dispărut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fuseseră ele deja inventariate. Raportul a conţinut o detaliere a activităţii comisiei pe durata mandatului, constatările noastre, inclusiv cu privire la nereguli, şi propuneri”, a mai spus ea.

În ceea ce privește raportul întocmit de comisie, ea a mai spus: „Au fost mai multe. Inclusiv să sesizeze Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. (…) Nu pentru nereguli, ci pentru a partaja decizia cu privire la distribuţia şi preluarea în custodie a acestei arhive pentru că arhiva nu are ca şi conţinut doar o problematică a mediului penitenciar şi atunci trebuia, la un moment dat, luată decizia şi analizată posibilitatea de a fi partajată între mai multe instituţii. (…) De exemplu, nu poţi să distribui anumite dosare Consiliului Superior al Magistraturii pentru că nu privea chestiuni legate de dosarele de personal, ci priveau o altă problematică şi sub acest aspect de a partaja destinatari finali ai stocului arhivistic al fostei SIPA, era necesar un punct de vedere al CSAT”, a mai adăugat senatorul PNL.


"De ce a tăcut Cătălin Predoiu? Pentru că din această nesecată oază de documente, până la un anumit moment istoric, s-au servit toţi. Despre ce este vorba? Despre dovezi că din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, au fost copiate documente. Despre dovezi că din arhiva SIPA au fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi care, ulterior, au avansat ierarhic până la cel mai înalt nivel", scrie Andronic pe EVZ.

Partonul EVZ susţine, în material, că a consultat mai multe documente şi a discutat cu mai multe persoane din sistem, prima comisie de inventariere fiind constituită în mandatul Monicăi Macovei, în martie 2006, fiind funcţională până la finalul anului, adaugă sursa citată.

"Numai că acele criterii arhivistice au însemnat distrugerea sistemului de cartoteci folosit pentru arhivele de tipul celei a SIPA şi aplicarea unor crtiterii de inventariere care făceau orice căutare imposibilă. Ulterior, s-a constatat că această comisie nu şi-a îndeplinit integral atribuţiile pentru că după ce a pus-o în ordine a ignorat a doua obligaţie prevăzută în Hotărârea de Guvern 127/26.01.2006, care specifica în mod clar că aceste documente trebuie predate, după inventariere, către Arhivele Naţionale, instituţiile de siguranţă naţională, etc", scrie Andronic.

Drept urmare, în anul 2007, a apărut a doua comisie, din care făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu. Andronic susţine că poate spune "cu certitudine", pe baza documentelor consultate şi a declaraţiilor unor persoane din sistem, că unul dintre cei doi, Cristi Danileţ, ar fi fost implicat în distrugerea şi copierea arhivei. Jurnalistul scrie că cei doi magistraţi nu au întocmit procese verbale sau rapoarte privind arhiva SIPA, susţinând că s-ar fi ferit să lase vreo urmă.

Ulterior, susţine jurnalistul, s-ar fi constituit o altă comisie care ar fi avut rolul de a se ocupa de informaţiile clasificate, condusă de Dumitriu. Andronic indică un raport al fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit căruia membrii comisiei ar fi ridicat documente pe care i le-au dat lui Macovei, precizând că nu sunt indicii că acestea ar fi fost restituite.

"Un fost membru al comisiei ne-a declarat că, din ceea ce îşi aminteşte, în incinta arhivei se afla un xerox ultra performant la care s-au copiar mai multe doscumente, că existau ştersături în notele informative şi chiar adnotări făcute din mână, cel mai probabil de către judecătorul Cristi Danileţ", scrie Andronic.

Magistratul Cristian Danileț neagă aceste informații. precizând că la sfârşitul anului 2005 ministrul a solicitat Guvernului să aprobe desfiinţarea DGPA, cea ce s-a întâmplat la începutul anului următor.

"Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie despre magistrati. Imediat după preluarea mandatului în decembrie 2004, ministrul Macovei a numit un procuror la conducerea DGPA (fosta SIPA) şi a dispus stoparea activităţii de strângere a informaţiilor despre magistraţi. Activitatea s-a redus doar la colectarea de informaţii vizând sistemul penitenciar. Noul director general al DGPA a prezentat un raport în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu privire la activitatea acestui serviciu.

Este, după ştiinţa mea, singurul caz când în România se desfiinţează în mod total un serviciu secret. S-a înfiinţat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care am făcut parte în calitate de magistrat şi consilier al ministrului justiţiei, pentru a urmări operaţiunile de preluare a documentaţiei. Cu excepţia directorului DGPA, niciun membru nu a venit în contact fizic cu arhiva. Întreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcătuit în majoritatea sa din ofiţeri de informaţii preluaţi din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar încăperea a fost sigilată", mai scrie judecătorul.

Danileţ precizează că a făcut parte din comisia de inventariere a arhivei, precizând că accesul s-a făcut 2007, fiind interzis accesul cu aparatură sau genţi în încăpere,

"Nu am cunoştinţă de existenţa vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhivă să fie depozitate pe alt mediu de stocare decât cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare şi resigilare cu ocazia celor trei intrări în incintă. Inventarierea a avut loc doar parţial, numai cu privire la tipul de informaţii strânse de SIPA, iar raportul nu a mai fost întocmit, căci mandatul Monicai Macovei a fost revocat dupa trei luni de la intrarea Romaniei in UE. Noul ministru Chiuariu a schimbat ordinul lui Macovei si se pare că alte persoane ar fi continuat această activitate. Nu am cunoştinţă de niciun raport cu privire la lipsa unor documente din arhivă; de altfel, această lipsă nici nu s-ar fi putut constata din moment ce documentele nu erau încă inventariate, ci erau doar depozitate aşa cum au fost trimise de la structurile teritoriale", spune Danileţ.

Magistratul susţine că nicio informaţie din arhivă nu a ajuns la Macovei şi nu a fost folosită de vreun membru al comisiei, aceste fapte reprezentând infracţiuni. Danileţ spune că a văzut aproximativ 300 de note informative, numărul total fiind de câteva mii, datând doar din perioada 2001-2005, restul fiind arse din ordinul miniştrilor de justiţie anteriori.

"Anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules şi informaţii privind viaţa privată a magistraţilor şi a altor categorii de persoane aflate in contact cu sistemul de justiţie. Fiind revoltat că nimeni nu a fost tras la răspundere vreodată pentru activitatea ilegală a acestui serviciu faţă de colegii mei magistraţi, am decis să fac un raport verbal cu privire la activitatea SIPA. Astfel, am adus la cunoştinţa publicului aceste aspecte, prin relatări constante în presă (Revista22, pesurse.ro, EvZ) şi pe blogul personal (aici) făcute începând cu luna mai 2007, în cadrul unei conferinţe special organizate în 2008 de către o asociaţie a magistraţilor la care au participat şi reprezentanţi ai unor ambasade, precum şi într-o carte despre corupţia din justiţie publicată în anul 2009", scrie judecătorul.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că arhiva este în păstrare, fiind securizată de ANP.

"Arhiva se află în păstrare. În prezent e securizată de ANP. Cine a făcut copii va trebui să răspundă, dacă informaţia se dovedeşte adevărată. Nu am cunoştinţă că s-ar fi copiat. După ce trec aceste zile, voi vedea fizic această arhivă", a declarat ministrul Justiţiei.

Europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, luni după-amiază, precizând că „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".

„Spun încă o dată foarte ferm: nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras și distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informație despre judecători sau procurori din dosarele SIPA. Eu am decis desființarea acestui serviciu secret, întrucât existau informații în spațiul public că făcea abuzuri. Justiția nu avea nevoie de un serviciu secret. Am decis să desființez SIPA, iar arhiva să fie inventariată și predată Administrației Penitenciarelor. Am fost singurul ministru care a decis desființarea unui serviciu secret. (…) Minciunile publicate astăzi de Evenimentul Zilei și rostite aseară de Dan Andronic la România TV sunt cu atât mai grave cu cât, de-a lungul timpului, am scris și am spus adevărul despre arhiva SIPA", a precizat Monica Macovei, într-un comunicat.

Cele mai citite

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă