1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialJurnalistul care a aruncat cu pantofii in Bush cere azil politic in...

Jurnalistul care a aruncat cu pantofii in Bush cere azil politic in Elvetia

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, care a aruncat cu pantofii in presedintele american, George W. Bush, la 14 decembrie, la Bagdad, va cere azil politic in Elvetia, a anuntat un avocat citat de cotidianul La Tribune de Geneve.

"La inceputul lunii, familia sa a luat legatura cu mine prin intermediul CICR (Comitetul international al Crucii Rosii) si voi scrie saptamana aceasta Departamentului federal al Afacerilor Externe pentru a incuraja Elvetia sa ii acorde azil politic", a declarat avocatul sau, Mauro Poggia, citat de Mediafax.

Elvetia i-ar putea acorda azil "fara a lua astfel pozitie pentru sau impotriva interventiei americane in Irak", a apreciat acesta.

"Chiar daca numerosi irakieni sprijina actiunea sa, (jurnalistul irakian) este intru totul la mila extremistilor. Si a altor nebuni care doresc sa faca din el un martir al suferintei intregului popor", a explicat avocatul, care considera ca inculpatul "trebuie judecat cat mai repede si data o pedeapsa cu suspendare".

"Nu va mai putea lucra ca jurnalist fara a fi supus unor presiuni enorme. Orientat catre stanga, el s-a dovedit foarte critic la adresa actualului Guvern irakian pe care il considera prea supus americanilor. Viata sa ar putea deveni un infern in propria tara", a adaugat acesta.

"Odata instalat la Geneva, barbatul, necasatorit si fara copii, ar putea lucra foarte bine ca jurnalist in cadrul ONU", cu sediul european in orasul elvetian, potrivit lui Poggia.

Muntazer al-Zaidi urma sa fie judecat la 31 decembrie de Tribunalul central penal din Irak, competent pentru probleme de terorism, dar procesul a fost amanat in urma depunerii unei cereri de anulare a procedurii depuse de avocatul acestuia, Dhiya al-Saadi.

In varsta de 29 de ani, jurnalistul risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 15 ani pentru "agresiune impotriva unui sef de stat strain", dar judecatorii ar putea incadra fapta doar ca "tentativa de agresiune" pentru care ar risca pana la cinci ani de inchisoare.

La 14 decembrie, acesta s-a ridicat brusc in plina conferinta de presa a presedintelui american, aflat in vizita de adio in Irak, si a premierului irakian, Nuri al-Maliki, insultandu-l pe Bush. "Este sarutul de adio, caine", a strigat acesta aruncand cu pantofii in liderul american.

Gestul sau l-a transformat in "erou" in opinia multor persoane din lumea araba, care l-au imitat aruncand cu pantofii impotriva militarilor americani.

Cele mai citite

Târg de Crăciun la Castelul Regal Săvârşin

Magia sărbătorilor de iarnă va încânta vizitatorii la Castelul Regal Săvârşin, unde va fi deschis un târg de Crăciun în perioada 15-17 decembrie, potrivit...

SUA și UE vor creșterea exporturilor de cereale ale Ucrainei, prin România

O nouă reuniune dedicată facilitării exporturilor de cereale ale Ucrainei s-a desfășurat în România, la Tulcea, cu participarea unor oficiali ai României, Ucrainei, Republicii...

Premierul cheamă la consultări sindicatele din Educație, după ce a cerut performanță în învățământ

Premierul Marcel Ciolacu va avea o întâlnire de consultări cu liderii sindicatelor din Educație, imediat după ce a cerut să fie stabilite "criterii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă