Reluarea de la zero a proceselor celor doi politicieni nu este susศinutฤ de hotฤrârea CEDO la care au fฤcut referire magistraศii. Mai mult, decizia din cazul „P.K. împotriva Finlandei” aratฤ cฤ este posibilฤ schimbarea unui judecฤtor în timpul procesului, la fel cum au considerat judecฤtorii români în cazul lui Cristian David.
La 5 septembrie, completul format din Constantin Epure, Cristina Geanina Arghir ศi ศtefan Pistol a decis reluarea de la zero a procesului în care Liviu Dragnea este acuzat, în calitate de fost preศedinte al Consiliului Judeศean Teleorman, de sฤvârศirea infracศiunilor de instigare la abuz în serviciu ศi instigare la fals intelectual. Instanศa a invocat hotฤrârea CEDO din cauza Cutean împotriva României, dupฤ ce un membru al completului, judecฤtoarea Ana Maria Dascฤlu s-a pensionat. Constantin Epure, noul magistrat care a înlocuit-o a pus în discuศie reluarea întregii cercetฤri judecฤtoreศti.
O situaศie similarฤ a avut loc în dosarul în care preศedintele Senatului este acuzat de mฤrturie mincinoasฤ. ศi acolo s-a decis reluare procesului de la zero.
La acelaศi complet se aflฤ unele dintre dosarele deschise pe numele lui Gabriel Oprea, Dan ลova ลi Sebastian Ghiลฃฤ, astfel cฤ este foarte probabilฤ o decizie similarฤ ศi în aceste cazuri.
O altฤ soluศie
La 12 septembrie, apฤrฤtorii lui Cristian David au cerut ca procesul fostului ministru sฤ fie reluat, invocând înlocuirea unui magistrat din complet, motiv care a dus la decizia de reluare a proceselor în cazul lui Liviu Dragnea ลi al lui Cฤlin Popescu Tฤriceanu. Un alt avocat al lui David a cerut reunirea dosarului fostului ministru de Interne cu dosarul lui Dan Motreanu, fost vicepreลedinte al Camerei Deputaลฃilor, ลi George Scutaru, fost consilier prezidenลฃial.
Dupฤ o scurtฤ deliberare, judecฤtorii au respins atât cererea de reluare a procesului, cât ศi reunirea celor douฤ dosare.
"Jurisprudenลฃa invocatฤ nu corespune situaลฃiei concrete în care se aflฤ acest dosar, în condiลฃiile în care doi dintre membrii completului au asigurat componentฤ acestuia încฤ de la începutul dosarului. Inculpaลฃii pot cere în apel readministratea probatoriului", a susลฃinut judecฤtoarea Ioana Bogdan de la instanลฃa supremฤ. Cristian David este acuzat cฤ a primit o mitฤ de jumฤtate de milion de euro pe când era minstru de interne.
Ce spune decizia CEDO din cazul Cutean vs România
În principu este vorba despre încฤlcarea art. 6 din Conveศie, care se referฤ la încฤlcarea dreptului la un proces echitabil, însฤ hotฤrârea este nuanศatฤ, iar cazul descris este unul foarte particularizat. Trebuie menศionat ศi faptul cฤ aceastฤ hotฤrâre a fost emisฤ la 2 decembrie 2014.
„Curtea reaminteลte cฤ, în conformitate cu principiul nemijlocirii, într-o cauza penalฤ hotฤrârea trebuie pronunลฃatฤ de judecฤtorii care au fost prezenลฃi pe tot parcursul procedurii ลi administrฤrii probelor (a se vedea Mellors vs. Marea Britanie, 30 ianuarie 2003). Totuลi, acest lucru nu poate fi considerat o interdicลฃie a schimbฤrii componenลฃei completului de judecatฤ în timpul cauzei (a se vedea P.K. vs. Finlanda). Se pot ivi situaลฃii de naturฤ administrativฤ sau proceduralฤ care sฤ facฤ imposibilฤ participarea în continuare a unui judecฤtor. Pot fi luate mฤsuri prin care judecฤtorului care continuฤ examinarea cauzei sฤ i se asigure înลฃelegerea adecvatฤ a probelor ลi argumentelor, de exemplu, prin punerea la dispoziลฃia acestuia a transcrierilor declaraลฃiilor sau prin reascultarea argumentelor relevante sau a martorilor în faลฃฤ noului complet de judecatฤ (a se vedea Mellors vs. Marea Britanie, P.K. vs. Finlanda, citate anterior).” , se aratฤ în hotฤrârea CEDO.
Cauza P.K. vs. Finlanda susศine decizia din cazul Cristian David
De reศinut cฤ, în cazul P.K. vs. Finlanda, CEDO a hotฤrât cฤ este inadmisibilฤ sesizarea privind schimbarea preศedintelui unui complet de judecatฤ înainte de soluศia finalฤ. În aceastฤ cauzฤ, reclamanศii au arฤtat cฤ majoritatea martorilor au fost audiaศi de primul magistrat, decizia finalฤ fiind datฤ de alt judecฤtor care nu a audiat personal majoritatea martorilor, inclusiv martorul pe a cฤrei declaraศie s-a bazat hotฤrârea. Cu toate acestea, CEDO a decis cฤ procesul s-a derulat fฤrฤ încฤlcarea drepturilor omului, respingând sesizarea.
Revenind la cazul Cutean, Curtea noteazฤ cฤ niciunul dintre membrii completului iniศial investit cu judecarea pe fond nu a rฤmas în complet pânฤ la finalizarea dosarului, prcum ศi alte vicii de procedurฤ pe care nu le întâlnim în cazurile lui Liviu Dragnea sau Cฤlin Popescu Tฤriceanu.
„Curtea observฤ cฤ este incontestabil faptul cฤ primul complet de judecatฤ investit cu examinarea dosarului reclamantului a fost schimbat în timpul procedurii derulate în faลฃฤ instanลฃei de fond. În plus, judecฤtorul care l-a condamnat nu a procedat la audierea directฤ a reclamantului ลi a martorilor. Mai mult, instanลฃele de apel ลi de recurs, care au menลฃinut soluลฃia de condamnare dispusฤ împotriva reclamantului, au eลuat la rândul lor sฤ îi audieze direct pe reclamant ลi pe martori.
Curtea noteazฤ cฤ niciunul dintre membrii completului iniลฃial investit cu judecarea cauzei pe fond, care i-a audiat direct pe reclamant ลi pe martori, nu a rฤmas în complet pentru judecarea în continuare a dosarului.”, se mai spune în hotฤrâre.
Cazul Cutean
În februarie 2012, fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de cฤtre Curtea de Apel Bucureลti, la cinci ani de detenลฃie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, într-o perioadฤ în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluลฃionarilor (SSPR).
Avocaศii lui Cutean s-a adresat CEDO, care la 2 decembrie 2014 a hotฤrât cฤ acestuia i-a fost încฤlcat dreptul la un proces echitabil obligând statul român la plata a 2400 de euro, cu titlu de prejudiciu moral ศi 1953 de euro, cheltuieli de judecatฤ.
Dosarele ลefilor celor douฤ camere ale Parlamentului, amânate pânฤ în octombrie
Dosarul "Bฤneasa", în care Tฤriceanu a fost trimis în judecatฤ de DNA pe 7 iulie 2016, amânat pânฤ pe 3 octombrie. ลeful Senatului a fost acuzat cฤ a dat o declaraศie neadevฤratฤ atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Bฤneasa". În acelaศi dosar, Dorin Marian, fost ศef al Cancelariei când premier era Tฤriceanu, este acuzat de mฤrturie mincinoasฤ ศi favorizarea fฤptuitorului.
Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegalฤ a unei suprafeศe din Pฤdurea Snagov ศi a Fermei Bฤneasa, Tฤriceanu a fฤcut, sub jurฤmânt, la data de 15 aprilie 2016, declaraศii necorespunzฤtoare adevฤrului cu privire la aspecte esenศiale ale cauzei asupra cฤrora a fost întrebat ศi nu a spus tot ce ศtie în legฤturฤ cu împrejurฤri esenศiale, urmฤrind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la rฤspundere penalฤ a inculpaศilor cercetaศi în dosarul trimis în judecatฤ.
Procurorii spun cฤ Tฤriceanu a susศinut în mod nereal cฤ nu a avut cunoศtinศฤ despre retrocedarea cฤtre Paul Philippe Al României a unor suprafeศe de teren în Bฤneasa (fosta fermฤ regalฤ) ศi Snagov (trunchiul de pฤdure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaศilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi ศi a altor persoane în procedurile de retrocedare ศi nici despre actele de vânzare-cumpฤrare vizând aceste bunuri.
Cฤlin Popescu-Tฤriceanu este acuzat cฤ a mai fฤcut declaraศii necorespunzฤtoare adevฤrului ศi nu a spus tot ce ศtie în legฤturฤ cu relaศia avutฤ cu inculpaศii Tal Silberstein, Dan Andronic ศi Remus Truicฤ, cu întâlnirile ศi discuศiile purtate cu acesta din urmฤ referitor la taxele notariale privind tranzacศionarea imobilelor menศionate ศi modalitatea de dobândire ศi valorificare a bunurilor revendicate.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecatฤ de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de sฤvârลirea, în calitate de preลedinte al Consiliului Judeลฃean Teleorman, a infracลฃiunilor de instigare la abuz în serviciu ลi instigare la fals intelectual.
În acelaลi dosar a fost trimisฤ în judecatฤ ลi fosta soลฃie a lui Dragnea, Bombonicฤ Prodana, la datฤ comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului ลi familiei ลi ลef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la sฤvârลirea infracลฃiunii de abuz în serviciu dacฤ funcลฃionarul public a obลฃinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimiลi în judecatฤ mai mulลฃi angajaลฃi de la DGASPC Teleorman.
Conform DNA, Dragnea ar fi intervenit pentru menลฃinerea în funcลฃie ลi plata drepturilor salariale pentru douฤ angajate de la DGASPC Teleorman, deลi ar fi ลtiut cฤ acestea lucrau de fapt în cadrul organizaลฃiei PSD Teleorman. Este vorba de Adriana Botorogeanu, încadratฤ din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcลฃia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, ลi Anisa Niculina Stoica, încadratฤ, din anul 2006, în funcลฃia de referent.
Potrivit procurorilor, cele douฤ angajate nu s-ar fi prezentat la serviciu ลi nici nu ar fi prestat vreuna dintre activitฤลฃile înscrise în contractul lor muncฤ semnat cu DGASPC Teleorman, desfฤลurându-ลi de fapt activitatea la sediul organizaลฃiei judeลฃene PSD Teleorman.