14 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSurpriza รฎn dosarele lui Dragnea ลŸi Tฤƒriceanu: Reluarea de la zero a...

Surpriza รฎn dosarele lui Dragnea ลŸi Tฤƒriceanu: Reluarea de la zero a proceselor nu este susลฃinutฤƒ de hotฤƒrรขrea CEDO la care au fฤƒcut referire judecฤƒtorii

Reluarea de la zero a proceselor celor doi politicieni nu este susศ›inutฤƒ de hotฤƒrârea CEDO la care au fฤƒcut referire magistraศ›ii. Mai mult, decizia din cazul „P.K. împotriva Finlandei” aratฤƒ cฤƒ este posibilฤƒ schimbarea unui judecฤƒtor în timpul procesului, la fel cum au considerat judecฤƒtorii români în cazul lui Cristian David.

La 5 septembrie, completul format din Constantin Epure, Cristina Geanina Arghir ศ™i ศ˜tefan Pistol  a decis reluarea de la zero a procesului în care Liviu Dragnea este acuzat, în calitate de fost preศ™edinte al Consiliului Judeศ›ean Teleorman, de sฤƒvârศ™irea infracศ›iunilor de instigare la abuz în serviciu ศ™i instigare la fals intelectual. Instanศ›a a invocat hotฤƒrârea CEDO din cauza Cutean împotriva României, dupฤƒ ce un membru al completului, judecฤƒtoarea Ana Maria Dascฤƒlu s-a pensionat. Constantin Epure, noul magistrat care a înlocuit-o a pus în discuศ›ie reluarea întregii cercetฤƒri judecฤƒtoreศ™ti.

O situaศ›ie similarฤƒ a avut loc în dosarul în care preศ™edintele Senatului este acuzat de mฤƒrturie mincinoasฤƒ. ศ˜i acolo s-a decis reluare procesului de la zero.

La acelaศ™i complet se aflฤƒ unele dintre dosarele deschise pe numele lui Gabriel Oprea, Dan ลžova ลŸi Sebastian Ghiลฃฤƒ, astfel cฤƒ este foarte probabilฤƒ o decizie similarฤƒ ศ™i în aceste cazuri.

O altฤƒ soluศ›ie

La 12 septembrie, apฤƒrฤƒtorii lui Cristian David au cerut ca procesul fostului ministru sฤƒ fie reluat, invocând înlocuirea unui magistrat din complet, motiv care a dus la decizia de reluare a proceselor în cazul lui Liviu Dragnea ลŸi al lui Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu. Un alt avocat al lui David a cerut reunirea dosarului fostului ministru de Interne cu dosarul lui Dan Motreanu, fost vicepreลŸedinte al Camerei Deputaลฃilor, ลŸi George Scutaru, fost consilier prezidenลฃial.





Dupฤƒ o scurtฤƒ deliberare, judecฤƒtorii au respins atât cererea de reluare a procesului, cât ศ™i reunirea celor douฤƒ dosare.

"Jurisprudenลฃa invocatฤƒ nu corespune situaลฃiei concrete în care se aflฤƒ acest dosar, în condiลฃiile în care doi dintre membrii completului au asigurat componentฤƒ acestuia încฤƒ de la începutul dosarului. Inculpaลฃii pot cere în apel readministratea probatoriului", a susลฃinut judecฤƒtoarea Ioana Bogdan de la instanลฃa supremฤƒ. Cristian David este acuzat cฤƒ a primit o mitฤƒ de jumฤƒtate de milion de euro pe când era minstru de interne.

Ce spune decizia CEDO din cazul Cutean vs România

În principu este vorba despre încฤƒlcarea art. 6 din Conveศ›ie, care se referฤƒ la încฤƒlcarea dreptului la un proces echitabil, însฤƒ hotฤƒrârea este nuanศ›atฤƒ, iar cazul descris este unul foarte particularizat. Trebuie menศ›ionat ศ™i faptul cฤƒ aceastฤƒ hotฤƒrâre a fost emisฤƒ la 2 decembrie 2014.

„Curtea reaminteลŸte cฤƒ, în conformitate cu principiul nemijlocirii, într-o cauza penalฤƒ hotฤƒrârea trebuie pronunลฃatฤƒ de judecฤƒtorii care au fost prezenลฃi pe tot parcursul procedurii ลŸi administrฤƒrii probelor (a se vedea Mellors vs. Marea Britanie, 30 ianuarie 2003). TotuลŸi, acest lucru nu poate fi considerat o interdicลฃie a schimbฤƒrii componenลฃei completului de judecatฤƒ în timpul cauzei (a se vedea P.K. vs. Finlanda). Se pot ivi situaลฃii de naturฤƒ administrativฤƒ sau proceduralฤƒ care sฤƒ facฤƒ imposibilฤƒ participarea în continuare a unui judecฤƒtor. Pot fi luate mฤƒsuri prin care judecฤƒtorului care continuฤƒ examinarea cauzei sฤƒ i se asigure înลฃelegerea adecvatฤƒ a probelor ลŸi argumentelor, de exemplu, prin punerea la dispoziลฃia acestuia a transcrierilor declaraลฃiilor sau prin reascultarea argumentelor relevante sau a martorilor în faลฃฤƒ noului complet de judecatฤƒ (a se vedea Mellors vs. Marea Britanie, P.K. vs. Finlanda, citate anterior).” , se aratฤƒ în hotฤƒrârea CEDO.

Cauza P.K. vs. Finlanda susศ›ine decizia din cazul Cristian David

De reศ›inut cฤƒ, în cazul P.K. vs. Finlanda, CEDO a hotฤƒrât cฤƒ este inadmisibilฤƒ sesizarea privind schimbarea preศ™edintelui unui complet de judecatฤƒ înainte de soluศ›ia finalฤƒ. În aceastฤƒ cauzฤƒ, reclamanศ›ii au arฤƒtat cฤƒ majoritatea martorilor au fost audiaศ›i de primul magistrat, decizia finalฤƒ fiind datฤƒ de alt judecฤƒtor care nu a audiat personal majoritatea martorilor, inclusiv martorul pe a cฤƒrei declaraศ›ie s-a bazat hotฤƒrârea. Cu toate acestea, CEDO a decis cฤƒ procesul s-a derulat fฤƒrฤƒ încฤƒlcarea drepturilor omului, respingând sesizarea.





Revenind la cazul Cutean, Curtea noteazฤƒ cฤƒ niciunul dintre membrii completului iniศ›ial investit cu judecarea pe fond nu a rฤƒmas în complet pânฤƒ la finalizarea dosarului, prcum ศ™i alte vicii de procedurฤƒ pe care nu le întâlnim în cazurile lui Liviu Dragnea sau Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu.

„Curtea observฤƒ cฤƒ este incontestabil faptul cฤƒ primul complet de judecatฤƒ investit cu examinarea dosarului reclamantului a fost schimbat în timpul procedurii derulate în faลฃฤƒ instanลฃei de fond. În plus, judecฤƒtorul care l-a condamnat nu a procedat la audierea directฤƒ a reclamantului ลŸi a martorilor. Mai mult, instanลฃele de apel ลŸi de recurs, care au menลฃinut soluลฃia de condamnare dispusฤƒ împotriva reclamantului, au eลŸuat la rândul lor sฤƒ îi audieze direct pe reclamant ลŸi pe martori.

Curtea noteazฤƒ cฤƒ niciunul dintre membrii completului iniลฃial investit cu judecarea cauzei pe fond, care i-a audiat direct pe reclamant ลŸi pe martori, nu a rฤƒmas în complet pentru judecarea în continuare a dosarului.”, se mai spune în hotฤƒrâre.

Cazul Cutean

În februarie 2012, fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de cฤƒtre Curtea de Apel BucureลŸti, la cinci ani de detenลฃie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, într-o perioadฤƒ în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluลฃionarilor (SSPR).

Avocaศ›ii lui Cutean s-a adresat CEDO, care la 2 decembrie 2014 a hotฤƒrât cฤƒ acestuia i-a fost încฤƒlcat dreptul la un proces echitabil obligând statul român la plata a 2400 de euro, cu titlu de prejudiciu moral ศ™i 1953 de euro, cheltuieli de judecatฤƒ.

Dosarele ลŸefilor celor douฤƒ camere ale Parlamentului, amânate pânฤƒ în octombrie

 

Dosarul "Bฤƒneasa", în care Tฤƒriceanu a fost trimis în judecatฤƒ de DNA pe 7 iulie 2016, amânat pânฤƒ pe 3 octombrie. ลžeful Senatului a fost acuzat cฤƒ a dat o declaraศ›ie neadevฤƒratฤƒ atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Bฤƒneasa". În acelaศ™i dosar, Dorin Marian, fost ศ™ef al Cancelariei când premier era Tฤƒriceanu, este acuzat de mฤƒrturie mincinoasฤƒ ศ™i favorizarea fฤƒptuitorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegalฤƒ a unei suprafeศ›e din Pฤƒdurea Snagov ศ™i a Fermei Bฤƒneasa, Tฤƒriceanu a fฤƒcut, sub jurฤƒmânt, la data de 15 aprilie 2016, declaraศ›ii necorespunzฤƒtoare adevฤƒrului cu privire la aspecte esenศ›iale ale cauzei asupra cฤƒrora a fost întrebat ศ™i nu a spus tot ce ศ™tie în legฤƒturฤƒ cu împrejurฤƒri esenศ›iale, urmฤƒrind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la rฤƒspundere penalฤƒ a inculpaศ›ilor cercetaศ›i în dosarul trimis în judecatฤƒ.

Procurorii spun cฤƒ Tฤƒriceanu a susศ›inut în mod nereal cฤƒ nu a avut cunoศ™tinศ›ฤƒ despre retrocedarea cฤƒtre Paul Philippe Al României a unor suprafeศ›e de teren în Bฤƒneasa (fosta fermฤƒ regalฤƒ) ศ™i Snagov (trunchiul de pฤƒdure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaศ›ilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi ศ™i a altor persoane în procedurile de retrocedare ศ™i nici despre actele de vânzare-cumpฤƒrare vizând aceste bunuri.

Cฤƒlin Popescu-Tฤƒriceanu este acuzat cฤƒ a mai fฤƒcut declaraศ›ii necorespunzฤƒtoare adevฤƒrului ศ™i nu a spus tot ce ศ™tie în legฤƒturฤƒ cu relaศ›ia avutฤƒ cu inculpaศ›ii Tal Silberstein, Dan Andronic ศ™i Remus Truicฤƒ, cu întâlnirile ศ™i discuศ›iile purtate cu acesta din urmฤƒ referitor la taxele notariale privind tranzacศ›ionarea imobilelor menศ›ionate ศ™i modalitatea de dobândire ศ™i valorificare a bunurilor revendicate.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecatฤƒ de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de sฤƒvârลŸirea, în calitate de preลŸedinte al Consiliului Judeลฃean Teleorman, a infracลฃiunilor de instigare la abuz în serviciu ลŸi instigare la fals intelectual. 

În acelaลŸi dosar a fost trimisฤƒ în judecatฤƒ ลŸi fosta soลฃie a lui Dragnea, Bombonicฤƒ Prodana, la datฤƒ comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului ลŸi familiei ลŸi ลŸef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la sฤƒvârลŸirea infracลฃiunii de abuz în serviciu dacฤƒ funcลฃionarul public a obลฃinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimiลŸi în judecatฤƒ mai mulลฃi angajaลฃi de la DGASPC Teleorman. 

Conform DNA, Dragnea ar fi intervenit pentru menลฃinerea în funcลฃie ลŸi plata drepturilor salariale pentru douฤƒ angajate de la DGASPC Teleorman, deลŸi ar fi ลŸtiut cฤƒ acestea lucrau de fapt în cadrul organizaลฃiei PSD Teleorman. Este vorba de Adriana Botorogeanu, încadratฤƒ din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcลฃia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, ลŸi Anisa Niculina Stoica, încadratฤƒ, din anul 2006, în funcลฃia de referent. 

Potrivit procurorilor, cele douฤƒ angajate nu s-ar fi prezentat la serviciu ลŸi nici nu ar fi prestat vreuna dintre activitฤƒลฃile înscrise în contractul lor muncฤƒ semnat cu DGASPC Teleorman, desfฤƒลŸurându-ลŸi de fapt activitatea la sediul organizaลฃiei judeลฃene PSD Teleorman. 

Cele mai citite

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...

Elena Lasconi susศ›ine propunerile lui Nicuศ™or Dan pentru Bucureศ™ti

Elena Lasconi ศ™i-a declarat public susศ›inerea faศ›ฤƒ de cele 20 de propuneri pentru Bucureศ™ti prezentate de Nicuศ™or Dan, รฎntr-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ