3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialJudecătorii CCR, reclamaţi penal la Parchet pentru decizia privind ANI, de către...

Judecătorii CCR, reclamaţi penal la Parchet pentru decizia privind ANI, de către ONG-uri

Reprezentanţii mai multor ONG-uri care au cerut, joi, preşedintelui să refuze promulgarea noii Legi ANI au anunţat că analizează depunerea unei plângeri penale pentru judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR), pe care-i acuză de abuz în serviciu în urma deciziei privind Agenţia Naţională de Integritate.

 

“Vom analiza şi varianta de a-i reclama pe judecătorii Curţii Constituţionale la Parchet, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. După opinia noastră, extinderea controlului de constituţionalitate la publicitatea declaraţiilor de avere este un abuz şi este în contradicţie cu însăşi legea în temeiul căreia Curtea funcţionează”, a anunţat, joi, Liviu Avram, reprezentantul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), într-o conferinţă de presă monitorizată de Mediafax.

Propunerea lui Avram va fi analizată “serios” de reprezentanţii altor câteva ONG-uri şi, “cel mai probabil”, va fi aplicată, potrivit lui Mircea Toma, liderul Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei.

Mai multe ONG-uri au cerut, joi, şefului statului să respingă de la promulgare noua Lege ANI, susţinând că astfel preşedintele ar demonstra că întreg discursul său anticorupţie şi pro-transparenţă nu a fost “praful de pe tobă”.

Scrisoarea către Preşedinţie, semnată de Asociaţia ProDemocraţia (APD), Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) şi Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), a fost prezentată de reprezentanţii organizaţiilor, joi, într-o conferinţă de presă.

Ea este susţinută şi de Grupul pentru Dialog Social (GDS), conform declaraţiei unuia dintre membrii acestuia, Andreea Pora, prezentă la conferinţa de presă de joi.

Miercuri, Institutul pentru Politici Publice şi Societatea Academică din România i-au solicitat preşedintelui Traian Băsescu să respingă de la promulgare Legea ANI în actuala formă şi s-o retrimită pentru dezbateri în Parlament, chiar şi cu riscul de a avea un act normativ “mai prost” sau de “a nu avea o lege pentru o perioadă foarte lungă de timp”.

După câteva ore, solicitării celor două ONG-uri i s-a alăturat şi Transparency International România, reprezentanţii acesteia solicitându-i şefului statului să refuze promulgarea Legii ANI în forma în care a trecut de Parlament pe motiv că aceasta “vulnerabilizează” aplicarea politicilor de control al averii şi incompatibilităţilor.

Senatorii au adoptat, miercuri, noua lege ANI, cu 92 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi o abţinere, Senatul fiind Camera decizională în cazul acestui act normativ.

Principala modificare adusă de Senat legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate se referă la eliminarea din textul legii a comisiilor de cercetare constituite pe lângă Curţile de Apel, lucru ce echivalează cu dispariţia posibilităţii de confiscare a averii dobândite nejustificat în România.

Actuala formă a Legii ANI a fost criticată şi de ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, care a apreciat că Senatul “a operat schimbări care nu erau cerute de Curtea Constituţională” şi care “vor slăbi inutil ANI, în mod substanţial”.

Cele mai citite

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut
Ultima oră
Pe aceeași temă