27.1 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Judecătoarea CCR Iulia Motoc vrea să dea în judecată Antena 3 şi trustul Intact

Judecătoarea Iulia Motoc de la Curtea Constituţonală a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că vrea să dea în judecată publicaţiile şi posturile TV care au defăimat-o şi care au atacat judecătorii CCR. „Ameninţările, defăimarea şi hărţuirea mea, în calitate de judecător al Curţii Constituţionale a devenit o practică curentă a unor posturi de televiziune, în special Antena 3 şi a altor publicaţii, in particular celor ce aparţin Grupului Intact,” arată judecătoarea în comunicat.

„Deşi aceste afirmaţii au un caracter vădit neveridic, putând fi considerate derizorii, ele fac parte dintr-o strategie de subminare a credibilităţii mele ca judecător al Curţii Constituţionale”, mai spune Motoc.

După ce Curtea Constituţională a invalidat referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Antena 3 şi mai multe publicaţii au dezbătut pe larg subiecte legate de judecătorii CCR, inclusiv cei numiţi de actuala putere, care au votat pentru invalidarea referendumului.

Despre Iulia Motoc, artistul Eugen Mihăescu a declarat la emisiunea Sinteza Zilei că aceasta ar fi bolnavă psihic. „La Ministerul Afacerilor Externe se ştie foarte bine că doamna Motoc este bolnavă, dar nimeni nu vrea să spună nimic. Şi uite aşa ajung asemenea persoane în funcţii de decizie şi iau hotărâri care afectează o ţară întreagă,” spunea Mihăescu.

În replică la aceste atacuri, Iulia Motoc a făcut o serie de precizări, afirmând că nu a făcut niciodată parte dintr-un partid politic şi amintind că a votat de mai multe ori împotriva iniţiativelor legilslative ale PDL, partidul care a propus-o pentru funcţia de judecător CCR.

Redăm mai jos comunicatul integral:

Atacurile împotriva justiţiei constituţionale şi judecătorilor Curţii Constituţionale continuă.
Ameninţările, defăimarea şi hărţuirea mea, în calitate de judecător al Curţii Constituţionale a devenit o practică curentă a unor posturi de televiziune, în special Antena 3 şi a altor publicaţii, in particular celor ce aparţin Grupului Intact.
Deşi aceste afirmaţii au un caracter vădit neveridic, putând fi considerate derizorii, ele fac parte dintr-o strategie de subminare a credibilităţii mele ca judecător al Curţii Constituţionale.

Fac următoarele precizări ;
– Nu am fost niciodată membru al unui partid politic.
– Sunt judecător al Curţii Constituţionale si nu om politic.
– Am fost magistrat din septembrie 1989 până în noiembrie 1995. În 1995 am devenit cadru didactic al Universităţii din Bucureşti, parcurgând toate etapele unei cariere universitare. În 2002 am devenit profesor universitar al Universităţii din Bucureşti.
– Sunt membru al Comitetului ONU pentru drepturile omului din 2006 şi director pentru România al Masterului European pentru Drepturile Omului din 2007.
– Între 1990 şi 1996 am studiat la Facultatea Paul Cėzanne unde am obţinut masterul şi titlul de doctor, în 1996, cu cel mai înalt calificativ,(f oarte bine cu felicitările juriului
– În 1998 am fost abilitată să conduc cercetări în Franţa, inclusiv teze de doctorat.

– În 1999 am obţinut titlul de doctor în etică al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Filozofie.
– În perioada 2002 – 2003 am fost bursieră Fulbright la Universitatea din New York, universitate unde am fost cercetător ştiinţific principal şi am copredat mai multe cursuri între 2002 şi 2004.
– Din 2004 până în 2007 am fost cercetător ştiinţific principal la Centrul pentru Drepturile Omului din cadrul Universităţii Yale.
– Din 1996 sunt expert ONU pentru Drepturile Omului, poziţie pe care am ocupat-o şi în cadrul Consiliului Europei şi Uniunii Europene.
– În 2001 am devenit raportor special ONU pentru Drepturile Omului fiind primul cetăţean român care a ocupat această poziţie.
– În 2006 am fost aleasă membru al comitetului ONU pentru Drepturile Omului .
– Am publicat numeroase cărţi şi studii, unele la edituri prestigioaseOxford University Press, Harvard, Hart Publishing, Bruylant Bruxelles, Pedone Paris.
– Ultimele publicaţii sunt Doctrinele internaţionaliste în timpul comunismului real în Europa, volum pe care l-am coeditat şi a fost publicat în 2012 de Universitatea Sorbona, La Sociétée de législation comparée şi Despre democraţie în Europa unită, editura Humanitas 2012.
– În calitate de judecător al Curţii Constituţionale am formulat mai multe opinii separate dintre care menţionez cea pentru menţinerea drepturilor foştilor deţinuţi politici şi cea împotriva menţinerii prezentei dobândiri licite a averii.
Am votat de multe pri impotriva initativelor legilslative ale partidului care m-a propus ca judecator CCR, PDL.
La 27 iunie 2012 s-a depus plângere referitoare la incompatibilitatea mea, plângere care ulterior a fost retrasă de la Curtea Constituţională dar nu şi de la ANI.La 2 august 2012, ANI m-a anunţat că sunt compatibilă şi că nu există temeiuri pentru o plângere de incompatibilitate împotriva mea.
În ciuda presiunilor, intimidărilor, hărţuirilor şi defăimărilor la adresa mea, voi continua ca şi până acum să aplic legea.
Îmi rezerv dreptul să acţionez în instanţă posturile tv şi publicaţiile care au procedat la aceste defăimări şi ameninţări, creându- mi mari prejudicii morale mie şi familiei mele.

Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă