Acuzele aparลฃin ลefului Autoritฤลฃii Naลฃionale pentru Restituirea Proprietฤลฃilor (ANRP), George Bฤeลu, instituลฃie delegatฤ de stat pentru despฤgubirea persoanelor cu averi confiscate în perioada comunistฤ.
Potrivit acestuia, cei mai mulลฃi au devenit „cazuri speciale”, afirmฤ ลeful ANRP. El lasฤ sฤ se înลฃeleagฤ cฤ primirea statului de „caz special” le-a permis acestora sฤ încaseze despฤgubirile. Plฤลฃile în bani au fost blocate la nivelul ANRP în urmฤ cu doi ani de cฤtre guvernul Boc, iar de la începutul anului trecut nu s-au mai putut acorda despฤgubiri nici mฤcar sub formฤ de acลฃiuni ale Fondului Proprietatea, deoarece întregul pachet de titluri deลฃinut de stat a trecut în mâinile investitorilor privaลฃi.
„Aproape toate dosarele mari din perioada 2010 – 2011 au fost cesionate ลi aproape toate au devenit cazuri speciale (…) Avem toate datele. Aลteptฤm instituลฃiile interesate sฤ vinฤ ลi sฤ le prezentฤm. Sunt dosare cesionate ลi de mai multe ori, care au avut 3-4 cesionari de-a lungul timpului”, a declarat George Bฤeลu.
Încฤ de la instalarea sa în funcลฃie Bฤeลu a criticat modul în care s-au atribuit despฤgubirile, iar una dintre decizii a fost tocmai desfiinลฃarea dosarelor „cazuri speciale”, care acordau prioritate persoanelor în etate sau care sufereau de boli grave.
„Avem cesionari care dupฤ ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru cฤ sufereau de nu ลtiu ce boalฤ, ลi s-a rezolvat cu rapiditate. Cât a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, când a ajuns la un tânฤr de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat în caz special”, a declarat Bฤeลu potrivit Mediafax.
Portretul cesionarului
Actualul preลedinte al ANRP vorbeลte despre cesionari ca despre niลte mici biลniลฃari care cumpฤrฤ ieftin bilete de cinema pentru a le vinde ulterior scump, dupฤ închiderea casei. Portretul zugrฤvit de Bฤeลu nu e însฤ atât de simplu. „Bฤieลฃii deลtepลฃi” ai titlurilor de proprietate ANRP sunt un produs la perioadei 2005-2011. Cu începere din 2005, odatฤ cu înfiinลฃarea FP, au apฤrut pe piaลฃฤ titlurile ce nu putea fi însฤ fructificate de cฤtre cei bฤtrâni ลi disperaลฃi cฤ nu se vor vedea într-o zi despฤgubiลฃi.
Singurul mijloc la îndemâna lor a fost vânzarea titlurilor ลi pentru 10 bani în condiลฃiile în care acestea valorau 60 de bani-un leu. O soluลฃie la acel moment ar fi fost listarea FP la Bursฤ. Momentul putea fi urgentat de cฤtre guvernele de atunci, însฤ a fost amânat pânฤ prin 2011 când s-a listat, într-un târziu, la Bursa de Valori Bucureลti. Nu se ลtie în ce mฤsurฤ întârzierea a avut loc ca urmare a dificultฤลฃilor birocratice ลi instituลฃionale sau din dorinลฃa foลtilor miniลtri de Finanลฃe de a îลi încuraja partenerii de afaceri-investitori într-un transfer atât de profitabil al acลฃiunilor cฤtre ei.
Beneficiarii sistemului nu au fost doar cesionarii mฤrunลฃi arฤtaลฃi acum cu degetul de cฤtre George Bฤeลu. Lista acลฃionairlor la FP cuprinde nume importante precum Ionuลฃ Popescu, fost ministru de Finanลฃe, Gheorghe Ivan, primul manager al Fondului, Cฤlin Popescu Tฤriceanu, fost premier, Verestoy Atilla, lider UDMR. Valorile acลฃiunilor deลฃinute de aceลtia sunt de ordinul milioanelor de euro, fฤrฤ achivalent în niscaiva moลii deลฃinute anterior naลฃionalizฤrii de cฤtre bunicii lor.