5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialJocuri video... in loc de morfina contra durerii!

Jocuri video… in loc de morfina contra durerii!

Adoratele sau indelung hulitele jocuri video pot inlocui cu succes temutele medicamente ce trebuie administrate in cazul pacientilor care sufera de dureri cronice. Uneori, acestea pot fi chiar si mult mai eficiente.

Posibilitatea de a inlocui groaznica morfina cu un joc video a fost studiata de un cercetator de la Simon Fraser University din Vancouver, Canada, iar rezultatele obtinute demonstreaza cat se poate de clar ca avem de-a face cu un nou exemplu din ciclul "tehnologia nu este nici buna, nici rea, conteaza numai cum o folosesti".
Adorate de o buna parte din populatia lumii de azi, indiferent de varsta, jocurile video au determinat aparitia unei industrii care este pe cale sa devina la fel de puternica precum cea a tutunului sau a bauturilor alcoolice si, din pacate uneori cu efecte secundare asupra sanatatii la fel de daunatoare. Comunitatea stiintifica din intreaga lume a atras atentia, in repetate randuri, ca dependenta indusa de acestea este la fel de periculoasa precum cea a fumatului, alcoolului sau drogurilor.
Iata insa ca Diane Gromala s-a decis sa utilizeze aceste efecte in tratarea pacientilor care sufera de dureri cronice. De ce sa administram unui pacient un drog atat de puternic precum morfina daca efectul unui joc video extrem de indragit se dovedeste a fi mult mai eficient?
In acest sens, Diane a efectuat o serie de experimente pe aceasta tema si a constatat ca pacientii care sunt distrasi de lumi virtuale 3D precum cele create de anumite jocuri video s-au simtit mai confortabil si au raportat mai putina durere decat cei aflati intr-o terapie bazata pe medicamente. "Controlul cazurilor de durere cronica prin realitate virtuala computerizata si terapii de meditatie cu biofeedback promite sa fie o alternativa de succes si mult mai ieftina la tratamentele bazate pe medicamente", a afirmat Gromala.

In mod normal, tratamentele durerii cronice implica fizioterapie, sedinte de consiliere psihologica si medicamente cu efect analgezic. De multe ori, pacientii resping terapia de teama dependentei de medicamente. Ba chiar si fizioterapia se poate rezolva in acest mod neasteptat, avand in vedere faptul ca nu ar fi pentru prima oara cand jocurile sunt luate in considerare ca o metoda de mentinere a sanatatii. Consola Wii de la Nintendo, care implica miscari fizice cu tot corpul pentru a juca diverse jocuri, are un real succes in centrele de reabilitare si in caminele pentru batrani. De asemenea, sunt disponibile programe de fitness pentru consolele PlayStation, ele ajungand sa fie folosite de tot mai multi utilizatori din Romania.

» Dependenta echivalenta cu cea data de alcool

Cu toate acestea, un comitet al oamenilor de stiinta a propus ca dependenta de jocuri video sa fie listata in rand cu afectiunile mentale in American Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders, un ghid folosit de American Psychiatric Association pentru a diagnostica. "Nu este nici o diferenta atunci cand lucrezi cu pacienti dependenti de alcool sau cu pacienti care se delecteaza cu jocuri video. Aceeasi negare, aceeasi rationalizare, aceeasi incapacitate de a renunta", afirma dr. Thomas Allen de la Osler Medical Center in Towson, Maryland."Multi jucatori se refugiaza in joc. Se rup o clipa de realitate, dar din pacate placerea generata de joc nu umple golul sufletesc sau nu rezolva o problema de viata. Dimpotriva, poate crea probleme sufletesti si de viata cu urmari incalculabile", a explicat si psihiatrul Irina Dan pentru ziarul nostru.

Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...
Ultima oră
Pe aceeași temă